Britská ministryně vnitra:

"Anglie zavede vůči Skotsku pasovou kontrolu, pokud Skotsko schválí nezávislost"

15. 3. 2014

Londýnská vláda zavede proti Skotsku na hranicích mezi Anglií a Skotskem pasovou kontrolu, pokud by Skoti letos v září hlasovali pro nezávislost, vyhrožovala anglická konzervativní ministryně vnitra Theresa May, která je poněkud posedlá nenávistí vůči přistěhovalců.

Mayová poukázala na to, že skotská vláda má daleko liberálnější přístup k přistěhovalcům než Londýn a nabízí jim možnost přistěhovat se do Skotska, protože považuje přínos přistěhovalců pro diverzitu společnosti a pro dynamický rozvoj ekonomiky za důležitý. Mayová varovala, že postoj skotské vlády by "ochromil" konzervativní politiku v Anglii, snažící se blokovat přistěhovalectví.

Skotská vláda argumentuje, že by se Skotsko po vyhlášení nezávislosti mělo stát součástí tzv. Common Travel Area, společného cestovního teritoria, které dnes zahrnuje Velkou Británii a Irsko. Britové, cestující do Irské republiky, nemusejí procházet pasovou kontrolou.

Mayová také vyhrožovala, že pokud by Skotsko hlasovalo pro nezávislost, bylo by vyloučeno z Evropské unie. A protože by muselo "prosit na kolenou o přijetí do EU" EU by mu "jistě vnutila členství v schengenském prostoru", v jehož rámci se cestuje v EU bez pasových kontrol. Británie není v Schengenu a kdyby se Skotsko stalo součástí schengenského prostoru, zavedla by Anglie na hranici se Skotskem přísné pohraniční kontroly.

Velkou otázkou je, zda záporná kampaň anglických politiků proti skotské nezávislosti Skoty nepodporuje k tomu, aby hlasovali pro odtržení od Anglie. Jinou věcí je, že zdaleka není jisté, zda konzervativci vyhrají příští všeobecné volby, které se v Británii budou konat v květnu 2015.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.3. 2014