Syrská armáda obsadila strategické město severně od Damašku

29. 11. 2013

Syrské jednotky včera obsadily strategicky důležité město Dajr Atíja, které leží severoseverovýchodně od Damašku na dálnici spojující hlavní město s Homsem. Potvrdily to vládní i propovstalecké zdroje. Povstalci toto sídlo obsadili před necelým týdnem a armáda využila koncentrace jejich sil k ofenzívě.

Obsazení Dajr Atíji přišlo dva týdny po začátku armádní ofenzívy v pohoří Kalamún, který má pro režim strategický význam, neboť leží v nevelké vzdálenosti od hlavního města. Klíčový je ale i pro povstalce, protože tudy vedou jejich zásobovací trasy do sousedního Libanonu. Bojů v Kalamúnu se na straně syrské armády účastní tisíce příslušníků milic libanonského hnutí Hizballáh. Před mírovými rozhovory, které by měly začít v Ženevě 22. ledna, chce režim evidentně obsadit tolik území, kolik jen dokáže.

Syrský bezpečnostní zdroj také tvrdí, že armáda vstoupila do města Nabuk nedaleko Dajr Atíji. Pokud prorežimní síly obsadí i toto sídlo plus nedaleký Jabrúd, celá hranice s Libanonem by měla být zajištěna. V další fázi režim plánuje znovuobsazení jihu země (kde se pohybuje většina povstaleckých jednotek přímo podporovaných USA - pozn. KD), zatímco sever a východ hodlá dobýt až později.

V Damašku minometná palba zasáhla ruské velvyslanectví, podle informací ruského ministerstva zahraničí zabila jednoho Syřana a dalších devět zranila. Další mina dopadla nedaleko budovy parlamentu.

Podle londýnské organizace Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bylo jedenáct povstalců zabito v bojích na východních předměstích Damašku, v oblasti Mardž. Dále na východ ve provinčním středisku Rakka ležícím v údolí řeky Eufrat střela v noci zabila nejméně šest osob a dalších třicet zranila. Režim nad Rakkou ztratil kontrolu již v březnu 2011.

V provincii Aleppo na severu džihádisté z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) popravili velitele praporu Ghuraba aš-Šam Hasana Džazru a šest jeho podřízených kvůli obvinění z loupení a rabování. (Příslušníky tohoto praporu jsou převážně džihádisté z Turecka a Východní Evropy - pozn. KD.)

Jižně od Aleppa podle SOHR bomba svržená z vrtulníku zabila pět osob a zranila dalších dvacet. Šest lidí zemřelo při náletech na město Tal Hafar.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.11. 2013