Jde jen o to, hlídat si spotřebu a nespoléhat se na to, že to nějak dopadne

26. 9. 2013

Ráda bych se vyjádřila ke starostem paní Stoklasové, píše Eliška Houšková. Nevím určitě, jak její problémy vznikly, ale já sama mám jak plyn, tak elekřinu od ČEZu. S plynem jsem se na něj obrátila já sama, po vyhodnocení tabulek dodavatelů plynu. Musím říci, že jsem s ČEZ docela spokojená.

Dokud žil můj muž, stalo se, že jsme museli doplácet při ročním vyúčtování 10.000,- Kč. Muž volal na ČEZ, kde mu řekli, že si prohlédnou hodiny, jestli tam není nějaký problém, ale že je možné, že za zvýšeným odběrem stojí staré spotřebiče.

Vaříme na elektrice a muž v poslední době hodně využíval horkou sprchu k léčení svých problémů, takže bojler, který máme od 98. roku, jel naplno.

Začala jsem kontrolovat spotřebu na hodinách, pořídila jsem indukční vařič a menší porce jídla nepekla v troubě, ale v remosce. Když zemřel muž, musela jsem převést placení elektřiny na sebe, a protože žiji z důchodu, musela jsem začít počítat.

Nijak zvlášť jsem nezměnila kvalitu života, jisté je, že platím pro mne rozumné zálohy a každý rok mám přeplatek.

Jde jen o to, hlídat si spotřebu a nespoléhat se na to, že to nějak dopadne.

Bydlím v domku se zahrádkou, takže používám čerpadlo na vodu z nádrže, vlastně celý domek funguje na elektřinu kromě vytápění.

Mám vlastní vodárnu a i plynový kotel potřebuje ke své funkci elektřinu.

Proto bývám dost překvapená, když se dočtu, že někdo platí za elektřinu tak závratné částky a neudělá nic proto, aby to změnil, v tom docela souhlasím s mluvčím ČEZu. Protože elektrickou energii nelze nahradit, snad jen když použiju místo elektrického nářadí vlastní svaly, snažím se ale o to v případě plynu.

Celá léta jsme brali plyn od RWE. Přečetla jsem si, že je to nejdražší dodavatel plynu a sama jsem se o tom ujistila, když v té nejteplejší zimě jsem spálila jen třetinu toho, co spálím běžně a přesto mi RWE vyúčtovalo téměř stejnou částku.

Rozhodla jsem se pro ČEZ, i když nepatřil k těm distributorům, kteří slibovali nejvyšší úsporu, protože vyznávám teorii, že kdo chce hodně, nemá nakonec nic.

Letošní zima byla hodně dlouhá a já se obávala toho, kolik budu doplácet, vzhledem k tomu, co jsem dřív platila RWE a taky k tomu, že jsem měla daleko nižší zálohu, než mi spočítali u RWE.

Představte si, měla jsem přeplatek. Pokud člověk žije jen z důchodu, lze pochopit, že to opravdu potěší.

Navíc mi snížili zálohu a vlastně celou dobu platím zálohu na plyn o víc jak tisíc korun méně, než jsem platila RWE, to je pro důchodce velmi milé.

Ale u plynu lze šetřit i tím, že mám krbová kamna, kterými vytopím docela dost domek a tak se snažím, pokud to jde i topit v kamnech.

Zaplatím celkově asi za topení víc, než je na faktuře za plyn, ale ušetřím měsíčně na zálohách a to je pro mne důležité.

Ale upozorňuji, že u RWE to nefungovalo, dokonce soused má přibližně stejně velký domek, topí dřívím v krbu napojeném na topení s plynovým kotlem a platí letos RWE zálohu 2700 korun a měl skoro tři tisíce nedoplatek. .. U RWE platí, že čím více se ušetří, o to více zaplatí na poplatcích.

Už v tom momentě, kdy můj muž odešel a já si uvědomila, že pokud budu chtít bydlet dál v našem domku, musím pro to i něco udělat, abych vše utáhla z důchodu, že si musím hlídat si spotřebu energií a hospodařit s ní, je pro mně velmi důležité a proto jsem docela překvapená, že jsou lidé, kteří bezmyšlenkovitě používají energie a nepřemýšlejí, co je to bude stát.

Upozorňuji, že mi po muži zůstaly i dluhy, které pravidelně splácím a příští rok bych už mohla být čistá. Ale přesto vše i já vím, že můžu spadnout do problémů s exekutory, v této zemi si před tím normální člověk nikdy není jistý.

Už i proto, že to postihlo mou dceru a nezaviněně, jen proto, že nežádala potvrzení o tom, že vůči leasingové společnosti nemá žádný závazek, přestože oni jí takové prohlášení, že oni nemají žádný závazek vůči mé dceři, dali podepsat.

Od té doby si hlídám i toto, i když si myslím, že to stejně není moc platné.

Ale stejně nedokážu pochopit, že se stále tolik lidí nepoučilo z osudů druhých a takové věci, jako je jejich spotřeba energií a následné finanční problémy z toho plynoucí stále podceňuje. Je fakt, že když se na vás někdo napojí, dozvíte se to až po vyúčtování a pak nemáte šanci. Ale proto mám hodiny a možnost se na nich přesvědčit, jak na tom se spotřebou jsem.

Je mi líto paní Stoklasové, ale myslím si, že si to zavinila i trochu sama, a doufám, že to je pro ni a pro ostatní docela velké poučení. Je dobře, že jí hodní lidé pomohli a snad i její příklad pomůže jiným, aby pochopili, že lehkomyslnost se v případě dodávek energií snadno vymstí. Už i proto že bohužel žijí v tomto státě.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 26.9. 2013