Protestující proti nadvládě Wall Street: Vedeme dlouhodobou kampaň, nevzdáme se

3. 10. 2011

Protestující, kteří táboří v manhattanské finanční čtvrti, tvrdí, že jejich hnutí sílí a stává se organizovanějším, a že nemají v úmyslu protesty ukončit. Jejich akce vstupují do třetího týdne a mají za sebou druhý víkend ve znamení masového zatýkání.

Demonstrace Occupy Wall Street začala v malém měřítku v září, kdy méně než tucet studentů nepřetržitě protestoval v soukromém parku Zuccotti Park nedaleko Broadwaye. Posléze se ovšem značně rozrostla, a to jak v samotném New Yorku, tak i jinde po celé zemi.

Událost přitáhla protestující z různých věkových skupin a povolání, kteří se vyslovují proti chamtivosti korporací, sociální nerovnosti, globální změně klimatu a dalším problémům.

Mluvčí newyorské policie Paul Browne prohlásil, že jeho úřad nebude měnit přístup k protestům, že bude pokračovat v pravidelném hlídkování a monitorování, ale nebude nasazovat další policisty.

Hasiči oznámili, že museli minulý týden několikrát zasáhnout kvůli nebezpečí vzniku požáru, ale že nešlo o nic velkého.

V neděli se v parku objevila skupina učitelů newyorských veřejných škol. Mezi nimi byla i sedmačtyřicetiletá Denise Martinezová z Brooklynu, kde většina studentů žije v bídě.

"Závěr zní, že finanční průmysl zde na Wall Street způsobil ekonomické problémy a nepřispívá spravedlivým dílem k jejich řešení," prohlásila Martinezová.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.10. 2011