O rudém nebezpečí Sarah Palinové

19. 8. 2009

Palinismus je aktualizovaná verze mccarthyismu, který se jmenuje podle někdejšího senátora Josepha McCarthyho, demagoga a opilce. Podle wikipedie mccartyhismus znamená "nezodpovědná, nepodložená obvinění a demagogické útoky na charakter či vlastenectví politických odpůrců." Pokud víme, Sarah Palinová není opilec, píše v deníku Wasghinton Post Richard Cohen.

Pro Palinovou je tématem zdravotnictví, což je její "rudé nebezpečí" a vyrábí z toho politickou pornografii. Palinová totiž ignoruje fakta, její výrok, že prezident Obama připravuje "panely smrti" je zjevně na úrovni McCarthyho oznámení, že "Mám zde v ruce seznam 205 (nebo 56 nebo 72 nebo kolika) jmen komunistů na americkém ministerstvu zahraničí". Oba ty výroky byly falešné.

Avšak nejvíce deprimujícími rysy McCarthyho kariéry nebyly jen jeho výstřelky, ale odmítnutí ostatních - hlavně jeho kolegů Republikánů - ho donutit, aby se choval slušně, anebo bránit jeho oběti. Teď se děje něco podobného s Palinovou. Ať si myslíte cokoliv o reformě zdravotnictví, nikdo nenavrhuje "panely smrti". Avšak vyskytli se jen dva známější Republikáni, kteří měli odvahu či slušnost říct Palinové, že neví, o čem mluví.

Stejně jako v případě mccarthyismu, Palinová je produktem své doby. McCarthy zneužíval strach veřejnosti z komunismu a z komunistů. Nejenže byli v zahraničí, ale byli i v Americe - špioni, kolaboranti, narůžovělí intelektuálové a menšiny s brýlemi. Byli nebezpeční právě proto, jak byli všudypřítomní a neviditelní.

Zdravotnická reforma poskytuje Palinové tutéž příležitost. Neobratnost Obamova úsilí - lidi si myslí, že vědí, o co by mohli přijít, ale nemají tušení, co by mohli získat - znovu vyvolává strach z neviditelných sil, které budou brát, ale nebudou dávat, budou diktovat, ale nebudou poslouchat, budou zdaňovat, ale nic za to neposkytnou. Výroky Palinové o "panelech smrti" zlikvidovaly návrh vytvořit poradenství pro konec života. Obětí budou chudí, neinformovaní a ideologicky zaslepení. Bohatí mají svou poslední vůli a takové věci. Chudí mají jen svůj smutek.

McCarthyho kariéra byla naštěstí krátká. Palinová vznikla pro televizi. Nicméně však její popularita poklesla z 57 procent v době, kdy si ji vybral senátor McCain, na nynějších 39 procent - je to ospravedlnitelný pád. Než úplně zapadne do okrajovosti, udělá jednu špatnou a jednu dobrou věc - vážně poškodí právě ty lidi, jejichž věc prý podporuje, a zároveň odhalí děsivý oportunismus šéfů Republikánské strany.

Mám v ruce seznam jejich jmen.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 19.8. 2009