Jak se v Česku dělají městské noviny

18. 11. 2012 / Aleš Uhlíř

V Česku je normální, že se prostor pro kritiku v různých tištěných médiích zužuje a pokud jde o lokální periodika, je takřka nulový. Smutným příkladem jsou pak různé tiskoviny, které vydávají obce a radnice měst. V nich zaznívají jen slova chvály, resp. samochvály těch, kteří tam tvoří toho času vládnoucí politickou reprezentaci. Je to jako ve známém filmu Bílá paní, kde se při pivu zdůrazňuje, že každý může otevřeně říkat vše, co se mu v městě líbí. Prostor pro odlišné názory než má vládnoucí uskupení na radnici v tiskovinách vydávaných radnicemi prakticky neexistuje.

Informační zpravodaje rozšiřované zdarma do všech poštovních schránek jsou zpravidla tak přehledem všeho možného a žádná akce, u které jsou lidé z vedení, není dost malá na to, aby se o ni s předstíranou důležitostí dlouze nepsalo. Názory z "druhé strany" se nepřipouštějí a lze se o nich v městských novinách dovědět jen v souvislosti s jejich kritikou.

Výjimkou není ani Zpravodaj Rady města Frýdku-Místku, vydávaný jako čtrnáctideník Statutárním městem Frýdek-Místek v nákladu 25 000 výtisků. Frýdecko-místecký primátor byl na jaře náhle hospitalizován v psychiatrické léčebně a pak ještě práce neschopen strávil několik měsíců v domácím léčení. Hospitalizaci na psychiatrii bezprostředně předcházelo propuknutí skandálu v souvislosti s údajně zmanipulovanými veřejnými zakázkami na radnici, zatčení a uvalení vazby na ředitele městské policie, po němž následovalo trestní stíhání řady lidí z radnice včetně primátorova náměstka. Psychiatrická léčba prý ale souvisí s přepracováním, stresem a situací v rodině. Ano, může to být pravda, stejně jako obvinění policie nemusí být důvodná a soud lidi z radnice shledá nevinnými, tomu lze věřit. Nelze jen pochopit, že nikdo ze stíhaných osob z radnice neodešel. Slušné by bylo vzhledem k trestním stíháním z vysokých funkcí odejít a vyčkat, jak to vše skončí. V podstatě by to samé měl udělat i primátor, který za své spolupracovníky nese politickou odpovědnost.

V politice jsou však slova jako politická odpovědnost a čest slovy neznámými. Ostatně proč by měl na svou funkci rezignovat primátor jen proto, že jeho spolupracovníci jsou v souvislosti se svou činností na radnici trestně stíháni, když v parlamentu máme trestně stíhané poslance?

Každému se může stát, že se ocitne na psychiatrii a bude potřebovat lékařskou pomoc. Jen hlupák by se tomu smál. Stejně tak se každý může dostat do situace, kdy on sám nebo lidé v jeho blízkosti budou trestně stíháni, a třeba i bezdůvodně. Každý ale není primátor, náměstek primátora nebo poslanec a v tom je ten rozdíl, který naši politici nechápou, nebo spíše pochopit nechtějí.

Frýdecko-místecký primátor se tak zřejmě již odpočat vrací do svého úřadu a oč byla jeho absence delší, o to servilněji se autoři aktuálního městského zpravodaje snaží jeho osobu prezentovat. Hned na titulní straně je primátor na třech fotografiích. Nechybí "klasický" portrét s úsměvem, doprovázející "slovo primátora" a další jeho fotografie, na kterých coby zahajovatel běžeckého závodu posílá skupinu dětí na trať výstřelem startovní pistole nebo fotka primátora z loňské akce Advent ve městě. Tři fotografie primátora na první straně a další uvnitř. Celý zpravodaj je tradičně fotkami místních politických veličin přeexponován a hojně se v něm dostane i na náměstky primátora, kteří tu předvádějí, jak vrhají bowlingovou koulí, tam jak sadí kaštan atd.

Samozřejmě že ve zpravodaji je dost místa také pro důležité informace a zprávy, nicméně to přeplácání mnohdy stupidními fotkami (co je asi tak zajímavého na tom, že náměstek primátora umí hodit bowlingovou koulí nebo držet v ruce rýč?) nelze přehlédnout. Radní si to asi přejí a redakce jim v tom vychází vstříc. Spíš by se hodila slova o lezení někam. Velikášství a ješitnost jedněch a servilita druhých. Netřeba si dělat iluze, že pokud by se vedení města ujala opozice, bylo by to jiné. V žádném případě, spíše by to bylo ještě horší. A to je prosím ta nejnižší politická rovina, z níž pochází celá současná česká politická reprezentace.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.11. 2012