IATA: Klesá poptávka po letecké přepravě

4. 10. 2011

Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (International Air Transport Association , IATA) informovala, že meziroční pokles poptávky po letecké dopravě se v srpnu oproti červenci více než zdvojnásobil. Letecky se přepravuje zhruba třetina veškerého zboží obchodovaného v globální ekonomice. Zmíněný pokles znamená, že spotřebitelé v USA a Evropě méně utrácejí za drahé zboží dovážené od asijských producentů, jako jsou počítačové čipy nebo květiny.

Podle IATA se trh v oblasti letecké dopravy v srpnu meziročně zmenšil o 3,8%. V červenci to bylo 1,8%.

Podle ředitele IATA Tonyho Tylera takový prudký pokles znamená, že ekonomiku čekají těžké časy.

Asie reprezentuje téměř polovinu trhu v tomto odvětví a v srpnu zaznamenala pokles o 5,4%. Tyler, který v minulosti řídil firmu v Hong Kongu, konstatuje že to znamená, že klesá prodej v Evropě a Severní Americe. A dodal, že v září nebylo zaznamenáno žádné oživení.

Podle IATA je situace v přepravě osob sice lepší, ale i tak poptávka začíná oslabovat. V červenci vzrostla poptávka o 6%, ale v srpnu jen o 4,5%, což signalizuje slábnoucí trh. Letecká doprava osob v srpnu meziměsíčně klesla o 1,6%.

IATA odhaduje, že zisky z letecké dopravy se ze 7 miliard dolarů v roce 2011 sníží na méně než 5 miliard v roce 2012. Letečtí přepravci s mírou zisku kolem 1% masivně lobbují za deregulaci sektoru a omezení zdanění.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 4.10. 2011