V Řecku oznámil premiér Alexis Tsipras složení své nové vlády

27. 1. 2015

Do funkce ministra financí byl jmenován radikální ekonom Yanis Varoufakis, který charakterizoval program škrtů jako "hospodářské waterboarding". Vaaroufakis bude hlavním hospodářským vyjednavačem s Evropskou unií. Jména ostatních členů nové řecké vlády byla oznámena v úterý odpoledne.

Jedním z hlavním Varoufakisových úkolů bude nově vyjednat podmínky záchranného balíku pro Řecko v hodnotě 240 miliard dolarů navzdory široké a energické opozici z jiných evropských zemí, především z Německa.

Varoufakis, 53, studoval v Británii a také vyučoval v Austrálii, v Řecku a v USA. V předvolebních rozhovorech přislíbil, že ukončí to, co charakterizoval jako řeckou humanitární krizi, zrušit část dluhu Řecka, který dosahuje 320 miliard euro a zlikvidovat řecké oligarchy, "kteří zlovoně vysávají hospodářskou moc od všech ostatních."

Varoufakis je známým internetovým a mediálním komentátorem. Obléká se do pestrých košil a do džínsů. Má dvojí řecké a australské občanství. Opustil místo na univerzitě v Texasu a přešel do Tsiprasova předvolebního týmu.

Analytikové charakterizují alianci mezi Syrizou a malým pravicovým seskupením Nezávislí Řekové jako nepřirozenou a varují, že Nezávislí Řekové jsou především známí svými ostrými výpady proti Německu a proti Trojce a svými občasnými otevřeně antisemitskými rasistickými a homofobními výkřiky jejich šéfa Panose Kammenose.

MMF oznámil, že je ochoten dál Řecko podporovat a těší se na rozhovory s novou řeckou vládou, šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker varoval, že snížení řeckého dluhu "není na radaru". Evropská unie vydala přísné prohlášení, že Řecko riskuje svou účast v eurozóně, pokud nebude plnit své závazky v oblasti škrtů a splácení dluhů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Co bude dělat Tsipras ve vládě?

26.1. 2015

Interviewoval jsem šéfa strany Syriza Alexise Tsiprase během krize dvakrát, píše z Athén ekonomický komentátor Channel Four News Paul Mason - a i když jeho strana zmírnila svou politickou strategii a Tsipras se obklopil solidními sociálnědemokra...

Obsah vydání | Středa 28.1. 2015