Bolívie: Podle "exit-polls" Morales s převahou zvítězí

7. 12. 2009

KD│ Zdá se, že levicový prezident Evo Morales v nedělních volbách snadno obhájil své křeslo a se silným mandátem dál povládne zemi ve prospěch dlouho potlačované indiánské většiny, informoval list Las Cruces Sun News. Oponenti nicméně prohlašují, že Morales se neomezí jen na odstranění rasové nerovnosti, ale využije své moci také k omezení lidských práv a posílení státní kontroly nad ekonomikou. Patrně se mu však nepodaří docílit třetího fukčního období.

Průzkumy u východu z volebních místnostností provedené dvěma na sobě nezávislými společnostmi ukazují, že první indiánský prezident Bolívie získá přinejmenším 62% hlasů, přičemž jeho největší konkurent, armádní důstojník Manfred Reyes, získá 23%. Volilo se také do Kongresu, a to podle nové ústavy schválené referendem v lednu. Moralesovo levicové Hnutí za socialismus podle dosavadních průzkumů získalo jasnou většinu v Senátu (dvě třetiny mandátů), ale jen prostou většinu ve sněmovně.

Morales by potřeboval dvoutřetinovou většinu v obou komorách Kongresu, aby mohl schválit zákony o teritoriální samosprávě v oblastech obývaných domorodým obyvatelstvem a upravit ústavu tak, aby mu umožnila třetí kandidaturu.

Mezinárodní pozorovatelé označili průběh voleb za pokojný a bez vážných incidentů.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.12. 2009