28. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 2. 2006

Bublifuk George Bushe energetické narkomany nevyléčí

Ve své poslední Zprávě o stavu unie pronesl americký prezident slova, která obletěla svět: "Amerika je závislá na ropě". Očekávaný obrat, o kterém se záhy začalo spekulovat, se ale nekoná. Necelý měsíc poté bubliny splaskly a vše zůstává při starém, ne-li ještě hůř.

V první chvíli to vypadalo slibně. Prezident země, která spálí nejvíce ropy na světě, trefně pojmenoval skutečný stav, ve kterém se jeho národ nachází. Přiléhavým slovem "addict", které použil, se označují skuteční narkomani.

Ameriku tím neobjevil, ale jak vám poví každý terapeut, přiznání pravdy je prvním a klíčovým krokem, bez kterého žádnou závislost vyléčit nejde. Řešení navržené Bushem spočívá v rozvoji "čistých technologií, které by do roku 2025 nahradily 75 % dovozu ropy z Blízkého Východu". V podobě balíčku nazvaného Moderní energetická iniciativa ("Advanced Energy Initiative") slibuje "bezemisní spalování uhlí, revoluční solární a větrné technologie a čistou, bezpečnou jadernou energetiku".

Není divu, že tato pasáž zaujala novináře a komentátory. Ti se proto začali dotazovat Bílého domu na další podrobnosti receptu, který Bush vlastně jen lehce načrtl. O mnoho víc toho totiž neřekl, tématu ve zhruba hodinové řeči věnoval pouhé dvě minuty a patnáct vteřin - nebo, chcete-li, 259 slov z celkem vyslovených 5435, ZDE.

Sotva vyšlo slunce, ministr energetiky už musel uvádět Bushův projev na pravou míru. Prezident prý svoji větu, že chce do roku 2025 nahradit 75 % dovozů ropy z Blízkého východu jinými zdroji, nemyslel doslova. Jen chtěl říct, že nové technologie vyrobí do roku 2025 takové množství energie, která odpovídá třem čtvrtinám zmíněných dovozů. "Byl to pouhý příklad," prohlásil 1. února ministr Samuel Bodman. Na dotaz, proč tedy mluvil o Blízkém východě, když o tento region vlastně nešlo, odpověděl jeden z poradců, že to bylo kvůli dramatičtějšímu vylíčení plánu a lepší srozumitelnosti pro posluchače. Dovozy ropy z Perského zálivu v roce 2005 činil 2,2 milionů barelů denně, což je méně než 20 % celkového amerického importu ropy.

Druhý den pro projevu ujišťoval viceprezident Dick Cheney občany, že proslov George Bushe o ústupu od ropy v žádném případě neznamená, že vláda bude prosazovat snižování její spotřeby. Takže asi už nikoho nepřekvapilo, když třetí den vyšla v agentuře Reuters zpráva o tom, že federální ministerstvo energetiky chce ožehavé dovozy ropy z nestabilních oblastí vyřešit otevřením písečných ložisek ropy v kanadské provincii Alberta -- ty by podle jeho odhadů v roce 2020 mohly poskytovat denně asi 3 miliony barelů. Odhaduje se přitom, že Kanada disponuje v podobě těchto obtížně těžitelných ložisek kolem 175 miliard barelů, což jsou druhé největší zásoby na světě (po Saúdské Arábii).

Dalšího upřesnění toho, co skrývá honosný název Moderní energetická iniciativa, Bush veřejnosti poskytl v tematickém rozhlasovém projevu dne 18. února ZDE. Tentokrát pronesl 592 slov o "smělém novém projektu Globální jaderného partnerství". Obnovitelné zdroje energie šly stranou, Bush vidí základ řešení v oživení jaderné energetiky, kterou opakovaně označuje za čistý, bezpečný a prosperující zdroj energie.

Nemá se jednat jen o výstavbu nových bloků v USA, kterou jeho administrativa už několik let finančně i legislativně zvýhodňuje (například bezprecedentním zkrácením povolovacích řízení a bohatými peněžními kompenzacemi firmám v případě, že se licenční procedury protáhnou), ale hlavně o budování mnoha reaktorů v rozvojových zemích po celém světě. Každému je jasné, že by to znásobilo problémy spojené s bezpečností reaktorů, s likvidací odpadů i s rizikem zneužití jaderných materiálů pro vojenské nebo teroristické operace. Bush takové námitky ale odmítá s tím, že to všechno vyřeší technologie chystané v rámci jeho projektu.

Může nám to připomínat víc než padesát let starý program prezidenta Eisenhowera "Atomy pro mír", který sliboval v blízké budoucnosti jadernou energii čistou, bezpečnou a "tak levnou, že se nevyplatí měřit její spotřeba" (doslova "too cheap to meter"). Jenže jsme poznali, že tato technologie je vysoce znečišťující, krajně riziková a své nedořešené problémy přenáší do daleké budoucnosti. Reaktory jsou i po desítkách let masivních dotací tak drahé, že do jejich výstavby investoři nejsou ochotni dávat peníze. Ostatně i navzdory proklamacím o jaderné renesanci zatím průmysl jen vyčkává, až mu politici poskytnou exkluzivní postavení s hustou sítí státních výjimek, dotací a záruk.

Ale i dílčí vize Globálního jaderného partnerství prezidenta Bushe se ukázala být ze všeho nejvíce další efemérní bublinou. Novináři se totiž opět začali ptát a ministerstvo energetiky muselo s pravdou ven. Šéfovi jaderného odboru Robertu Johnsonovi nezbylo, než na palbu otázek odpovídat, že "bude trvat ještě měsíce, než projekt vůbec získá nějakou podobu konkrétnějšího plánu a že nebude uskutečněn dřív než za deset let". Člen poradní komise ministerstva energetiky Marvin Fertel na základě jemu dostupných údajů odhaduje, že je to spíše otázka čtyřiceti až padesáti let.

Ve světě mezitím pozorujeme čím dál dramatičtější příznaky klimatických změn. Experti z celého světa se shodují na tom, že do roku 2050 budou muset průmyslové země snížit své emise skleníkových plynů na méně než polovinu, jinak nastanou změny natolik drastické a nevratné, že ohrozí samotnou naši civilizaci. Jedná se přitom o poměrně konzervativní konsensus, řada výzkumných ústavů totiž publikovala i mnohem méně příznivé prognózy.

Problém klimatických změn tedy musíme řešit bezodkladně, reálnými a účinnými kroky. Plánovat v horizontu patnácti let náhradu dovozu ropy z Perského zálivu otevřením nových ložisek v Kanadě je podobné jako léčit závislost na heroinu přechodem ze šňupání na jeho píchání. Fatální chybou by také bylo utápět omezené finanční prostředky v jaderných chimérách, u kterých za padesát let zjistíme, že naše očekávání opět nenaplnily -- jednoduše proto, že byla nereálná.

Co potřebujeme, je tvrdá odvykací kůra. Určitě nebude příjemná, bude nás při ní hodně bolet hlava a pořádně se zapotíme. Jedině tak ale máme šanci přežít důstojněji než jako zničené trosky.

Autor byl v letech 2003 - 2005 předsedou Strany zelených v ČR.

                 
Obsah vydání       28. 2. 2006
28. 2. 2006 Před padesáti lety odhalil Nikita Chruščov Stalinovy zločiny
28. 2. 2006 Platí presumpce viny Zdeněk  Jemelík
28. 2. 2006 Stávka doktorů Milan  Valach
28. 2. 2006 Mistr Dýně Ivan  Wernisch
28. 2. 2006 Liberální voliči v Praze a výzkumy veřejného mínění Josef  Baxa
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté
28. 2. 2006 Neschopnost nebo pozůstatky totalitního myšlení Bohumil  Kartous
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
28. 2. 2006 Střet zájmů Filipa Sklenáře Jan  Čulík
28. 2. 2006 Autor knihy Da Vinci Code stanul před londýnským soudem
28. 2. 2006 Bublifuk George Bushe energetické narkomany nevyléčí Jan  Beránek
28. 2. 2006 Fréderic Bastiat a "sociální ekonomika"
28. 2. 2006 Kdo radí prezidentovi? Štěpán  Kotrba
12. 2. 2006 Vykloubená logika Oldřich  Kužílek
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
27. 2. 2006 Viliam Buchert: "Tajemství Kateřiny N." Jan  Čulík
28. 2. 2006 Dialog vědy s uměním v červenci v Nových Hradech
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Popírač Ransdorf Jaroslav  Kuba
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?
27. 2. 2006 Absurdita v Brně Miroslav  Šuta
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
27. 2. 2006 20 miliard buněk šedé hmoty Jiří  Drašnar
27. 2. 2006 Quod licet bovi... Alex  Koenigsmark
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?
24. 2. 2006 Jan Čulík a jeho semináře v České republice
25. 2. 2006 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?
25. 2. 2006 Čeští studenti mohou studovat v Británii zadarmo Jan  Čulík
28. 2. 2006 Leden 2006: rekordní počet stažených stránek Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006