27. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 8. 2007

Němečtí sociální demokraté jsou pro profesionální Bundeswehr

V souvislosti s nastávajícím říjnovým sjezdem německých sociálních demokratů SPD oznámil vojenský mluvčí poslanecké frakce v Bundestagu Rainern Arnold, že bude delegátům předložen návrh na vytvoření "správné koncepce"dobrovolné branné povinnosti. Z materiálů sice vyplývá, že bude zachována dosavadní branná povinnost, ale vstup do Bundeswehru by byl v zásadě dobrovolný.

V současné době od ledna 2002 základní vojenská služba trvá sice devět měsíců, ale může být přerušena po půl roce, který je nutný k osvojení si základních vojenských znalostí. Zbylé tři měsíce je možno absolvovat v nastávajících dvou letech. Pro získání další kvalifikace si mohou odvedenci dobrovolně prodloužit vojenskou službu celkem na 23 měsíců a v tomto případě od desátého měsíce mají nárok na měsíční žold ve výši 613,50 euro, který se po dalším čtvrt roce zvyšuje na 675 euro a od 19. měsíce na 736,20 euro. Dobrovolné prodloužení je podmíněno slibem účastnit se zahraničních misí Bundeswehru.

Muži povolaní k devítiměsíční základní službě v zásadě na nich neberou účast. Přirozeně že je možno žádat o zařazení jako délesloužící s cílem získat poddůstojnickou nebo důstojnickou hodnost. Po odchodu z armády přecházejí do zálohy, kde spolu s aktivními vojáky tvoří jádro Bundeswehru.

Až do této doby se považuje vytvoření tohoto systému za záruku obrany země proti případnému útoku vojenských sil konvenčními zbraněmi. Od zavedení branné povinnosti v posledních více než padesáti letech prošly miliony německých občanů úspěšně tímto systémem. Vojenská služba je v posledních letech přístupná i ženám, ale pouze na dobrovolné bázi.

Sociálně demokratická představa o "dobrovolné branné povinnosti" vychází ze skutečnosti, že Bundeswehr, který se v současnosti skládá z 250 tisíc vojáků, má pouze 62 tisíc odvedenců, z nichž však třetina si nechala prodloužit službu. Armáda tak v současné době se vlastně skládá většinou z vojáků, kteří jsou placeni státem. Přitom praxe ukazuje, že je dostatek žen i mužů, kteří chtějí nosit uniformu, protože jde o atraktivní povolání, které je relativně bezpečné právě v době těžko předvídatelného hospodářského rozvoje.

Na základě této skutečnosti SPD chce na svém sjezdu přijmout usnesení, že vstup do Bundeswehru by měl být v zásadě dobrovolný, ale jako pojistka by zůstávalo zachování všeobecné branné povinnosti. To by se mělo týkat i vojáků v záloze, kteří by se na cvičení dostavili na základě dobrovolnosti. Podle člena branného výboru spolkového sněmu za SPD Hanse-Petera Bartelse je právě v této době lehké přejít na nový model Bundeswehru, když nepotřebuje nové odvedence. Míní, že tento návrh bude přijatelný i pro koaličního křesťansko demokratického partnera, protože nejde o zrušení všeobecné vojenské povinnosti.

Návrh je přitom kompromisem mezi přívrženci a odpůrci povinné vojenské služby a je podporován předsedou SPD Kurtem Beckem, šéfem frakce strany v Bundestagu Peterem Struckem a předsedou mladých sociálních demokratů Juso Björnem Böhningem. Překvapivě se však postavil proti tomuto návrhu sociálně demokratický branný pověřenec Bundestagu Reinhold Robe, který varoval před následky takovéhoto rozhodnutí. Upozornil, že kdo odmítá všeobecnou brannou povinnost, bude muset přebudovat celý Bundeswehr.

Je přesvědčen, že podle zkušeností z Itálie, Španělska a Francie by to vedlo k finančnímu zatížení armády, která by musela vydávat značné obnosy na verbování jejích příslušníků. "Miliony mužů odvedlo svou brannou povinnost. Považuji vojenskou službu za tmel solidárního systému", prohlásil Robe.

Předložený návrh rozhodně odmítl zástupce předsedy branného výboru za CDU Karl Lamers. Podle jeho názoru profesionální armáda nemůže být lepší než současný Bundeswehr s povinnou vojenskou službou. V interview, který poskytl Deutschlandradio poukázal na špatné zkušenosti i s tzv. dobrovolnou armádou v zahraničí. Vznikají tam "nepředstavitelné" situace při získávání příslušníků do svých řad a vzrůst nákladů na žold a kampaní, které se musí pořádat. Především však armáda bude postrádat vstup kvalifikovaných příslušníků včetně s akademickým vzděláním, které zajišťují spolužití mladé generace.

"Bundeswehr je pro mne především instituce, která potřebuje jasnost, spolehlivost a strukturu a žádnou prodejnu párků, kde dnes nabízím jedno a pak druhé" , řekl Lamers. Podle něho se v posledních padesáti letech v Bundeswehru osvědčil"inteligentní mix" sestavených z odvedenců, déle sloužících , profesionálů a rezervistů. To zajišťuje vysokou důvěru a dobrou integraci do společnosti. Návrh sociálních demokratů je kritizován i opozičními stranami. Místopředsedkyně poslanecké frakce Svobodných demokratů FDP Birgit Homburgerová je označila jako "ani ryba nebo maso". Její strana se zasazuje za odstranění branné povinnosti, spolu se Zelenými a Stranou levice.

Předák zelených Jürgen Trittin obvinil sociální demokraty, že se snaží o formální kompromis podle přísloví "vyper mi kožich, ale ať nejsem mokrý". Rozhodně tak pouze unionistické strany setrvávají na neomezené branné povinnosti. Nelze proto očekávat, že v současné legislativním období by mohlo dojít ke změně již s ohledem, že koaliční smlouva mezi CDU/CSU a SPD deklaruje všeobecnou vojenskou povinnost jako nejlepší "brannou formu".

                 
Obsah vydání       27. 8. 2007
27. 8. 2007 Neokonzervativní ministr spravedlnosti odstoupil
27. 8. 2007 Deset lidí bylo zatčeno kvůli podezření z vraždy novinářky Politkovské
27. 8. 2007 Lepší Hitler než Habsburg Přemysl  Janýr
27. 8. 2007 O znalosti historie Lukáš  Zádrapa
27. 8. 2007 Pravice v ČR neexistuje Pavel  Čámský
27. 8. 2007 Česko, na rozdíl od Polska, přijalo americkou základnu bez nároků na odškodnění
26. 8. 2007 Ten, kdo má spolehlivější štít, má silnější tendenci použít meče
27. 8. 2007 "Zanedbatelně" malé nadlimitní hodnoty záření v Příbrami Tereza  Tušarová
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"
27. 8. 2007 Vládní reforma a rovnost příležitostí aneb o české Pepině z Vysočiny a českém hlupákovi Anna  Čurdová
27. 8. 2007 Vraždění děti, aneb Mnohokrát přísahaná nevinnost a dobré svědomí výrobců počítačových her Uwe  Ladwig
27. 8. 2007 Rytíři silnic Václav  Dušek
26. 8. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
26. 8. 2007 Proč nepomůže Topolánek Řecku?
26. 8. 2007 Celostátní setkání mládeže Tábor Klokoty 2007 Marek  Radecki
25. 8. 2007 Jeremy Paxman zaútočil na BBC a na kulturu čtyřiadvacetihodinového, nepřetržitého zpravodajství
27. 8. 2007 Němečtí sociální demokraté jsou pro profesionální Bundeswehr Richard  Seemann
25. 8. 2007 Pochod na podporu radaru? Kéž by...
26. 8. 2007 iHned znovu boduje Vítězslav "Vitex" Dvořák
27. 8. 2007 Posíláme skutečně devatenáctileté chlapce a dívky do boje proti terorismu? Kam? Jan  Polívka
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"
24. 8. 2007 Má Jan Čulík něco proti bordelům? Štefan  Švec
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Jak se cítí člověk mimo své tělo Miloš  Kaláb
27. 8. 2007 Když Paroubek s námi, kdo proti nám?
25. 8. 2007 Robert Fisk: Mám pochybnosti o útocích z 11. září
24. 8. 2007 Problém s jinakostí v Českém rozhlasu - Radiožurnál Mirek  Vodrážka
24. 8. 2007 Výzkumy a oblíbenost politiků - deformace skutečnosti a manipulace s veřejným míněním Petr  Kokaisl