Čeští katoličtí biskupové jsou jen slouhové

4. 10. 2011 / Boris Cvek

Čeští katoličtí biskupové ukázali v prohlášení České biskupské konference (ČBK), že to jsou jenom slouhové. ČBK měla potřebu distancovat se od prohlášení Tomáše Halíka, že Václav Klaus jako prezident ČR nemá co dělat se svými projevy u katolického oltáře. Tím se biskupové staví na stranu svého místního "šéfa" Dominika Duky, který je Klausův kamarád a který Klause k oltáři pozval (za primasování kardinála Vlka byly osobní vztahy mezi hlavou katolické církve v ČR a prezidentem Klausem mnohem napjatější).

Za povšimnutí jistě stojí to, že ČBK se nijak nevymezila vůči Klausovým slovům o sociálním státu a nepostavila se na stranu sociálního učení katolické církve, nevymezila se ani vůči výrokům Klausova poskoka Petra Hájka, podle něhož je Tomáš Halík neznaboh a který vystupuje na akcích iniciativy DOST, vedené panem Bátorou.

Katolický klérus v Česku pod Dukovým vedením získává poněkud "tisovou barvu" a stává se součástí neofašistické propagandy.

Není se vlastně ani co divit. Tomáše Halíka a jeho přemýšlivé a autentické, i když na mne stále příliš konzervativní, křesťanství česká katolická církev dávno "uklidila" na okraj, naopak biskupy udělala z lidí nevýrazných, průměrných a úřednicky fungujících. Nikdy nedošlo k vyrovnání s minulostí, ať už s fašistickým katolicismem druhé republiky, nebo s kolaborantskou minulostí katolických kněží za vlády komunistů.

Za dob kardinála Vlka se to tak nějak vlažně drželo pohromadě a táhlo dál, ale nyní se zdá, že přichází pod vedením primase Duky nová doba, kdy se naváže na obě tradice českých katolíků: na tu fašistickou i na tu slouhovskou austro-komunistickou.

Prohlášení ČBK k výrokům prof. Halíka ZDE

Halíku, jste neznaboh. Nemluvíte za Církev, vrací Hájek úder za Klause ZDE

Římskokatolická církev má svou sociální nauku ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 4.10. 2011