18. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 1. 2007

Hrozí Británii, že se rozpadne?

Britský premiér Tony Blair se v úterý při projevu k tří stému výročí začlenění Skotska do Velké Británie vyjádřil, že "by bylo šílené, kdyby mělo být Skotsko vyrváno z Británie".

(Psáno pro Čro 6)

Labouristická strana zahajuje kampaň v jejímž rámci chce varovat skotské voliče, že by to bylo údajně pro Skotsko nebezpečné, kdyby zvolilo nezávislost, jak to navrhuje Skotská nacionální strana.

Po letech vlády Margaret Thatcherové, která si většinu Skotů naprosto rozezlila a odcizila, je vliv britské konzervativní strany v pětimilionovém Skotsku mizivý. V daleké skotské pustině mají v komunálních úřadech podstatný vliv příslušníci třetí hlavní britské politické strany, liberálních demokratů, kteří hlavně na venkově soupeří s labouristy. Ve městech je pak podstatným soupeřem labouristů Skotská nacionální strana, s vedoucím představitelem Alexem Salmondem. Její popularita stoupá a není vyloučeno, že by skotští nacionalisté mohli letos v květnu ve Skotsku vyhrát volby. Pokud se to stane, skotští nacionalisté chtějí ve Skotsku uspořádat referendum o tom, zda by mělo Skotsko odejít ze Spojeného království a prohlásit se samostatnou zemí, jakou bývalo před třemi sty lety.

Tony Blair řekl v Downing Street: "Pokud Skotsko skončí se zákonem o nezávislosti a budou se konat referenda o skotské nezávislosti, vytvoří to situaci obrovské nejistoty a nestability." Blair posílá svého poradce, Johna McTernana, aby pomáhal v nadcházejících týdnech vést ve Skotsku labouristickou předvolební propagandu, která má Skoty odrazovat od podpory pro Skotskou nacionální stranu.

Skotská nacionální strana při příležitosti třístého výročí začlenění Skotska do Velké Británie zahájila plakátovou kampaň, v níž tvrdí, že Skotsko bylo do Británie včleněno násilím. Šéf skotských nacionalistů Alex Salmond v úterý ve skotském hlavním městě Edinburku srovnal vedoucí představitele Labouristické strany Tonyho Blaira a Gordona Browna, kteří jsou oba Skoti, k oné "hrstce podvodníků", kteří podle jedné verze skotské historie, prý souhlasili před třemi sty lety k začlenění Skotska do Anglie bez souhlasu skotského lidu. Je to známý výraz skotského romantického básníka Roberta Burnse, který tvrdil, že při rozhodování o začlenění Skotska do Británie byli prý skotští poslanci podplaceni anglickým zlatem.

Avšak bývalý šéf skotských nacionalistů Jim Sillars poukázal na to, že i kdyby skotští nacionalisté měli většinu ve skotském parlamentě, parlament nemá ústavní právo vyhlašovat referendum o nezávislosti. Měnit ústavu má totiž právo pouze londýnský parlament ve Westminsteru.

Podle deníku Scotsman si přeje zůstat v Británii 36 procent Skotů a 31 procent jich chce tento svazek opustit. Je to méně než nedávné průzkumy veřejného mínění, podle nichž chce skotskou nezávislost více než 50 procent skotských občanů.

Diskusi na toto téma v minulých dnech oživil údajný Blairův nástupce v premiérském úřadě v Londýně, dosavadni ministr financí Gordon Brown, který se vyjádřil, že se jeho skotští nepřátelé snaží o "balkanizaci" Velké Británie. Gordon Brown by však měl mlčet, napsal anglický komentátor Simon Jenkins, neboť je členem vlády, která vedla válku s cílem znovu zbalkanizovat Balkán.To, že se pořád mluví o možnosti skotské nezávislosti, prostě podle Jenkinse znamená, že vazba mezi Skotskem a Anglií není dostatečně pevná. Proto se znovu a znovu obnovuje tato diskuse.

Přitom množství vysokých činitelů v londýnské vládě jsou dnes právě Skoti. Skot Gordon Brown má podle Simona Jenkinse strach, že kdyby došlo k vyhlášení samostatnosti Skotska, miliony Skotů žijících v Anglii by se tam staly rázem nežádoucími cizinci. Je to nesmyslné.

Jenkins poukazuje i na příklad Česka a Slovenska, které se staly sice samostatnými zeměmi, ale přesto mají Češi i Slováci volnou možnost žít i pracovat v obou zemích. Podobně je tomu i v Beneluxu nebo ve Španělsku, kde mají Katalánsko a Baskicko daleko větší autonomii, než jakou má nyní v Británii Skotsko. Skoti by zřejmě chtěli hybridní autonomii, kdy by o domácí politice rozhodoval parlament v Edinburku a obrana, zahraniční politika, obchod a finanční záležitosti by se řešily v londýnském parlamentu, společném s Angličany. Skoti by si vyjednali od Angličanů právo rozhodovat o vlastních ropných ložiscích a Anglie by přestala dotovat Skotsko roční částkou 25 miliard liber (po čemž by však zřejmě následoval ve Skotsku intenzivní volnotržní hospodářský rozkvět, jaký v posledním desetiletí zaznamenalo Irsko).

Od Blairových ústavních reforem, které založily samostatný skotský parlament a národní shromáždění ve Walesu, existuje anomálie, která se paradoxně nelíbí Angličanům. Vlastní národní parlament totiž nemají právě Angličané. Skotští poslanci rozhodují ve svém parlamentě v Edinburku téměř o všem, včetně zdravotnictví a školstvi (ve Skotsku neplatí univerzitní studenti, ani z Evropské unie, tedy ani Češi, vysokoškolské školné, v Anglii ano) avšak o anglickém zdravotnictví či školství spolurozhodují v londýnském Westminsteru v ústředním britském parlamentě mimo jiné i skotští poslanci.

Pokud někdo takovéto reformy chce, proč je nepovolit? Parlamentní komise by podle pozorovatelů měla zkoumat ústavní uspořádání mezi londýnským parlamentem a jednotlivými částmi Velké Británie. Své návrhy by pak předložila voličům a ti ať rozhodnou . Politikové by se přestali obviňovat a hádat a problém by byl vyřešen.

                 
Obsah vydání       18. 1. 2007
18. 1. 2007 Vysoký irácký činitel odsoudil Spojené státy kvůli Íránu
18. 1. 2007 Cesta do hlubin duše politického přeběhlíka Michael  Kroh
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Štěpán  Kotrba, Martin  Kunštek
18. 1. 2007 Chladný leden Karol  Maliszewski
18. 1. 2007 Nová pozice v české politické struktuře: agent-rezident Jiří  Faimon
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka
18. 1. 2007 Po krachu jednání 10. 1. následovalo jen osobní selhání 16. 1. Vladislav  Černík
18. 1. 2007 Globální kontroverze o "rasismu" v britské televizi
18. 1. 2007 Hrozí Británii, že se rozpadne? Jan  Čulík
18. 1. 2007 Zpráva ze schůze Wenzel  Lischka
18. 1. 2007 Cestující nemohou očekávat, že si budou moci sednout
18. 1. 2007 Můj život s O2
18. 1. 2007 Sterilizace byla protiprávní, oběť odškodné nedostane
18. 1. 2007 Fidel Castro: Rozhodně ne nekrolog Miloš  Dokulil
18. 1. 2007 "Žluté nebezpečí", Topolánek a Havel František  Schilla
18. 1. 2007 Byl únor 1948 nevyhnutelný? Otto  Drexler
17. 1. 2007 Michael  Marčák
16. 1. 2007 Ukázka nezávislosti České televize a ignorování Kodexu ČT místopředsedou Rady ČT
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy
17. 1. 2007 Totožnost, tradice, suverenita Jan  Čulík
17. 1. 2007 Menzelův Anglický král: přese všechno dílo z rodu královského Tomáš  Koloc
17. 1. 2007 Elvis žije!
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
16. 1. 2007 Korupce je účinnější než válka Bohumil  Kartous
17. 1. 2007 Poslední Kotrbův článek - moc hezké, jen co je pravda... Karel  Dolejší
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce