Městské úřady občanům neschraňují osobní poštu

20. 11. 2012

Reaguji tímto na váš text "Někteří čtenáři právem poukazují na to, že 1. pan Jandus si měl pravidelně kontrolovat poštu na Městském úřadě a 2. měl bedlivě kontrolovat i, zda se automaticky splácejí splátky jeho dluhu," píše Václav Kotyk.

Rád bych k němu dodal, respektive upřesnil, že situace je o to tristnější, že přestože stát de facto nutí lidi přihlásit se k trvalému bydlišti na úřad (pokud je nikdo jiný nechce, a to se logicky z důvodu rizika neoprávněné exekuce často stává), tak jim zároveň nedává možnost si zde přebírat poštu - Městský úřad tuto za lidi bez vlastního domova nepřebírá, vrací se jako nedoručitelná. Takže kruh se tímto uzavírá. ¨

Upřímně vzato tomu nerozumím, myslím, že převzít poštu a například telefonicky informovat adresáta, že mu přišla korespondence by byla pro stát naprosto triviální a navíc velmi záslužná služba občanům, která by zamezila řadě zbytečným excesům, jež ve finále stojí řádově více prostředků.

Ano, máte možnost nechávat si poštu přeposílat Českou poštou, ale z vlastní zkušenosti vím, že je to nespolehlivé (pošta to často nedoručí na novou adresu, ale vrátí odesílateli, o čemž se můžete dozvědět leda náhodou) a navíc poněkud drahé - kdo je ochoten platit extra 100,- Kč měsíčně z peněz, které nemá.

Pak je zde druhá možnost, o které vás ovšem úřad při přihlašování nijak neinformuje. Můžete zde zdarma uvést korespondenční adresu, na kterou by měly orgány státní moci (pouze tyto), tj. i soudy a policie, zasílat poštu. Jak doopravdy to funguje, netuším.

Nicméně opět se vracíme zpět k exekutorským praktikám. Pokud vás někdo nechce ze zřejmých důvodů přihlásit u sebe k trvalému bydlišti, ohrozíte ho tím samým způsobem, že tuto adresu na úřadě či na poště uvedete a budete riskovat jeho majetek, který mu exekutor prakticky bez možnosti obrany zabaví? A to je zřejmě jádro pudla celé věci.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 20.11. 2012