15. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 3. 2004

Teroristický útok a volby v Madridu

Tento teroristický útok je svým rozsahem opravdovou katastrofou. Dvě stovky mrtvých a přes tisíc raněných je neslýchaná oběť položená na oltář pochybných idejí. Pravděpodobným atentátníkem je baskická ETA - organizace usilující o nezávislost Baskicka. (pozn. red. BL: pro toto autorovo tvrzení neexistuje stále žádný důkaz, Baskové sami svou účast na atentátu popírají, ze zpravodajských zpráv je zřejmé, že provedení se od baskických útoků liší. Politické načasování útoku dává dvě možnosti: pokud útočila ETA, přispěje to k vítězství konzervativců, pokud Al Kajda či spříznění islamisté, přispěje to k porážce konzervativců. Španělští zpravodajští odborníci stále zkoumají autenticitu videopásky mluvčího Al-Kajdy. Konzervativci byli o víkendu poraženi... )

Už desítky let od druhé světové války bojují Baskové za samostatnost. Celou tu dobu bojují prostřednictvím teroristických útoků. Za diktátora Franka to měli těžší, protože ten se s nimi nemazlil. Ale po pádu diktatury se terorismus rozvinul do plné síly a ohrožuje nevinné lidi po celém Španělsku. Nacionalistická hnutí usilující o státní samostatnost jsou v Evropě stále živá. Nakonec s nimi máme vlastní zkušenost. Před deseti lety i u nás se Slováci rozhodli, že chtějí vlastní stát. Naštěstí - my máme jinou náturu a tak jsme Slovákům dali co chtěli.

Podívám-li se zpátky a uvědomím si tu nenávist, jakou projevovali někteří Slováci např. při návštěvě prezidenta Havla v Bratislavě, tak si říkám, co by se stalo, kdybychom bránili rozdělení státu. Je velmi pravděpodobné, že by došlo k podobným útokům jako ve Španělsku. Rozvášnění nacionalisté nemají žádné zábrany.

V době, kdy se Evropa sjednocuje, se všude najdou lidé, kteří chtějí kontinent dále parcelovat. Proč chtějí samostatnost? O nějakém útlaku nemůže být řeč. Ani na Slovensku ani v Baskicku. Většinou jsou za tím politici usilující o vládní funkce a funkci prezidenta. Je lepší být prezidentem než krajským hejtmanem. Za takovou pochybnou touhu politiků umírají stovky lidí. Bylo tomu na Slovensku a je to tak i v Baskicku. Podobné je to i v Čečensku, kde se jedná o klanovou válku do které byl zavlečen celý národ. Vždycky se najde dost lidí, kteří se v takovém boji o moc angažují. A vždycky se na světě najde pár intelektuálů, kteří takovou snahu pomáhají ospravedlnit. Obyčejným lidem je to jedno. Těm je jedno, jestli prezident sídlí v Madridu nebo v San Sebastiánu. Oni budou muset pracovat stejně - jenom je to bude víc stát, protože taková vláda něco stojí a poplatníků bude méně než v celém Španělsku.

Na základě naší zkušenosti je opravdu nepochopitelné, proč Španělé nedají Baskicku samostatnost. Vždyť o nic nejde. Vím, že Baskové nejsou sami - jsou i další regiony ve Španělsku - jako např. Andalusie nebo Katalánsko - které koketují se samostatností. Ale ani to není důvod, proč nedat samostatnost. Nakonec je demokracie. Mladý stát by to neměl v Evropě lehké. Lidé by nezapomněli na oběti jejich masakrů a trvalo by jim dlouho, než by byly uznány dalšími státy v Evropě. Evropská unie by je rozhodně nepřivítala s otevřenou náručí. Ostrakizace nového státu by je donutila změnit svoje názory a odradila by druhé od podobných požadavků. Poznali by, že život v samostatnosti není tak lehký, jak si mysleli.

Nakonec bych se chtěl věnovat posledním spekulacím o tom, že ten útok má možná na svědomí Al-Kaidá. Tato organizace a hlavně Usáma bin Ládin je něco takového jako ve středověku ďábel. Taky se na ně dá svádět všechno. Kdyby Al-Kaidy nebylo, museli by si ji politici a novináři vymyslet. Mediální maniaci, vidící Al-Kaidu za každým rohem vymysleli, že ETA operuje v Iráku - nikdo se nepozastavil nad tím, proč by to dělali. ETA nejsou vraždící stroje - ti lidé mají svoji ideu za kterou bojují a ta je velmi rozdílná od islámských fanatiků Al-Kaidy. Ale politici a novináři tak mohli zabít dvě mouchy jednou ranou. Rád bych věděl, jak by se mohli spojit a domluvit teroristé Ety žijící v ilegalitě v Baskicku s teroristy Al-Kaidy, živořící v afgánských horách pod soustavným tlakem armády USA a výzvědných služeb celého světa. Jak by se domluvili?? Že by si dali inzerát v novinách? Je-li tak jednoduché, aby se teroristé domluvili, jak je možné, že CIA, MI5 a další výzvědné služby je nemohou najít??

Přes všechny rozpory a nezodpovězené otázky je však tento atentát obrovskou hrozbou před blížícími se Olympijskými hrami. Takové soustředění lidí je velkým lákadlem pro všehoschopné atentátníky. A přitom zabránit takovému atentátu je prakticky nemožné. Důkazem pro to jsou atentáty v Izraeli. Tam se armáda, policie i lidé snaží atentátům zabránit, ale marně. Vždycky se najde způsob, jak atentát provést. Nakonec i k nám někdo přivezl 13 kamionů ze Švédska přes Německo, plných plastické trhaviny. Je to výsměch všem protiteroristickým opatřením. Boj s terorismem je předem prohraný. Když se nějaký fanatik rozhodne někoho zabít, tak mu v tom nikdo nezabrání. Boj s terorismem se musí vést odstraněním jeho příčin. V případě Španělska, je to nezávislost pro Baskicko, ať se to politikům v Madridu líbí nebo ne. Jinak budou dál umírat nevinní lidé.

Mnohem horší varianta je, že atentát opravdu provedla Al-Kaida. To by znamenalo přenesení teroristických útoků na evropskou půdu. Bylo by to varování všem "spojencům" Spojených států, aby se do "jejich" války nemíchali. I pro nás by to znamenalo, že pár pofiderních výhod plynoucích z naší poslušnosti USA by se nám nemuselo vyplatit. Všechny řeči různých pisálků o tom, že musíme být na správné straně jsou jen mlžení. Německo i Francie jsou také na správné straně i když jejich vojáci nejsou v Iráku.

Tato válka není naše, přesto, že se naši politici snaží nás do ní zavléci.

                 
Obsah vydání       15. 3. 2004
15. 3. 2004 Španělská pravicová vláda prohrála volby
15. 3. 2004 Volby v Rusku: podle očekávání zvítězil Putin
15. 3. 2004 Britští vězni z Guantánama: Američané porušují lidská práva
14. 3. 2004 Za masakry v Madridu "přijala odpovědnost al Kajda"
15. 3. 2004 ČTK a matematika: v Madridu zatčeni čtyři Arabové... Štěpán  Kotrba
15. 3. 2004 Se starostmi do Štrasburku Zdeněk  Jemelík
12. 3. 2004 Hrozba demokracii Jan  Čulík
12. 3. 2004 Panenka a gorily Štěpán  Kotrba
14. 3. 2004 Zpráva Výboru proti mučení potvrzuje problém policejního násilí
15. 3. 2004 Bizetova Carmen a tak trošku Troškova "Prodaná nevěsta"? Jan  Paul
14. 3. 2004 Léky proti AIDS pro Afriku nebudou k dispozici
15. 3. 2004 "Spravedlivá globalizace": zpráva Mezinárodního úřadu práce při OSN Martin  Hekrdla
15. 3. 2004 Ta ostuda - americký demokratický kandidát John Kerry umí francouzsky
15. 3. 2004 Ústavu Němci zřejmě nezmění, v Berlíně ale zasedá bezpečnostní kabinet
15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší
15. 3. 2004 Teroristický útok a volby v Madridu Josef  Vít
15. 3. 2004 Nejen ke čtvrtečním masakrům v Madridu Petr  Kužvart
15. 3. 2004 Kdo zachrání svět, když ne USA Michal  Rusek
15. 3. 2004 Dočkají se harki uznání? Simone  Radačičová
15. 3. 2004 Jak odhalit rafinovanost nového antisemitismu
15. 3. 2004 "Žiji již v deváté desítce svého života" Jan  Čulík
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
15. 3. 2004 Pane, Brezino, měl byste se stydět za své lži o Greenpeace Miroslav  Šuta
15. 3. 2004 Ani v muslimských zemích není zakázána interrupce Jana  Malá
15. 3. 2004 Nevnucujte ženám zákaz potratů
15. 3. 2004 Potraty: Argumentace pana Mareše je nepoctivá Aleš  Kubeczka
14. 3. 2004 Hospodaření OSBL za únor 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2004 Nejen ke čtvrtečním masakrům v Madridu Petr  Kužvart
15. 3. 2004 Britští vězni z Guantánama: Američané porušují lidská práva   
15. 3. 2004 Teroristický útok a volby v Madridu Josef  Vít
12. 3. 2004 Hrozba demokracii Jan  Čulík
11. 3. 2004 Španělsko: teroristické útoky si vyžádaly více než 190 životů   
16. 2. 2004 Tajná zpráva OLAFu: Evropská unie financuje palestinský terorismus   
6. 2. 2004 Teroristický útok v Moskvě   
2. 2. 2004 Päť vojen premiéra Blaira Charles  Grant
28. 1. 2004 Trinidad jako hrozba terorismu Miloš  Kaláb
15. 1. 2004 Do Londýna přiletěl z Washingtonu muž "podezřelý z terorismu"   
7. 1. 2004 Američané nemají teroristy v databázi otisků prstů   
7. 1. 2004 Colin Powell přiznává, že Amerika udělala ve "válce proti terorismu" chyby   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
3. 1. 2004 British Airways ruší některé lety z Londýna z bezpečnostních důvodů   
31. 12. 2003 Spojené státy vnucují zahraničním leteckým společnostem ozbrojené strážce