Desatero komunální politiky pro voliče k nadcházejícím volbám

6. 10. 2014 / Ilona Švihlíková

1) Ověřte si, že za "novými hnutím" a "dynamickými tvářemi" nekandidují tváře zatraceně staré, které jen vytvořili skupiny B, C, apod. k původní politické formaci. Ne vše, co se tváří "nezávisle" a nově, takové skutečně je. (Zažila jsem si menší překvapení, když jsem si uvědomila, že ten, kdo deklaruje hluboké změny ve čtvrti, kde žiju, seděl celé roky na radnici v naprosto odporné koalici.)

2) Ověřte si, kdo stranu/hnutí financuje a zda náhodou není tímto způsobem spojeno s místními developery. (Pražané bezesporu nepotřebují ani nakreslit srdíčko.)

3) Nedejte se zlákat na balonky, kobližky, buřty a vystoupení ptáčků zpěváčků. Jde o místo, kde žijete, takže by přednost mělo mít zhodnocení působení dosavadního zastupitelstva před povrchními zážitky. (Při sobotní vycházce jsem zjistila, že nejmenovaný subjekt nabízí kromě již tradiční kobližky také guláš a bramboráčky).

4) Při kampani sledujte, jaký prostor je věnován dotazům občanů a diskusím s nimi -- zda jste partnerem, nebo máte být jen divákem. Jak to bude v kampani, tak to nejspíš bude i v zastupitelstvu.

5) Zjistěte si, zda hnutí/strana kandidující do voleb nabízí možnost účastnit se na rozhodování o části rozpočtu přímo občany (participativní rozpočet). (Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že je to nyní pro některé volební strany atraktivní téma. Je proto potřeba si dávat pozor (vždy ve střehu!), jak ho kdo uchopí a zda vůbec ví, o co jde a nevydává např. grantová řízení za participativní rozpočet. Více ZDE )

6) Ověřte si, jaký je stav obecního majetku a jak s ním zastupitelstvo nakládalo v minulých letech. Preferujte zastupitele, kteří chtějí mít obecní majetek pod kontrolou, ne ty, kteří vše zprivatizovali (např. Veolii), prodali lesy, budovy, infrastrukturu, rybníky apod.

7) Zhodnoťte komunikaci s občany v minulých obdobích -- jak se nakládalo s anketami, dozvěděli jste se jejich výsledek? Dostali jste odpovědi na své stížnosti? Je možné se s členy zastupitelstva sejít, nebo se záměrně vyhýbají kontaktu s občany?

8) Nevěřte automaticky slibům o "velkých projektech." Jaký je stav hospodaření Vaší obce? Je možno snadno tuto informaci nalézt? Je kandidující subjekt schopen odhadnout/doložit, kolik budou slibované investice stát?

9) Zjistěte si, který subjekt nabízí možnost (event. již realizuje) transparentního financování. Od rozklikávacích rozpočtů, přes již zmíněný participativní rozpočet, až po systém Open Data, spolu s inventurou obecního majetku. Pokud nemáte informace, nemůžete se odpovědně rozhodovat.

10) Dávejte si pozor na ty, kteří slibují, že "vy se nemusíte o nic starat, oni vše zařídí za vás." Město/obec, ve kterém žijete, je součástí i Vaší odpovědnosti. Bez Vašeho zájmu a angažmá, se může vyvíjet velmi nepříznivým směrem, a Vy to můžete zjistit až pozdě.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 6.10. 2014