Švédská ombudsmanka odsoudila "ilegální" policejní registr Romů

18. 3. 2015

Lidskoprávní organizace, která jménem jedenácti romských Švédů žaluje švédský stát, přivítala rozhodnutí parlamentní ombudsmanky publikovat ostrou kritiku ilegální policejní databáze Romů.

Ombudsmanka zkritizovala kontroverzní registr Romů zkompilovaný místní policií v roce 2013 ve Skåne (jižní Švédsko).

Seznam, který švédská Komise pro ochranu bezpečnosti a integrity označila za ilegální, zahrnoval asi 4 700 osob, z nichž některé jsou děti.

Ombudsmanka Cecilia Renfors prohlásila pro státní rozhlas, že způsob kompilace dokumentu mu dává "charakter etnického registru".

Organizace Obránci občanských práv podala počátkem března u stockholmského krajského soudu žalobu proti státu a kritizuje předchozí rozsudek, jenž tvrdil, že seznam neměl etnický charakter.

Policie tvrdí, že seznam původně zahrnoval Romy z jižního Švédska podezřelé z nezákonné činnosti. Postupně se však rozšiřoval a objevili se v něm i děti, reportéři veřejnoprávního vysílání Romani Chib, příslušníci "smíšených" rodin a lidé již zesnulí.

Ti kdo se objevili na seznamu mají na základě rozhodnutí ministerstva spravedlnosti nárok na kompenzaci ve výši 5 000 švédských korun.

Švédská komise proti anticiganismu v únoru doporučila zřízení národní instituce na ochranu práv Romů. Země čelí vzestupu zločinů z nenávisti proti Romům, synagogám a mešitám.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 18.3. 2015