Lékařka obdrží odškodné ve výši 135 milionů Kč za diskriminaci v zaměstnání

16. 12. 2011

Správě jedné anglické nemocnice bylo soudně nařízeno, aby vyplatila odškodné ve výši 135 milionů Kč lékařce, kterou kolegové vyhnali ze zaměstnání poté, co se rozhodla otěhotnět.

Tribunál v anglickém městě Leedsu vydal rozsudek, že dr. Eva Michalak, 53, se stala v nemocnici v Pontefractu terčem rasové a genderové diskriminace. Tribunál uvedl, že kolegové v nemocnici zahájili "soustředěnou kampaň" s cílem dr. Michalakovou z nemocnice vyhodit, zatímco byla na mateřské dovolené.

Yorkshirské zdravotnictví se dr. Michalakové hluboce omluvilo. Zdravotní správě a třem čelným pracovníkům nemocnice bylo nařízeno, aby dr. Michalakové vyplatili odškodné ve výši 4,452,206.60 liber.

Tribunál zjistil, že vedení nemocnice se opakovaně posměšně vyjadřovalo o tom, že dr. Michalaková je Polka. Angličtí lékaři zpochybňovali její kompetentnost, protože vystudovala lékařství v Polsku. Tribunál konstatoval, že důvody k propuštění dr. Michalakové byly naprosto falešné a dr. Michalaková byla propuštěna "bez jakéhokoliv ospravedlnitelného důvodu". Dr. Michalaková se stala obětí "chronického a ochromujícího" stresového onemocnění, deprese a úzkostí. Její manžel, dr. Julian DeHavilland, se musel vzdát svého zaměstnání a trvale se o manželku stará.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.12. 2011