SKOTSKO:

Univerzitní manažeři si zvýšili platy na 16 milionů liber ročně

4. 10. 2011

Odborový svaz univerzitních učitelů UCU Scotland zjistil, že podnikatelští manažeři skotských univerzit si zvýšili své platy za posledních šest let z 12 milionů liber na 16 milionů liber v loňském roce. Například na university of Glasgow si skupinka nevyšších manažerů celkem vyplácí platy ve výši 2 milionů liber ročně.

Odbory poukazují na to, že k astronomickému zvyšování platů univerzitních manažerů dochází v době, kdy platy univerzitních učitelů byly zmrazeny, akademičtí zaměstnanci jsou vyhazováni ze zaměstnání a univerzity ruší vyučování v celé řadě předmětů.

Mluvčí odborového svazu univerzitních učitelů varoval, že od doby, kdy se zmocnily správy univerzity kliky podnikatelských manažerů a odebraly řízení univerzit akademickým odborníkům, došlo k podstatnému zvýšení platů vedení univerzit.

Skotský deník Herald, který tuto informaci přinesl, poukazuje na to, že univerzitní profesoři na univerzitách v Glasgow i Strathclyde se staví ostře kriticky vůči tomu, jak jejich instituce prováděly "konzultace" týkající se likvidace profesorských míst a vyučovacích předmětů.

V dokumentu, který odbory připravily pro vládní vyšetřování situace na univerzitách, kritizují strukturu manažerských týmů na vysokých školách a doporučují, aby v manažerských týmech byly podstatnější měrou zastoupeni lidé z širší komunity.

"Velmi často je vedení univerzit nyní složeno z podnikatelských zájmů," konstatuje se v dokumentu. UCU Scotland varuje, že univerzitní senáty, které zastupují akademické zaměstnance, jsou managementem ochromovány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 4.10. 2011