25. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 10. 2005

NEDĚLNÍ ROZHOVOR PRO ČESKÁ MÉDIA

Štěpán Kotrba: Opice si nechodí pro instrukce do režie

FR: Český rozhlas chystá multimediální projekt Domov, který má být jakousi reality show v rozhlase. Jakým způsobem je možné na rozhlasových vlnách něco takového zprostředkovat?
ŠK: Český rozhlas se rozhodl, že nastaví zrcadlo všem, kteří si nechali komerčními televizemi pod pojmem realita vsugerovat představu o manipulované, inscenované, umělé skutečnosti. Mediální manipulace převážila nad zdravým rozumem diváků. Přírodu naopak inscenovat ani manipulovat nelze - opičáci se sice "opičí", ale jinak jsou až udivujícím způsobem přirození. Přirození je to správné slovo... Opice si nechodí pro instrukce do režie.

Připravovaná reality show ale nebude JEN rozhlasová. Bude multimediální, protože Český rozhlas už také není jenom rozhlas. Je také multimediální.
Tím myslíte nové suterénní televizní studio na Vinohradské?
Jste poněkud příliš dobře informován. I když ne naštěstí o všem... Má už v podzemí budovy na Vinohradské třídě své první, prozatím skromné televizní studio. Má své fotografy. Má už i své kameramany. Má i kamery v tom nejkvalitnějším zaznamenání videosignálu, jaké je na trhu -- v plném HDTV rozlišení. Má své střihače a nejmodernější střižny, má své webeditory. Redaktoři už nechodí s cívkovým reportážním magnetofonem Nagra, který byl pýchou analogové technologie, ale s digitálními recordery či minidisky. Neslepují pásky na stříhacím stole, ale používají počítače. Někteří už chodí na reportáže i s kamerami nebo fotoaparáty. Internet je v rádiu chápán jako svébytné médium pro šíření nejen zvuku, ale i textu a obrazu. Žurnalistika se mění před očima.
Když má rozhlas vlastní techniku, a navíc podle projektu, který máme k dispozici, i dost drahou, jaká bude v tom případě role České televize?
Český rozhlas úzce spolupracuje na programu s pracovním názvem Domov s Českou televizí, která bude denní zpravodajství i tematické pořady vysílat. Vzhledem k tomu, že jste získal i materiály, které doposud rozhlas oficiálně nezveřejnil, nemá cenu tajit to, co tajemstvím už není. Ale nechte se ještě několik dnů překvapit. A proto nechtějte, abych říkal víc. I když bych mohl.
Přesto to zkusím. Je pravda, že Český rozhlas bude připravovat materiály i pro televizní vysílání na ČT24?
Nechte se překvapit, neboť o mnohá překvapení nebude v tomto projektu nouze. Podle mých informací ale je pravda, že Český rozhlas bude připravovat materiály nejen pro vysílání ČT 24, ale i pro vysílání ČT 1. Bude zároveň využívat materiálů v "analogovém" vysílání celoplošných stanic rozhlasu, na internetu i ve vysílání nové, digitální stanice Leonardo. Informace a podrobnosti z projektu budou k dispozici i na dalších nosičích. Takto úzká spolupráce Českého rozhlasu a České televize je také historickým okamžikem.
Vyplatí se dělat v rádiu tak náročný projekt, když za ním stojí stanice Leonardo, která zatím vysílá pouze po internetu?
Leonardo, stanice pojmenovaná po renesančním umělci, vědci a vynálezci Leonardu da Vinci, jejíž hlavní náplní je propagace a popularizace vědy, přírody a vzdělání, už tři dny nevysílá JEN na internetu. Od první hodiny ranní pátku 21. října 2005 vysílá pět stanic Českého rozhlasu v řádném digitálním vysílání systému DVB-T -- v multiplexu A Českých radiokomunikací. Tři z nich jsou pouze digitální. Český rozhlas vstoupil tímto dnem do budoucnosti. Začala největší reality show poslední doby. Začala nezadržitelná digitalizace médií.
21. říjen se tak fakticky stává možným budoucím Dnem digitálního rozhlasu stejně, jako se 18. květen 1923 stal dnem prvního vysílání prozatímního stanice Radiojournalu na vlně 1 025 m a zahájil tak novou, rozhlasovou éru na evropském kontinentu. Jsem přítomen u historického, přelomového okamžiku a sleduji ho se zatajeným dechem. To se člověku podaří jednou za život.
Český rozhlas už můžete vidět i poslouchat - v televizi. Už dnes ho můžete "naladit" a poslouchat svým mobilním telefonem...
A na to všechno se dívá z jednoho patra nové budovy bronzová busta geniálního vynálezce a průkopníka rozhlasu Nikoly Tesly. Víte třeba, že Tesla byl Srb? A že díky němu používáme střídavý proud? Víte, že mnohé jeho pokusy a vynálezy jsou dodnes nerozluštěnou hádankou? To je reality show. Věda v přímém přenosu. Pokrok před vašima očima.
Ale na kolik takový pokrok přijde?
Dát více než sto miliónů do reality show s tím výsledkem, jaký prozatím předvedly komerční televize, je od těchto subjektů hazard, odůvodnitelný pouze programovým zoufalstvím. Český rozhlas investuje peníze koncesionářů moudřeji.
Mělo by vůbec médium veřejné služby ve svém programu nabízet formát, jako je reality show? Nejsou už svou podstatou formáty komerčními?
Co je podstata reality show? Porno? Inscenace? Falešné emoce? Ne. Měla by to být pravda. Realita. Ověřitelná i na vlastní oči... Přirozenost. Všednost dne, jaký každý zná. Můj či váš den.
V tom byl geniálním tvůrcem Jaroslav Dietl. Dokázal vytvořit "pokleslý" seriál o lékařích či sklářích, ve kterém se mnozí lidé poznali, mohli se ztotožnit s jeho hrdiny a prožívali s nimi jejich všední starosti, jejich pracovní dny. Poznávali, že jejich vlastními problémy žijí i jiní. Takoví tvůrci i takové seriály dnes chybí. Neumíme nacházet krásu všednosti a vypomáháme si lacinými triky - vytvářením panoptika umělých postav, umělých dialogů a umělých dějů. Ti, kteří takové kejkle provádějí, tomu pak říkají realita...
Jakou realitu nabídne Český rozhlas?
Český rozhlas je podle zákona povinen přinášet informace, vzdělání i zábavu. Činí tak. Je povinen podporovat nové technologie a využívat jich. Činí tak. Spojení nejmodernější rozhlasové a televizní vysílací či přenosové techniky, nejmodernějších digitálních technologií s poznáním života lidskou civilizací ohrožených zvířat i komercí ohrožených lidí, spolu s parodií na obludnou bublinu "reality show" komerčních televizí je výsostným právem a povinností vysílání veřejné služby. To jsou investice do našeho zdravého rozumu.
Takže půjde o první ušlechtilou reality show v Česku?
Komerční je zpracování reality show VyVolení či Big Brother. Lascivní, bezduchá zábava a sexuální nevázanost -- touha po penězích bez práce, sprostota, ztráta sebeúcty, děvky a chlast. To je podoba kultury, předkládaná národu televizemi Nova a Prima. To je podoba komerční kultury.
Přijmeme ji? A je toto podoba dneška? Jsme takoví? A chceme být takoví?
Hledat jakoukoliv možnost, aby lidé pochopili, že tato nepřirozenost není realitou světa, ve kterém žijeme, je úkolem těch, kteří se rozhodli pro službu veřejnosti. Já takovým tvůrcům fandím. Protože jsem zástupce koncesionářů. Nežiju ve vile VyVolených a nekoupu se v čokoládě nebo šampaňském. Nebliju do záchodku před očima celého národa a nesouložím před kamerou. Neobnažuju se na veřejnosti.
A tak se k celému projektu staví i Rada Českého rozhlasu?
A jak myslíte že by se měla stavět? Když generální ředitel přinesl na zasedání základní informace o projektu, byl spokojen. Viděl jsme na něm, že je na své lidi pyšný. Členové Rady vzali jím předložené informace na vědomí. Rada je vázána úkoly, které jí ukládá zákon. Není oprávněna zasahovat do programové skladby a říkat, co se smí nebo nesmí vysílat. To je plně v rukou odborníků v rádiu.
Já osobně jsem spokojen stejně, jako generální ředitel Kasík. Stejně jako předseda Senátu Přemysl Sobotka v rozhovoru pro Česká média. Opice s napětím očekávám a na opice se těším. Možná přinesou mnohým poznání, že se od svých předků až tak nelišíme a nemáme být nač pyšní... Ale uvidíte. Nebude to tak dlouho trvat.

Autor rozhovoru je vedoucím zpravodajské redakce serveru Česká média, zpovídaný je členem Rady Českého rozhlasu

                 
Obsah vydání       25. 10. 2005
25. 10. 2005 New York Times: Jak se major Zeman stal agentem CIA
25. 10. 2005 BBC zlikviduje rozhlasové vysílání v 10 jazycích
25. 10. 2005 Zemřela Rosa Parksová Irena  Ryšánková
25. 10. 2005 Začnou Češi jednat proti korupci? Jan  Čulík
25. 10. 2005 Nemá ten Klaus možná nakonec trochu pravdu ? Stanislav  Křeček
25. 10. 2005 Podzimní F. X. Svoboda
25. 10. 2005 Kdo platí, a tudíž kdo je Transparency International Štěpán  Kotrba
4. 11. 2005
25. 10. 2005 Chudé země jsou plné starých rozbitých počítačů
25. 10. 2005 Obřízka snižuje riziko HIV u mužů o 60 procent
25. 10. 2005
25. 10. 2005 Polsko by mohlo přijít v Bruselu o hlasovací právo, varuje EU
25. 10. 2005 O pohrdání soudem a o svobodě projevu
31. 10. 2005
25. 10. 2005 Fanatický ateista Monbiot? Stanislav A. Hošek
25. 10. 2005 Štěpán Kotrba: Opice si nechodí pro instrukce do režie Filip  Rožánek
27. 10. 2005
24. 10. 2005 Na rektora kandidovaly dvě osoby, které se měly právo samy volit! Jiří  David
24. 10. 2005 Jan Paul nepsal o všem
24. 10. 2005 Štvanice Štěpán  Kotrba
24. 10. 2005 Ti, kteří zaručeně znásilňují a vraždí
24. 10. 2005 Je Evropská unie před zánikem?
23. 10. 2005 Newyorská konference o ropném zlomu Jindřich  Kalous
24. 10. 2005 Evropská komise o ropném zlomu
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce