Vina je především na českém národě!

19. 12. 2011

Říká se "o mrtvých jen dobré". Je samozřejmé, že Česka se smrt Václava Havla dotýká absolutně jinak, než třeba Britů, Němců, Argentinců, atd., píše Ivo Mareš. V zahraničí může být pohled médií o dost kritičtější, věcnější, stručnější, ale pro nás jsou to velmi emotivní a smutné chvíle. Alespoň pro mnoho lidí, jak je vidět na náměstích, z vyjádření všech možných lidí, podepisování kondolenčních knih, atd. Tolik aktivity od apatických občanů ČR, nevážících si svých osobností, jsem dlouho neviděl. Myslím si také, že se mu chodí v těchto chvílích poklonit i tací, kteří s ním mnohdy velmi nesouhlasili.

Za další. Ano, Havla jinak lze kritizovat (je na to ale vhodná jiná doba, určitý odstup času). Ale nezapomínejme, že Havel nebyl všemocný a pak se také ptejme, jestli na Havla nemáme trošku jiné měřítko než na jiné politiky, kteří jsou milionkrát horší. A jestli o Havlovi jen nevíme více, protože on byl mnohem otevřenější a daleko méně falešný než jiní politici.

Vůbec specifikum Čechů je, že rádi svalují vinu na své představitele. Mnichov a Únor 1948 svalili na Beneše. Okupaci 1968 svalili na Dubčeka (proč to podepisoval v Moskvě?), privatizaci v 90. letech svalili na Klause, jak kdyby prostě jen český národ nekradl, atd. Uvědomme si prosím, český národe, že tuto republiku, tuto naši společnost, tvoříme a dáváme ji tvář ve největší míře my samotní.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 19.12. 2011