22. 10. 2004
Centralizace salmonelyUž skoro týden hýbe médii salmonelová aféra v Jihlavě. Jak v televizi, tak i v rádiu se vyjadřují různí rodiče, kteří říkají, že si mysleli, že ve školce budou jejich děti v bezpečí před všelijakými onemocněními. Nevím, kdo tuto kampaň celostátně řídí (to říkám proto, že je ve všech sdělovacích prostředcích stejná), ale všem lidem z oboru bylo vždy jasné, že školka či škola byla, je a bude semeništěm všech možných a hlavně dětských nemocí. |
Chytří rodiče vždycky přistrčili vlastní dítě k nemocnému, aby si dětskou nemoc prodělalo v dětství a ne v dospělosti. V dětství je to banální záležitost, ale takové příušnice v dospělosti jsou pro pány velmi nebezpečné s trvalými následky. A pro holčičku je lepší si prodělat spalničky ve školce, než je dostat v dospělosti - nota bene v době těhotenství. I proto jsou zprávy novinářů tak trochu mimo mísu. Ale nyní k vlastní salmonele. Vždycky se - i když méně než dneska - takové případy stávaly. Ale nakazilo se jen pár dětí, nikdy to nebyly epidemie, o kterých by se psalo týden v novinách. Případ většinou zůstal osamocený v jedné školce. Nový systém, dnes celostátně zaváděný, má kořeny ve všeobecném nedostatku peněz. Předpisy EU způsobily, že školky nemají peníze na nákladné vybavení podle směrnic EU. Ale celé školství nemá peníze - pernamentně. Proto jako první odcházejí ze školek kuchařky. Proto je v nich snaha o koncentraci. Navíc je tu možnost dalších zisků. Centrální kuchyně, vyvařující pro školky, musí mít samozřejmě zisk. Proč by tomu mělo být v kapitalismu jinak? Stálo by za to, podívat se na školském úřadě, kdo z toho má profit. Školky či školy? Obec? Nebo firma? Výsledek je pak epidemie. Jedna vývařovna pro více školek může být přirozeným semeništěm bakterií. Kontejnery na jídlo musí zákonitě jednoho dne zůstat špatně umyté, nevyvařené, neřku-li nevydezinfikované. Dříve jsme ve školkách neměli bezdotykové baterie, ale také málokdy epidemie. Kuchařka ve školce po skončení práce všechny hrnce umyla a uložila do skříně. Myslíte si, že ty desítky přepravních kontejnerů na jídlo jsou sterilizované uloženy ve skříních? Nebo se válí někde po zemi? Navíc se kolem takto přepravovaného jídla motá mnohem více lidí při přepravě a manipulaci a tím také vzrůstá nebezpečí nákazy. Dříve jedna kuchařka mohla nakazit maximálně jednu školku. Dnes deset lidí ve vyvařovně může nakazit celé město. Kde je větší riziko? "Globalizace" vývařovnictví jednou musí dopadnout takto. A to je prozatím začátek. Další věcí je to, že ve školce se musel vzorek jídla uchovávat dva dny pro případ kontroly. Nové vyvařovny takový předpis nemají. Proto také epidemiologové nezjistili v Jihlavě původce epidemie. A to znamená, že se situace může opakovat. Jak říkám, když se něco stalo dříve, zůstalo to osamocené na jedné školce. Dnes to zasáhne celé město. Tento centralizovaný systém komerčních vývařoven a transportu jídla, špatně ohřívaného v místě konzumace, musí jednou - byť jen dle principu pravděpodobnosti - skončit velkou epidemií s těžkými následky. Autor tlumočil názor jedné bývalé ředitelky mateřské školky. |