Čínský expert: Identifikační zóna protivzdušné obrany není vytyčena proti konkrétní zemi

27. 11. 2013

Nově vyhlášená identifikační zóna protivzdušné obrany nad Východočínským mořem není zaměřena proti žádné konkrétní zemi, sdělil v Pekingu expert čínského vojenského námořnictva Čang Ťün-še agentuře Sin-chua (Xinhua). "Jiné státy se nemusejí znepokojovat," prohlásil expert, podle nějž se zóna nevztahuje k probíhajícímu sporu o souostroví Tiao-jü (Diaoyu), na nějž si činí nároky současně ČLR i Japonsko.

Podle Čanga je zřízení zóny nezbytným opatřením k ochraně čínské suverenity a bezpečnosti, stejně jako běžnou mezinárodní praxí, a není naprosto třeba tuto zónu bránit.

Okolní země dle vyjádření čínského experta už takové zóny vyhlásily dříve. Jde například o Japonsko, Jižní Koreu, Filipíny a Vietnam.

Expert čínského vojenského letectva Čchaj Li-tan dodává, že všechny země mají rovn právo bránit svou suverenitu a bezpečnost, takže identifikační zóny protivzdušné obrany se mohou navzájem překrývat.

Skutečnost, že čínská zóna se nachází pouhých 130 km od některých zemí, vysvětluje mluvčí ministerstva obrany Jang Jü-ťün tím, že z východního okraje zóny může bojové letadlo dosáhnout v krátké době čínského vzdušného prostoru, takže je pro Čínu nezbytné letoun už v danm bodě identifikovat a zjistit jeho úmysly.

Identifikační zóna protivzdušné obrany (Air Defense Identification Zone, ADIZ) je vyměřená mimo vlastní vzdušný prostor, není exkluzívní a může zde být zajišťována souběžně bezpečnost několika zemí, říká Čchaj. Popřel nicméně možnost, že by k takovému překrývání zón ADIZ mohlo docházet nad souostrovím Tiao-jü, které podle něj náleží Číně a vzdušný prostor tedy rovněž.

Čína svůj úmysl zřídit ADIZ nad Východočínským mořem oznámila v sobotu. V pondělí zónou bez ohlášení prolétly dva americké strategické bombardéry B-52. Čína nereagovala a spekuluje se, zda vůbec přelet zaznamenala.

ADIZ se nachází v oblasti obklopující čínskou exkluzívní ekonomickou zónu a území souostroví Tiao-jü. Čína zde vyžaduje na civilních i vojenských letadlech identifikaci, zaměřuje je a kontroluje.

K tomu by mělo docházet podle následujících pravidel publikovaných ministerstvem obrany:

Letoun v zóně ADIZ musí ohlásit letový plán ministerstvu zahraničí nebo úřadu pro civilní letectví.

Letoun musí navázat oboustranné rádiové spojení a odpovídat na dotazy čínských úřadů.

Letoun musí zapnout transpondéry systému ATCRBS umožňující přesnější radarové sledování z čínských pozemních stanovišť.

Letoun musí zjevně dát najevo svou státní příslušnost a registraci na základě mezinárodního práva.

Již v sobotu 23. listopadu vyslala ČLR do zóny dva letouny určené pro elektronický průzkum, jeden typu Y-8 a druhý typu Tu-154. Japonsko reagovalo startem dvou bojových letounů F-15.

USA označují zřízení čínské zóny za "destabilizující pokus změnit v regionu status quo". Asijští dopravci hodlají v zóně ADIZ spolupracovat s čínskými úřady, ale nebudou kvůli ní měnit letové trasy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Japonsko kvůli sporu s Čínou schválilo program vyzbrojování

17.12. 2013

Japonské tzv. síly sebeobrany dostanou po letech škrtů přidáno. Rozhodl o tom kabinet po vyostření napětí ve Východočínském moři. Japonské ozbrojené síly v příštích pěti letech obdrží bezpilotní letouny, dva torpédoborce vybavené protiraketovým systé...

Jak je krásné míti Číňany za naprosté pitomce

4.12. 2013 / Karel Dolejší

Kyle Mizokami sepsal pro Foreign Policy zvláštní text: Rekapituluje v něm výsledky maření svého času počítačovou hrou Command: Modern Air/Naval Operations (C:MANO) a vyvozuje z průběhu hry důsledky pro zahraniční a vojenskou politiku Japonska a USA. ...

Imperialista ve Východočínském moři? Dobře, ale který?

29.11. 2013

KD│ Maximilian Dörrbecker je autorem mapy na německé Wikipedii, která zachycuje jak novou čínskou identifikační zónu protivzdušné obrany (ADIZ), kolem níž se strhl nesmírný mediální poprask, tak delší dobu existující obdobnou zónu japonskou...

Obsah vydání | Středa 27.11. 2013