Tony Blair: K výtržnostem v Anglii nedošlo v důsledku "morálního úpadku země"

21. 8. 2011

Bývalý britský premiér Tony Blair ostře zaútočil na tvrzení konzervativních představitelů současné britské vlády, že nedávné výtržnosti v anglických ulicích dokazují, že je společnosti v "morálním úpadku". Taková tvrzení podle něho poškozují pověst země v zahraničí. Blair přiznal, že sám takto chybně reagoval r. 1993 na vraždu dvouletého Jamieho Bulgera, ale kritizoval to, co považuje za "zmatené myšlení" v této věci na levici i na pravici.

Jádrem problému podle Blaira není ani sociální deprivace, ani absence osobní zodpovědnosti. Británie, tvrdí Blair, podobně jako "téměř všechny" rozvinuté země v dnešní době, má problém s lidmi, kteří stojí "mimo společnost". (V ČR zřejmě se takto chovají někteří Romové, pozn. red.)

"Zásadní příčinou je skupina odcizených, naštvaných mladých lidí, kteří stojí mimo společnost a kteří žijí v kultuře mimo kánon řádného chování. Podle mé zkušenosti jde o absolutně specifický problém, který vyžaduje hluboce specifické řešení.

Levice tvrdí, že jsou tito lidé obětí sociální deprivace, pravice, že tito lidé musejí přijmout osobní zodpovědnost za své činy, ale obě strany se mýlí. Samotný konvenční sociální program jim nepomůže, ani věc nevyřeší přísnější tresty.

Klíčem k porozumění problému je, že tito lidé nejsou typičtí pro společnost jako celek. Když si tohle neuvědomíme, vede to k naprosto zmatené analýze toho, co se stalo. Británie jako celek není obětí nějakého všeobecného 'morálního úpadku'.

Tito lidé jsou z rodin, které jsou hluboce nefunkční. Fungují úplně jinak než většina společnosti, středostavovská či chudá.

Je to jev konce dvacátého století. Najdete ho v téměř všech rozvinutých zemích. Zlikvidovat ho není otázkou tradičních programů investic či léčby."

Blair argumentuje, že ke konci své vlády si uvědomil, že řešením musí být individuální práce s jednotlivými rodinami, reforma trestní justice týkající se antisociálního chování, organizovaného zločinu, recidivistů a gangů. Projekt se mu nepodařilo prosadit, ale "kompletní dokumentace existuje".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.8. 2011