REDAKČNÍ KOMENTÁŘ SVĚTOVÝCH DENÍKŮ, KTERÝ VÁM ČEŠTÍ NOVINÁŘI ZATAJILI

Čtrnáct dní, které zpečetí soud historie o této generaci

6. 12. 2009

Zítra učiní 56 novin v 45 zemích světa bezprecedentní krok: promluví týmž hlasem ve společném redakčním komentáři. Činíme to proto, že lidstvo čelí vážné katastrofě.

Pokud se nespojíme a nepodnikneme rozhodnou akci, globální oteplování poškodí naši planetu a zničí naši prosperitu a bezpečnost. Toto nebezpečí začíná být zjevným už celou generaci. Nyní začala hovořit fakta: 11 z posledních 14 let bylo nejteplejších od doby, co se teplota začala zaznamenávat. Ledová pokrývka Arktidy taje a loňské drasticky zvýšené ceny ropy a potravin naznačují, jak bude vypadat budoucí spoušť. Ve vědeckých časopisech se už neřeší otázka, zda za to mohou lidé, ale jak málo máme času na to aspoň umenšit škody. Avšak zatím byla reakce světa chabá a polovičatá.

56 deníků z 45 zemí zveřejní v pondělí tentýž redakční komentář, požadující akci proti globálnímu oteplování

6. 12. 2009

JČ│Zvlášť při pohledu z Británie má pozorovatel velmi silný pocit, že na nadcházejícím kodaňském summitu o globálním oteplování jde skutečně o zásadní problém, který převyšuje všechny naše každodenní, drobné, lokální starosti.

Z iniciativy listu Guardian se celosvětově spojilo 57 deníků, které v pondělí zveřejní týž redakční komentář, požadující činy na záchranu Zeměkoule.

K iniciativě se připojily čínské listy (Economic Observer, Southern Metropolitan), vietnamský list Tuoitre, pákistánské deníky Daily Star a Daily Times, na americkém kontinentu např. Toronto Star a Miami Herald, z Polska Gazeta wyborcza, z Ruska známý a odvážný protiputinovský list Novaja gazeta, z Francie Le Monde, z Německa Süddeutsche Zeitung, atp.

Žádný český list se k iniciativě nepřipojil. IDnes namísto toho publikuje zásadní zprávu "Pravá zima s mrazíky a sněhem přijde až na konci příštího týdne", která je ovšem také vázána na globální oteplování...

Seznam všech účastníků iniciativy ZDE

Kodaň: Co je v sázce?

7. 12. 2009

Obchodování s emisemi, které je prosazováno coby primární strategie, se v roce 2020 může změnit v tříbilionový spekulativní trh, a řada aktivistů klimatických kampaní zpochybňuje jeho užitečnost pro snižování emisí.

KD│ Nejdůležitější mezinárodní summit v dějinách? Vzhledem k tomu, co říkají poslední zprávy vědců a zrychlování globálního oteplování, pocit naléhavosti připoutávající pozornost k dění v Kodani je oprávněný. Nicméně se zdá nepravděpodobné, že by výsledkem summitu, který začíná 7. a končí 18. prosince, bylo významné omezení globálních emisí skleníkových plynů, domnívá se Robert S. Eshelman v komentáři pro The Nation.

Americký senátor Inhofe

Americký Senát snížení emisí neschválí

7. 12. 2009

Americký senátor Jim Inhofe zasedá v senátním výboru pro ekologii. Rozhlasu BBC poskytl v neděli tento rozhovor:

Reportér: Co si myslíte o výroku britského premiéra Gordona Browna, že pochybovači o globálním oteplování jsou zaostalí a protivědečtí a že popírat globální oteplování je jako tvrdit, že je země placatá?

Inhofe: Ano, oni to říkají, kdykoliv na své straně nemají vědu a pravdu. To vám pak začnou nadávat. Na to jsem zvyklý už asi osm let, ale mně to nevadí.

Evropa a Spojené státy by měly převzít zodpovědnost za miliony uprchlíků před globálním oteplováním

7. 12. 2009

Až 20 milionů Bangladéšanů bude muset podle odhadů v nadcházejících 40 letech opustit svou zemi v důsledku globálního oteplování, konstatoval bangladéšský ministr financí Abdul Maal Abdul Muhith. Muhith požadoval, aby Británie a další bohaté země tyto uprchlíky přijaly.

Je to jasný signál Evropě a Spojeným státům, že rozvojové země nebudou ochotny v Kodani přijmout dohodu, které je bude znevýhodňovat. Abdul Muhith zdůraznil, že Bangladéš požaduje, aby Evropa a Amerika pomohly s přesidlováním milionů, až lidé budou donuceni začít opouštět zaplavené příbřežní oblasti jeho země.

Zorganizovala ukradení emailů britských klimatologů ruská tajná služba?

7. 12. 2009

Vysoký člen Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) uvedl, že průnik hackerů do serveru klimatologického střediska na University of East Sussex nebyla amatérská práce, ale vysoce sofistikovaná, politicky motivovaná operace. Jiní spekulují, že tajným organizátorem hackerského útoku byly ruské tajné služby.

Prozrazené emaily, o nichž klimaskeptikové tvrdí, že šéf klimatolofického centra, profesor Phil Jones, s kolegy zmanipuloval data a utajoval výzkum od kritiků, byly původně umístěny na serveru v sibiřském městě Tomsk u firmy jménem Tomcity, která se zabývá internetovou bezpečností.

... jenom já jsem letadlo

7. 12. 2009 / Petr Štengl

Kdo jsem?
Jsem lid
Zmatená nicka davu
Dav je moře
Jsem nicka tsunami
V místní pobočce
mezinárodního výzkumného ústavu
Abu-Ghraib v Horních Běchovicích
mi vysvětlí kdo jsem
Jsem kapkou v moři
Karel Gott je zlatý slavík

Americké kampusy investují do geotermální energie

7. 12. 2009

KD│ Zatímco většina článků věnovaných alternativní energetice pojednává o solární a větrné energii, americké univerzitní kampusy, které energie kažročně stojí miliony dolarů, potichu přecházejí na geotermální zdroje. Celkem 46 škol využilo peněz z federálního ekonomického stimulu k investicím do vyspělých technologií využívajících k vytápění vnitřní teplo Země, informovala AP.

Írán: Policie se snaží potlačit opoziční demonstraci

7. 12. 2009

Stovky íránských policistů obkličily Teheránskou univerzitu. Usilují o potlačení protestní demonstrace stoupenců opozice. Úřady zakázaly zahraničním novinářům přítomnost na akci, která je připomínkou usmrcení tří studentů r. 1953.

Oponenti íránské vlády využívají v posledních měsících oficiálně povolených demonstrací. Účastní se jich ve velkém počtu a šíří tam své protesty proti vládě.

Pravidelný každoroční Den studentů připomíná smrt studentů při protiamerických demonstracích r. 1953.

Tisíce lidí byly letos zatčeny a desítky usmrceny poté, co se demonstranti pokusili od června zpochybnit znovuzvolení Mahmuda Ahmadinežáda íránským prezidentem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O televizním debaklu ministryně zdravotnictví a jejího náměstka se v médiích nemluví

7. 12. 2009

Nedělní pořad ČT "Otázky Václava Moravce" bývá rozebírán a komentován ve večerním zpravodajství ČT 1 i ČT 24 i jinde a diskutován na hlavních internetových serverech. Je zajímavé, že pro debakl ministryně zdravotnictví a především náměstka Marka Šnajdra v neděli 6.12. to neplatí. O tragikomickém vystoupení těchto dvou "špiček" našeho zdravotnictví nepadla nikde ani zmínka.

Jen na jednom zpravodajském serveru byl zveřejněn jakýsi komentář. Snažil se aspoň trochu zmírnit ostudu pana náměstka a - poněkud trapně - hodit špínu na levicové účastníky diskuse. Diskutující čtenáři ale celkem jednoznačně podpořili právě ty "levičáky" a panu náměstkovi se většinou vysmáli (ti zbylí ho po zásluze nazvali pravými jmény).

Tento jediný příspěvek s diskusí panstvu nemilou byl po chvíli stažen a nic jiného se už v médiích a na Internetu neobjevilo.

Cenzura a autocenzura je opět na výši, jako před pár desítkami let.

Je mi smutno, píše Richard Bébr.

O = W

7. 12. 2009 / William S. Lind

Když dáme vše dohromady, vidíme, že z vojenského hlediska to nedává smysl. Samozřejmě to platí o každém vojenském řešení afghánské války. Bojujeme s Paštuny, a ti nakonec vyhrávají všechny afghánské války. "Tentokrát je to jinak" - takhle zní válečný pokřik šílence.

KD│ Na autech liberálů se začíná objevovat nálepka s nápisem "O=W". Mám podezření, že po úterním prezidentově projevu se začne rapidně šířit.

Konzervativci po osm let procházeli agónií, když přihlíželi, jak prezident George W. Bush připojuje značku "konzervativní" k politice, která byla antikonzervativní: k wilsoniánským válkám, k budování amerického impéria, k obrovským rozpočtovým a obchodním deficitům, ke zvyšování mandatorních výdajů a podřizování amerických zájmů zájmům cizích mocností. Teď je bota obuta na jiné noze a liberálům je nařizováno, aby také drželi jazyk za zuby, zatímco prezident Obama přijal Bushovy války za vlastní. Probíhá obvyklý washingtonský výprodej.

Vidíte tvar?

5. 12. 2009

KD│ Architekt a autor Christopher Alexander před měsícem získal cenu Vincenta Scullyho, již udílí každoročně National Building Museum jako výraz uznání "příkladné praxe, bádání nebo kritiky v architektuře, památkářství a urbánním designu". Alexander byl po 45 let na architektonické scéně kontroverzní figurou, ctěnou i zlořečenou; ale i v době zaplněné zástupem teoretiků architektury se domnívám, že právě on je jedním z mála, jehož dílo přetrvá, napsal pro magazín Slate Witold Rybczynski.

Zaměstnanci Hyundaie v Nošovicích vyhlásili stávkovou pohotovost

8. 12. 2009

Odbory v nošovické automobilce Hyundai, jejíchž asi 300 zaměstnanců se minulý týden hodinovým přerušením práce vzbouřilo proti přesčasům, vstoupily v pondělí do stávkové pohotovosti.

Mezi důvody, které odborové předáky vedly k tomuto kroku, jsou zásadní nesouhlas s opakujícím se několika měsíčním nařizováním přesčasové práce, nespokojenost zaměstnanců s pracovními podmínkami a s nápravnými opatřeními. Odbory nejsou spokojeny ani se způsobem komunikace zaměstnavatele.

Celý článek: ZDE

Ian Buruma: Hory a minarety

7. 12. 2009

V pozoruhodném komentáři nazvaném "Hory a minarety", zveřejněném na serveru Project Syndicate, argumentuje Ian Buruma, že nevraživost vůči islámu je velmi pravděpodobně důsledkem toho, že Evropané jsou sice dnes svobodní, nepodléhají žádné ideologii, žádnému náboženství a neposlouchají žádnou společenskou vrchnost, ale v důsledku toho pociťují v dnešním životním chaosu nejistotu a slabost. Kompletní text v češtině je ZDE

Bolívie: Podle "exit-polls" Morales s převahou zvítězí

7. 12. 2009

KD│ Zdá se, že levicový prezident Evo Morales v nedělních volbách snadno obhájil své křeslo a se silným mandátem dál povládne zemi ve prospěch dlouho potlačované indiánské většiny, informoval list Las Cruces Sun News. Oponenti nicméně prohlašují, že Morales se neomezí jen na odstranění rasové nerovnosti, ale využije své moci také k omezení lidských práv a posílení státní kontroly nad ekonomikou. Patrně se mu však nepodaří docílit třetího fukčního období.

Německo: Zemřel dlouholetý předseda FDP Otto von Lambsdorff

7. 12. 2009

KD│ Němečtí liberálové smrtí svého bývalého předsedy ztrácejí osobnost, která, pokud to považovala za nutné, byla ochotna se z ideových důvodů postavit proti vlastní straně i koaličnímu partnerovi. Lambsdorff, který ztělesňoval ukázněnost a pocit povinnosti, zemřel v sobotu ve věku 82 let v bonnské nemocnici, informoval ve Spiegel Online Gerd Langguth.

Hagbardův zákon

7. 12. 2009 / John Michael Greer

Problém debaty o globální změně klimatu nyní spočívá v tom, že dobře placené skupiny na obou stranách používají pochybné vědecké argumenty k prosazování vlastní agendy a posouvají debatu dál směrem k extrémům. Přichází ke slovu obvyklý zvyk uvažovat v rigidních binárních kategoriích; pro ty, kdo věří v globální oteplování, je dost jednoduché trvat na tom, že kdokoliv, kdo zpochybňuje jejich tvrzení, musí být popíračem, zatímco oponenti dělají totéž v bledě modrém, a vřava a křik odsouvají stranou myšlenku, že může být dobré prozkoumat oblast mezi polarizovanými extrémy. Radikálové na jedné straně se snaží přimět veřejnost, aby masově podporovala grandiózní plány s velice pochybným účinkem, zatímco radikálové druhé strany se snaží veřejnost přimět, aby nedělala vůbec nic - a výsledkem je potlačení umírněných názorů.

KD│ Pochybné statistické ukazatele, jež se staly tématem posledního eseje, měly značný vliv na ještě pochybnější rozhodnutí, která přivedla Spojené státy a celý svět do současných obtíží. Když se rozhodování řídí čísly a tato čísla jsou vždy v pořádku, pak mít na paměti, že údaje nemusejí odrážet dění ve skutečném světě, vyžaduje náhled, jaký je v současnosti neobvyklý.

Mírové aktivistky z Ruska a Gruzie se setkaly v Tbilisi

7. 12. 2009

KD│ Ženské nevládní organizace Suchumi na gruzínské a Svaz donských žen na straně ruské zorganizovaly o víkendu společné setkání v gruzínské metropoli. Na místě provedená anketa ukázala, že najít styčné body mezi oběma národy, které v srpnu 2008 svedly krátkou válku, bude velmi obtížné, takřka nemožné. Účastnice setkání však na příčiny vzniku konfliktu, otázku skutečných životních hodnot a na cestu, jak se z krize dostat, kupodivu pohlížejí prakticky shodně, ,i>informovaly redaktorky Novoj gazety Elvira Gorjuchina a Viktoria Ivleva.

Listopad 1989 zahájil řadu procesů, mj. rozdělení společného státu. Ptali jsme se tentokrát:

Jak se rozdělení Československa podepsalo na životě Romů?

7. 12. 2009 / Pavel Pečínka

Eva Dobšíková
Bývalá učitelka romských dětí, Brno.
Veskrze negativně. Romové usídlení v České republice k nám po válce téměř všichni přišli ze Slovenska. Ty, kteří před válkou byli obyvateli Čech, Moravy a Slezska, téměř stoprocentně vyhubil nacismus. Na Slovensku velká část přežila. Přišli sem hledat lepší živobytí, stát podporoval jejich stěhování zejména do pohraničí po odsunu Němců, aby zde pracovali. Měli Československé občanství. Naši republiku rozdělili demokraticky zvolení představitelé bez souhlasu jejích obyvatel zcela mocensky, svévolně, bez ohledu jaké obtíže a škody tím způsobí mnohým občanům, na prvém místě Romům. Stalo se to bez uvážení, bez přípravy, bez souhlasu občanů. Ti Romové, kteří žili na území České republiky neměli pak její občanství. Stali se tak cizinci ve své vlasti v níž po 2 až 3 generaci už žili. S tím byla spojena ztráta práv občana České republiky. Nedovedli si sami většinou vyřídit na úřadech nové doklady, nové občanské legitimace atd. I když jim několik romských institucí pomáhalo, trvalo řadu let, než se jejich osobní doklady daly do pořádku. Myslím, že by se žilo jak na slovenské straně, kde je životní úroveň Romů ještě nižší a rasismus vystupňovanější než zde, tak u nás Romům lépe v nerozdělené republice. Vždyť se zpřetrhaly i rodinné svazky a možnost pomoci.

Britské listy mají u Googlu PageRank 6 bodů z 10

6. 12. 2009

PageRank Checking Icon

Britské listy mají už léta mezinárodní PageRank firmy Google 6 z 10 bodů. PankRank vyjadřuje význam daného serveru na mezinárodním internetu (měří se to především počtem a kvalitou odkazů na daný server z jiných stránek).

Z českých médií mají např. Lidové noviny Page Rank 4 z 10, Právo 6 z 10, novinky.cz 6 z 10, idnes.cz a ihned.cz 7 z 10. Washington Post má 8 z 10, Guardian má 9 z 10.

Vítr z hor

6. 12. 2009 / František Řezáč

Kdysi jsme se domnívali, že tvrzení propagandistů režimu KSČ o zkorumpovanosti médií a politických stran v demokratických zemích jsou účelovou lží. Nyní si i vrabci na střeše cvrlikají, že to nebyla jen propaganda, nýbrž do značné míry pravda. Není třeba hned nazpět sklouzávat do dávné marxleninské rétoriky o třídní podmíněnosti a závislosti všeho, co tvoří tzv. nadstavbu ekonomiky. Stačí se dívat kolem sebe, hlavně tady u nás v České republice.

Zelená se line záře....

6. 12. 2009 / Libuše Pojerová

Tak máme zvoleno. Všichni už výsledek znají, každý se snaží jej nějak po svém uchopit a vstřebat.

SZ nemá snadnou pozici. Morální kredit je vepsí, parlamentními volbami vložená očekávání změny se nenaplnila, hladina hlouposti a nenasytnosti nepříjemně stoupla nad ještě tolerovatelnou mez. Slušnost a pokora jsou neznámé pojmy. Jak se má nyní zachovat volič, jenž sleduje ty, které -- mnohdy ze zoufalství nad nevolitelností jiných - volil?

Clive James v BBC o dnešním stalinském hodnocení britských univerzit

5. 12. 2009

Současný systém, podle něhož se rozdělují univerzitní finance, se posledních dvacet let jmenoval RAE, Research Assessment Exercises. Více než jedno "cvičení", protože existovalo několik systémů. Všechny byly problematické. Protože všechny silně zdůrazňovaly, že univerzitní učitelé musejí publikovat. Což vedlo k představě, že učitelé, kteří nepublikují, nedělají nic.

Kdyby tento systém fungoval například v době cambridžského matematika Alana Turinga, zřejmě by ho považovali za problém pro jeho katedru, protože Turing vydal jen jediný článek. Jeho práce nakonec vedla k triumfu v britském špionážním středisku v Bletchley Park, když se mu podařilo rozluštit nacistické šifry. Jeho práce také vedla k vzniku počítačů. Ale ani on to sám tou dobou nevěděl. A kdyby býval strávil mnoho času vysvětlováním výboru hodnotitelů, co dělá, asi by tu práci neudělal.

Podpis nové rusko-americké smlouvy o strategických zbraních v prvním termínu je již prakticky vyloučen

4. 12. 2009

KD│ Bojím se, že se stanu Kassandrou, ale navzdory tvrzením ministra zahraničí Sergeje Lavrova a dalších vysoce postavených představitelů vlády jsem si prakticky jist, že 5. prosince nedojde k podpisu nové rusko-americké smlouvy o omezení strategických útočných zbraní, která má nahradit starou smlouvu START, napsal analytik NVO Viktor Litovkin pro Nězavisimuju gazetu. Smlouva nebude podepsána ani 10. prosince - v době, kdy americký prezident Barack Obama vystoupí v Oslo na ceremonii, při níž převezme Nobelovu cenu míru. Není vyloučeno, že k podpisu nedojde ani před Novým rokem. A tam už vzniká nebezpečí, že bezvýsledné rozhovory se mohou promítnout i do květnové mezinárodní konference o nešíření jaderných zbraní. A to už by byla katastrofa. Pokud se Moskva a Washington nedokážou shodnout na omezení těchto systémů, velmi mnoho států zatouží je vlastnit.

Gordon Brown možná neprohraje volby

4. 12. 2009

Labouristická strana dohání v průzkumech veřejného mínění britské Konzervativce. Na jaře se v Británii musejí konat všeobecné volby. V současnosti je možno spekulovat o tom, že Labouristé možná přece jen volby neprohrají. Tento týden se britskému premiérovi Gordonu Brownovi podařilo drsně zvítězit nad šéfem britských konzervativců Davidem Cameronem v debatě v parlamentě.

Bylo to zřejmě proto, že s Brownem začal znovu spolupracovat Alastair Campbell, velmi schopný a tvrdý tiskový tajemník Tonyho Blaira, "nejslavnější nevolený poradce, jakého kdy používal nějaký britský premiér," píše deník Independent.

Obama a Afghánistán:

Generálové vyhráli na celé čáře

4. 12. 2009

Admirál Mullen a ministři Gates a Clintonová se ráno v Senátu snažili posílit prezidentovu pozici před armádním výborem. Na otázku senátora McCaina odpověděli, že jakékoliv rozhodnutí o stažení z Afghánistánu projde stejným procesem jako rozhodnutí, jež bylo právě oznámeno. Jinak řečeno, neočekávají, že by došlo k nějakému stahování do příštích prezidentských voleb... Petraeus, McChrystal a Mullen musejí být naprosto nadšeni. Tato generace velitelů nyní dosáhla takové moci, že kompletně ovládla rozhodovací proces a získala vše, co chtěla.

KD│ Devadesát dva dnů trvající "diskuse" následovaná mistrovsky zrežírovaným projevem v Eisenhowerově sálu West Pointu před pozorným posluchačstvem z řad kadetů, roztržitými štábními důstojníky v modrém, členy kabinetu atd.

A co vlasně zaznělo?, ptá se plukovník Pat Lang na webu korespondenčního výboru Sic Semper Tyrannis.

Konopí - zázračný lék na všechno?

7. 12. 2009 / Bushka Bryndová

Z posledních výzkumů spojitosti kouření konopí a výskytu rakoviny vyplynula zajímavá fakta, která staví na hlavu argumenty proti užívání konopných drog. Jeho odpůrci totiž o zlé čarodějce marihuaně tvrdí, že způsobuje rakovinu, a právě proto je třeba ji občanům zakazovat a jednat s nimi jako se zločinci, pokud si dovolí tuto rostlinu sami pěstovat. Zjistilo se totiž, že dlouhodobé (10-20 let) kouření samotného konopí bez tabáku u uživatelů výrazně -- a to o 62% - snižuje riziko onemocnění rakovinou hlavy a krku (HNSCC). U krátkodobějších uživatelů, kteří pravidelně kouřili konopí alespoň jednou za týden či dva, se riziko snížilo o 48%. Dokonce i u těch, kteří kouřili konopí společně s tabákem, se mírně snížilo riziko těchto onemocnění. Zajímavé je, že toto riziko se snižovalo daleko více, pokud uživatelé začali kouřit konopí až po dosažení 20 let věku.V dnešní době, kdy se ukazuje, že pouhá necelá třetina české populace je zdravá, zatímco zbytek trpí chronickými nemocemi, je však takový postoj ke konopí přímo zločinem proti lidskosti.

Pozn. red. Reakce renomovaného lékaře na tento článek je zde: "Jak konopí ovlivňuje organismus, nelze jednoznačně říci"

Kouření konopí zřejmě vyvolává schizofrenii ZDE

Jak konopí ovlivňuje organismus, nelze jednoznačně říci

7. 12. 2009 / Petr Wagner

Protože o věci skutečně něco vím, vezmu to trochu obecně, ale snad stručně.

Kdesi na počátku byla stejně naivně hloupá otázka jako u morfia. Proč má lidský mozek v sobě receptory, které obsazuje jakási sloučenina z máku? Tato naivně hloupá otázka vedla k objevení endogenních opioidů - endorfinů a enkefalinů a posléze k dramatickému pokroku v léčbě bolesti.

Když taky někdy jdou peníze na vědu - mimo jiné na LHC

4. 12. 2009 / Miloš Dokulil

1. Až na prvním místě jsou v tom peníze?

Média si loni na konci léta všimla toho, že byl spuštěn do provozu zatím největší urychlovač částic, jaký kdy byl zkonstruován (10. 9. 2008). Převedeno na dolary: ten "špás" měl posléze stát běžně nepředstavitelných deset miliard ($10 x 109, jenže předtím se uvádělo "jen" $6 x 109; takže raději v britských librách: byly to tehdy pouze necelé čtyři miliardy, přesněji £3.6 x 109). Když pak po desíti dnech ta nákladná aparatura stála najednou nečekaně mimo provoz pro poruchu, málokdo uvažoval o tom, jaké složité zařízení bylo předtím uvedeno do provozu. Nový provoz byl posléze zahájen až málem o 15 měsíců později (24. 11. 2009). V celém tom náročném projektu je angažováno šest tisíc vědců z několika stovek institucí (z 55 zemí). Lze vážně pochybovat o tom, že "veřejnost" přijatelně tuší, o jak významnou investici do "poznání" v tomto případě jde (či "běží").

Stojí vůbec za to ohlížet se ještě zpět za listopadem 2009?

4. 12. 2009 / Miloš Dokulil

Letošní podzim byl nesrovnatelně teplejší, než tomu běžně bývá. Přitom v ČR nejdřív sliboval nemalou nadílku sněhu a lyžování už dokonce v říjnu. Nato, ve druhé půli listopadu byly zaznamenány v ČR rekordní teploty (dokonce i těsně nad 20°C). To před 20 lety se ve srovnatelné době teploty v půlce listopadu pohybovaly průměrně jen kolem 4°C. Tehdy, v listopadu 1989, existovalo ještě Československo; ve zkratce jako "ČSSR", a i takto -- také tou zkratkovitou značkou -- jako by bylo jen víceméně další součástí SSSR.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2009

4. 12. 2009

Nesmírně zavazující byla reakce čtenářů na náš nedávný apel, že potřebujeme dva nové servery. V listopadu 2009 přispělo finančně na Britské listy 348 osob celkovou částkou 123 717.57 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 10. 2009 částku 148 397.73 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a