Firma...?!?

27. 7. 2009 / Ladislav Žák

Sociální demokracií obchází strašidlo vyšehradské výzvy. Nebudu to nijak komentovat, protože jde o pokleslé vnitrostranické tanečky, kterými se již tradičně prezentují ti, kteří poznali, že se na ně už koryto nedostane a začasté křepčí v kole s těmi, kterým o koryta nešlo nikdy. Toto podivuhodné souručenství je nakonec vždy naprosto zahnáno do kouta těmi, kterým o koryta jde. Vedou je ti, kteří se koryt aktuálně drží a pomáhají jim ti, kteří se do nich derou.

Je nabíledni, kdo zvítězí, s tím rozdílem, že poraženými nejsou nikdy autoři podobných výzev, protože těm v podstatě o nic nejde, ale v poli poražených končí občané. Chci se zabývat jenom podtitulkem výzvy. Jsme politická strana - ne obchodní společnost. Není to nejšťastnější úvod.

Autoři výzvy totiž zapomínají na to, že i úplně nejhorší obchodní společnost musí mít věc, které se říká produkt. Kolem tohoto produktu se potom točí veškerý ten marketing, reklama či P.R. a jak se to všechno jmenuje. Bez produktu to prostě nejde. Je dokonce lhostejné, do jaké míry je reálný nebo virtuální, poctivý nebo podvodný. Podstatné je sice to, že musí vzbuzovat zájem, ale zároveň je třeba ho v případě pochyb trhu produkt vždy nějak předvést, ukázat, prokázat jeho existenci a kvalitu. A nebo mít nakoupené letenky...

Politické strany u nás žádný produkt nemají a voliči už to z valné části vědí. Politické strany to však netrápí, protože jejich hlavním partnerem je soukromý sektor, se kterým tvoří jednu velkou parodii na PPP. Politické strany u nás toliko organizují výběr daní a zprostředkovávají transfer veřejných peněz do soukromých kapes za provizi. Oficiální s názvem příspěvek na volby a neoficiální s názvem úplatek nebo úhrada transakčních nákladů. Politickým stranám postačí k takové spolupráci se soukromým sektorem pouze jejich legální status, legitimita u občanské společnosti je nezajímá. Jde jim jen a jen o jakýsi odvar z občana zvaný volební hlas.

Přitom nejde o počet, ale pouze o poměr. Rád bych připomněl, že u obchodních společností je valná hromada pod poloviční účast neusnášení schopná. O kvalifikované většině nemluvě. A proto milí vyšehradští vyzyvatelé:

Bylo by to moc a moc krásné, kdyby nějaká česká politická strana byla na úrovni obchodní společnosti a měla politický produkt, který by nabídla občanům, a k tomu ji zajímalo, aby byly volby usnášeníschopné. Zdaleka to nestačí, protože to je opravdu, ale opravdu, úplný základ, ale podstatný krok by byl učiněn. Zkrátka a dobře, je to podmínka nutná, ale nikoliv postačující...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.7. 2009