28. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 2. 2006

Neschopnost nebo pozůstatky totalitního myšlení

Nějak se mi nechce věřit tomu, že by novinář z MF Dnes Viliam Buchert polemizoval ve svém článku "Tajemství Kateřiny N." s jakýmkoliv mnou vyjádřeným názorem. Četl jsem o tajemství Kateřiny N. několikrát a místo nějakého jasného názorového střetu jsem našel jedině zmínku o mediálních mudrlantech, kterým oči rudnou vzteky, kteří se vyjadřovali pohrdlivě o nějakých sportovkyních, kteří u toho provádějí svůj intelektuální masochistický rituál.

Připusťme tedy, čistě hypoteticky, že Viliam Buchert skutečně polemizuje s mým článkem.

V tom případě je nutné konstatovat, že pan Buchert, coby jeden z předních novinářů MF Dnes, neumí číst. V mém článku může najít to, s čím pan Buchert polemizuje, pouze za předpokladu, že to tam vidět chce. Je mi velmi líto, že jsem se dotkl citů pana Bucherta. To ho ale ještě neopravňuje si vymýšlet intelektuální sebemrskače s očima zarudlýma vztekem. To nejsou ani hyperboly, to jsou naprosté nesmysly, které žijí pouze proto, aby pan Buchert měl nějakou odrazovou plochu pro své závěry. Buď tedy neumí číst text, což je následkem českého postherbartovského školství pochopitelné, nebo to dělá schválně, což je vlastně s ohledem na stav české žurnalistiky pochopitelné taky. Jakákoliv polemika s panem Buchertem se mi vzhledem k jeho indispozici zdá zbytečná, proto jen stručně:

  • až budete příště psát "ostré" konfrontační články, jmenujte prosím svého konkrétního oponenta a neskrývejte se za bezobsažné vymalovávání neexistujících "nepřátel". Je to minimálně nečestné a tzv. unfair, což byste měl jako oddaný stoupenec ideje olympismu odsuzovat, ne praktikovat. K závažnějšímu aspektu této skutečnosti viz dále.
  • polemizujete-li s nějakým názorem, nedeformujte si ho do takové podoby, abyste s ním byl schopen polemizovat. To raději nepolemizujte.
  • nesnažte se převlékat marketing, v tržním prostředí jistě sám o sobě legitimní, za službu společnosti spočívající ve zobrazování pozitivních sociálních vzorů. Máte k tomu jinak velmi daleko.
  • Sportovní vzory jsou v určitém věku jistě dobré a pomáhají dětem nejen fyzicky, ale také v sociální orientaci, zejména během kritických vývojových období. Tyto vzory jsou v současnosti ale natolik popularizovány, že jakékoliv jejich další blahořeční zavání neschopností médií představit společnosti vzory jiné, méně prodávající denní náklad. Hranice mezního užitku sportovců byla v tomto ohledu už dávno dosažena. Atd.

Dost legrace. Článek, jeho styl a výpověď dávají tušit dost nečekané rysy autorova charakteru. Zdá se, že novinářsky pochází ze staré školy a "staré" v tomto případě rozhodně neznamená totéž, co "staré dobré". Jeho citová angažovanost v práci, kterou jako novinář předkládá, je zábavná. "Je radost pozorovat to obrovské množství žen, které se radují a inspirují tím, že příslušnice slabšího pohlaví je tak uznávaná a tak úspěšná," recituje Viliam Buchert.

"A je radost pozorovat tisíce mužů, kteří v potu tváře stavějí radostnou budoucnost našich dětí", chtělo by se dodat. Jazyk, tedy způsob uvažování přenášený do komunikace, je stejný. Má jen trošku odlišný obsah. Úplně stejný původ má skazka o nenávistných očích mediálních mudrlantů. Je to označování neexistujícího odpudivého a špatností nakaženého nepřítele, což je prvek běžný pro totalitní propagandu a v žurnalistice nemá co dělat.

Dá se pochopit, když novinář píše pod tlakem totalitního režimu to, co chce režim slyšet. Pokud tak ale činí novinář v atmosféře svobody slova a bez objektivní příčiny, je to dost smutné. Zamyslíme-li se nad tím, že má člověk, který uvažuje tímto způsobem, velký vliv na veřejné mínění a jeho neustále vytváření a přetváření, máme další důležité téma, kterému by se mohla média věnovat více a třeba i na úkor sportu (jak příjemně mrskačsky kacířské:)

Pomohlo by to společnosti -- a mladé generaci, která by měla co nejlépe pochopit existenci soudobé společnosti v její podstatě -- daleko více než stovky kladných sportovních vzorů.

To samozřejmě platí, ať už pan Buchert polemizuje se mnou nebo s větrnými mlýny. Ve druhém případě by dovedl donquiotskou ideu k dokonalosti, protože si nejprve musel "své" mlýny vlastnoručně vystavět. To už je ale samozřejmě čiré pokrytectví. Je mi úplně jedno, jestli MF Dnes dá na titulku celoplošnou fotografii Kateřiny Neumannové. Je to sice projev novinářského nevkusu a kýče, ale soukromý majitel deníku je tím, kdo o tom rozhoduje. U ČT je to ale jinak, protože je financována z veřejných prostředků.

Morální apel pana Bucherta na to, aby společnost měla více takových pozitivních sociálních vzorů, je z výše uvedených důvodů velmi nedůvěryhodný a skutečně se divím tomu, že je toho schopen. Primárním a rozhodujícím činitelem toho, proč měla MF Dnes na titulní straně celoplošnou fotografii Kateřiny Neumannové, není snaha zprostředkovat společnosti její pozitivní vzory, ale podbízení se s vědomím, že takovým tahem se nedá nic zkazit, jedině vydělat. Je to prachobyčejný marketingový tah.

Denně se odehrávají různé události, které by mohly sloužit společnosti jako pozitivní vzor. Pokud by chtěla MF Dnes jít touto cestou, patrně by si musela ve svém monitoru všímat úplně jiných věcí, než je pro její dost pochybný infotaiment. Jinými slovy, kdyby silně citově podbarvené okolnosti olympijského vítězství Kateřiny Neumannové nepřitahovaly pozornost masy, MF Dnes by upozornila úplně jiným způsobem a daleko skromněji. Ať už by byl její morální apel jakkoliv silný.

Na závěr bych se rád omluvil Kateřině Neumannové za to, že se stala věcným předmětem této diskuse. I nadále jí fandím a věřím, že se jí bude pořád dařit. Ačkoli tomu opět spousta lidí, kteří citově investovali do jejího vítězství na olympiádě, nebude schopna uvěřit, myslím to upřímně ...:)

                 
Obsah vydání       28. 2. 2006
28. 2. 2006 Před padesáti lety odhalil Nikita Chruščov Stalinovy zločiny
28. 2. 2006 Platí presumpce viny Zdeněk  Jemelík
28. 2. 2006 Stávka doktorů Milan  Valach
28. 2. 2006 Mistr Dýně Ivan  Wernisch
28. 2. 2006 Liberální voliči v Praze a výzkumy veřejného mínění Josef  Baxa
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté
28. 2. 2006 Neschopnost nebo pozůstatky totalitního myšlení Bohumil  Kartous
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
28. 2. 2006 Střet zájmů Filipa Sklenáře Jan  Čulík
28. 2. 2006 Autor knihy Da Vinci Code stanul před londýnským soudem
28. 2. 2006 Bublifuk George Bushe energetické narkomany nevyléčí Jan  Beránek
28. 2. 2006 Fréderic Bastiat a "sociální ekonomika"
28. 2. 2006 Kdo radí prezidentovi? Štěpán  Kotrba
12. 2. 2006 Vykloubená logika Oldřich  Kužílek
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
27. 2. 2006 Viliam Buchert: "Tajemství Kateřiny N." Jan  Čulík
28. 2. 2006 Dialog vědy s uměním v červenci v Nových Hradech
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Popírač Ransdorf Jaroslav  Kuba
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?
27. 2. 2006 Absurdita v Brně Miroslav  Šuta
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
27. 2. 2006 20 miliard buněk šedé hmoty Jiří  Drašnar
27. 2. 2006 Quod licet bovi... Alex  Koenigsmark
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?
24. 2. 2006 Jan Čulík a jeho semináře v České republice
25. 2. 2006 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?
25. 2. 2006 Čeští studenti mohou studovat v Británii zadarmo Jan  Čulík
28. 2. 2006 Leden 2006: rekordní počet stažených stránek Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006