Mírové aktivistky z Ruska a Gruzie se setkaly v Tbilisi

7. 12. 2009

KD│ Ženské nevládní organizace Suchumi na gruzínské a Svaz donských žen na straně ruské zorganizovaly o víkendu společné setkání v gruzínské metropoli. Na místě provedená anketa ukázala, že najít styčné body mezi oběma národy, které v srpnu 2008 svedly krátkou válku, bude velmi obtížné, takřka nemožné. Účastnice setkání však na příčiny vzniku konfliktu, otázku skutečných životních hodnot a na cestu, jak se z krize dostat, kupodivu pohlížejí prakticky shodně, ,i>informovaly redaktorky Novoj gazety Elvira Gorjuchina a Viktoria Ivleva.

Gruzínky i Rusky se domnívají, že možnost sblížení vyrůstá ze společných kulturních hodnot a ze společné historie staletých přátelských vztahů obou národů. Historii není snadné smazat.

Dominantou rozhovorů se stalo slovo "důvěra". Mnohé účastnice ovšem vyjádřily názor, že vzájemné vztahy jsou kvůli válce ve slepé uličce, nebo že jde o problém, který si vyžádá čas delší než lidský život.

V přestávce mezi rozhovory ruské účastnice navštívily rajón Cchneti, kde žijí běženci, a zúčastnily se pohřbu gruzínského mladíka zabitého v Moskvě jedním z příslušníků Putinem favorizované rodiny Evsjukových.

"Co jsme mohli matce říci jiného kromě 'Promiňte, promiňte nám!'", píšou Gorjuchina a Ivleva.

Celý článek v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.12. 2009