Americký senát prosazuje sankce proti zemím, které pomáhají Snowdenovi

26. 7. 2013

Ve čtvrtek Senát Spojených států projednával návrh zavést sankce proti jakékoliv zemi, která nabídne azyl Edwardu Snowdenovi. Tento bývalý zaměstnanec zpravodajské služby NSA zveřejnil tajné dokumenty o výzvědných programech zaměřených plošně na veškerou elektronickou komunikaci. Po útěku z Hongkongu, kde se skrýval, avšak byl odhalen, se již měsíc nachází v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremetěvo.

Návrh republikánského senátora Lindseye Grahama požaduje, aby ministerstvo zahraničí spolu s právníky připravilo penalizaci států, které se snaží Snowdenovi pomoci vyhnout se extradici do USA, kde je obviněn ze špionáže. Rozpočtový výbor jednomyslně schválil návrh předložený formou dodatku k zákonu o rozpočtu pro diplomacii a mezinárodní pomoc.

Od okamžiku, kdy dorazil na moskevské letiště, nabídly Snowdenovi azyl Venezuela, Bolívie a Nikaragua. Tehdy se mělo zato, že poletí na Kubu, kam měl zamluvenou letenku. USA zrušily jeho pas a Rusko dosud nerozhodlo, zda mu udělí dočasný azyl, nebo mu umožní odletět do jiné destinace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.7. 2013