Putin Obamovi: Krymské referendum využívá precedentu Kosova

16. 3. 2014

  • Kreml vydal prohlášení, podle něhož "z iniciativy americké strany" spolu hovořili telefonicky Obama a Putin o krizi na Ukrajině. Putin zdůraznil, že podle mezinárodních norem je referendum "legitimní".

    V prohlášení Kremlu se praví:

    "Putin poukázal na neschopnost a neochotu současné kyjevské vlády zvládnout výstřelky ultranacionalistických a radikálních organizací, které destabilizují situaci a terorizují občany, včetně rusky mluvícího obyvatelstva a našich krajanů. V tomto kontextu by se mělo uvažovat o vyslání monitorovací mise OSCE na Ukrajinu. Podle názoru ruského prezidenta by taková pozorovatelská mise měla být přítomna ve všech regionech Ukrajiny. Co se týče referenda na Krymu, Putin zdůraznil, že je plně v souladu s normami mezinárodního práva a Charty OSN a zejména s dobře známým precedentem z Kosova. Oba státní představitelé zaznamenali, že navzdory rozdílným názorům se dohodli, že je nutné společně nalézt způsob, jak situaci na Ukrajině stabilizovat."
  • Moderátor Dmitrij Kiseljov se v neděli večer vyjádřil v ruské státní televizi Rusko 1, že "je Rusko jedinou zemí na světě, připravenou proměnit USA v radioaktivní popel". Oblíbený poradce Kremlu Alexander Dugin a spisovatel Alexander Prochanov v televizní diskusi hovořili o tom, zda jsou demonstranti, protestující proti okupaci Krymu, "zrádci" a zda je východní Ukrajina už v konfliktu s "cynickými liberály" na Západě. Vlivný ideolog Dugin argumentoval, že další přesuny ukrajinských vojsk na východní Ukrajině by byly důvodem pro ruskou ozbrojenou intervenci.
  • V Kyjevě vládne klid, na Krymu se oslavuje. Na hlavním náměstí v Simferopolu jsou jednak "šťastné rodiny" a jednak "opilí agresivní chlapi".

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.3. 2014