15. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 3. 2004

Kdo zachrání svět, když ne USA

poznámka nejen k výbuchům v Madridu

Velmi by mě potěšilo, pokud by diskuse o tomto tématu byla maximálně věcná. Bylo by výborné, pokud by zazněly především seriozní protiargumenty. Vadí mi lidé povrchní a slepě důvěřiví, kteří se tváří, že vše už dávno vědí a HYPOTÉZU, která je možná odvážnější, než bývá v tomto kraji zvykem, ihned zesměšní. Zamysleme se vstřícně nad souvislostmi, hledejme relevantní fakta. Tento text se nesnaží vytvářet protiamerické či protičínské nálady, ale především chce být dostatečným podnětem k diskusi o vzdálenější budoucnosti nejen v souvislosti s neuchopitelnou Čínou, ale zejména s rychle se blížícím vyčerpáním zásob nerostných surovin.

Důvěra -- nutný předpoklad pro ideové ovládání?

V demokracii přece jen záleží na souhlasných názorech voličů. Je tedy velmi důležité, co si veřejnost myslí. Pokud si dokážeme nějakou metodou vynutit určitý výklad právě se dějících (přítomných) souvislostí, takový výklad, který podporuje náš zájem, můžeme jej snadno realizovat, protože "veřejnost si to přeje"... Nemohu nezmínit dnes již klasický ukázkový příklad z historie. Hitler chtěl obsadit Polsko, jako záminka mu posloužilo fingované přepadnutí německého vysílače Poláky. Později se ukázalo, že postřílení Němci byli vězni obléknutí do německých uniforem... Toto jsou historická fakta. Kde bereme jistotu, že tento účinný postup se nemůže opakovat i dnes? Nejsou naše názory založeny především a pouze na VÍŘE, že vše, co slyšíme v médiích je pravda, A PROTO se podobný scénář nemohl opakovat v N.Y. City na počátku 3. tisíciletí?

Ekonomika, ekonomika, ekonomika...

A zatímco někteří lidé nepřemýšlejí ani o zítřku, mnohé státy (národy) nejsou schopny přemýšlet dál než za období několika let. A přitom vlastně všichni dobře víme, že zásoby uhlí máme ještě tak na dvacet třicet let (snad nejvíce na šedesát) a s ropou jsme na tom podobně, možná ještě mnohem hůř. Žijeme v době, kdy magickou zaklínací větou je efektivita, produktivita a především zvyšování HDP.

Amerika a Rusko kontrolují zásoby ropy, Čína skupuje světové železo

Asi jste již zaslechli informaci, že Čína ve velkém nakupuje železný šrot po celém světě. Jeho cena např. v ČR stoupla z koruny padesát na čtyři. Opravdu je pouze hloupé a zlé přemýšlet o tom, zda neexistuje tajný plán (viz níže), který mohl být v USA schválen i nejvyššími kruhy, protože jako jediný dokáže řešit (!) zcela možnou byť časově ještě vzdálenou situaci?

I strašlivé věci lze obhajovat, pokud mají zabránit větší katastrofě

Pohybuji-li se tedy už v takto abstraktních spekulacích, budu s vaším dovolením pokračovat. Přepadení Tibetu Čínou je možné vykládat jako obsazení důležitého geostrategického místa, které může být třeba za deset či dvacet let velmi důležité z obranného hlediska. Ohledně Číny existuje mnoho otazníků a velmi málo odpovědí. Dokonce jsem z důvěryhodného místa slyšel, že Čína nemá pouze 1,3 miliardy obyvatel, jak se všude uvádí, ale již téměř celé 3 miliardy.

Toto číslo mě velmi zajímá, rád bych věděl, zda lze počet obyvatel Číny seriozně ověřit. Co když nám komunistická Čína záměrně lže? Neexistuje třeba možnost sečíst obyvatele této země s požadovanou přesností třeba ze satelitu?

Ekonomicky otevřená Čína je strašákem západních ekonomů

Čína se ekonomicky otevřela světu, a proto se zdá, že pracovití a skromní Číňané v kombinaci s nejmodernějšími západními technologiemi připravují západní ekonomice černou vizi. Přímo do Číny už dnes umístil obrovský počet velkých světových firem své výrobní provozy. A trend má stále vzestupnou tendenci, novinkou je také čínská záruka na osobní vlastnictví...

Evropské i americké zboží je ve srovnání se zbožím vyrobených v Číně velmi drahé a tedy konkurence neschopné. Asi jste si také povšimli, jak často je na štítku zboží uveden nápis "Made in China". Je na hračkách, oděvech, počítačích, potravinách i mnoha dalších výrobcích. Obava, že Čína brzy ekonomicky uteče celému světu a bude se chtít stát vládcem celého světa není iracionální. Chceme VĚŘIT, že se tak nestane? Máme nějaké logické argumenty, které zajistí náš klid i budoucnost našich dětí?

Neznáme odpovědnost mocných

Výdaje na obranu USA se pohybují ročně okolo 400 mld. US dolarů, což je asi 10 bilionů Kč, což je více než 12 kompletních státních rozpočtů ČR. Podle Bílého domu byly výdaje v roce 2003 -- 379 miliard dolarů, letos v roce 2004 -- 394 miliard dolarů a dále je naplánováno pro rok 2005 -- 414 miliard dolarů, na rok 2006 -- 429 miliard dolarů a na rok 2007 -- 442 miliard dolarů -- více viz ZDE nebo ZDE

Připomeňme, že ČR má na rok 2004 na obranu naplánovány výdaje ve výši 50,7 mld. korun, což činí asi 5000 Kč na 1 obyvatele, v USA to je přes 37 000 Kč ročně. (10 bilionů Kč děleno 270 mil. obyvatel.)

Dále nesmíme zapomenout na fakt, že ekonomika USA je dnes technologicky hluboce provázaná s vojenským výzkumem a výrobou. I kdyby v USA vyhrál prezident pacifista a jeho vláda chtěla seškrtat vojenské výdaje třeba na polovinu, nebude to moci učinit, protože by rychle došlo ke zhroucení americké ekonomiky.

Čína je tajemná a politicky neznámá

USA jsou zemí, která má dnes nejsilnější ekonomiku. Je však velmi pravděpodobné, že během relativně krátké doby USA ztratí své prvenství a v celkovém objemu výroby bude jedničkou Čína. (Ale co když opravdu už dnes má Čína výše uvedené 3 miliardy obyvatel?) Jakou máme jistotu, že se PAK nevydají Číňané na Velký západní pochod? Co když PAK už bude pozdě? Chceme stavět pouze na VÍŘE, že Číňané nás budou mít rádi a nebudou si násilím chtít vzít vše, co si vzít dokážou? V tomto pohledu se zdá být logická úvaha, že by bylo velmi dobré, kdyby existovala spolehlivá světová velmoc, která by nás strachu z čínského nebezpečí zbavila.

V této souvislosti mohu upozornit na text s názvem "Je to divný svět: jak komunistická Čína financuje Spojené státy" ZDE . (Další zajímavé texty o Číně najdete ZDE nebo třeba ZDE.)

Paralela: kdo by zastavil Stalina, pokud by tu nebyl Hitler?

Už jsem o tom kdesi psal, ale zatím mi to nikdo nevyvrátil. Bylo to právě na konci 20. let 20. století, kdy se Stalin dostal k moci -- právě v době, kdy vypukla velká hospodářská krize. Dnes můžeme mluvit téměř o štěstí, že se v Německu zjevil fanatický Hitler, protože je faktem, že Stalina zastavil především on. Stalin jistě usiloval o světovládu a k moci se dostal dříve než Hitler. Co kdyby jako první získal jaderné zbraně? Opravdu VĚŘÍME tomu, že by nechtěl ovládnout celý svět? Co by se stalo, kdyby mohl Stalin třeba ještě dalších 5 let nerušeně zbrojit?

Představ si, že jsi prezidentem USA, jak se rozhodneš?

"Pane prezidente, potřebujeme váš souhlas. Komunistická Čína má plán vybudovat do roku 2025 osmkrát silnější ekonomiku než jakou bude mít ekonomika USA, což je třikrát více, než kolik činí předpokládaná hrubá produkce ostatního zbytku světa. Víme, že Čínou uváděný počet 1,28 mld. obyvatel je úmyslně podhodnocený, naše nezávislé odhady dnes uvádějí počet obyvatel mezi 2,3 a 2,9 mld. obyvatel. Přesněji to bohužel nejsme schopni zjistit. Víme, že známý antipopulační program "jedna rodina -- jedno dítě" je pouze ideová propaganda určená pro náš Západ. Deficit obchodu s Čínou měl v roce 2000 výši 87 mld. dolarů a velmi rychle a dramaticky se zvyšuje. Naštěstí se nám oficiálně podařilo vykázat mnohem méně... Obáváme se však, že i to již může řadu ekonomů natolik znepokojovat, že se o tento problém začnou brzy zajímat. Pane prezidente, naše hospodářství musí být silnější, než jaké bude schopna vybudovat Čína..."

"A jak to chcete zajistit?"

"Pane prezidente, existuje jediná možnost, jak získat výhodu. Musíme ovládnout zdroje energie (Matrix 1) dříve, než tak učiní protistrana. Budeme-li mít více energie a nerostných surovin, máme šanci si udržet světovou dominanci..."

"Co tedy konkrétně potřebujete?"

"Hlavní problém je v diplomacii. Nemůžeme Čínu oficiálně z ničeho obvinit. A taky nemůžeme před naší veřejností říct, že Čína je nebezpečí, a že ji musíme uzbrojit. To bylo možné v éře studené války se Sovětským svazem. Čína je příliš velká nato, aby se nám to mohlo podařit..."

"Mluvte jasněji a rychleji!"

"Pane prezidente, naši stratégové doporučují plán X. Musíme učinit určitou oběť, nejlépe velké neštěstí, ideální bude teroristický útok, a my potom budeme mít právo se bránit. A samozřejmě nejen to, budeme moci hledat teroristy..."

"Kde je budete hledat?"

"Samozřejmě tam, kde bude potřeba, pane prezidente. Předpokládáme, že teroristé se budou vyskytovat tam, kde jsou největší světové zásoby surovin. Ostatně Rusové se chovají stejně a spolupráci s námi se nebrání. Takže ropu budeme mít brzy pod kontrolou."

"Jste schopen zajistit, aby na to nikdo nepřišel?"

"Spolehněte se. Naše týmy již řadu let pracují na vytváření vhodné situace. Podařilo se nám získat několik uznávaných světových osobností, které se nám budou nyní hodit. Například Havel, kterému jsme kdysi pomohli k moci, nám má velmi co vracet a on si to uvědomuje..."

"Jak tedy budeme konkrétně postupovat?"

"Nejlépe bude obětovat WTC v New Yorku, ostatně bychom ji museli sami brzy nechat zbourat. O té technologické chybě ví málokdo, takže to celé zaplatí pojišťovna. Zároveň potřebuje řada našich firem uklidit účetnictví. Opravdu to má dlouhou řadu výhod, pane prezidente. A když věže zmizí, bude si to každý ještě dlouho uvědomovat. A jejich zbourání také nebude problém, protože součástí architektonického zadání mj. bylo, aby obě věže byly postaveny tak, že nespadnou bokem, ale zhroutí se do sebe. Umíte si vůbec představit, že je téměř nemožné ty baráky rozmontovat? Už to máme dobře promyšlené, bude to naprosto věrohodné. Ke zničení použijeme dálkově naváděná dopravní letadla. A ještě trochu ťukneme přímo do Pentagonu... Nebude problém sestavit úřední seznamy "cestujících", aby nebylo nic nápadné -- mysleli jsme na všechno. Mnoha lidem zajistíme změnu identity i novou budoucnost. A dobře víme, že jde především o konkurenční tajné služby -- ani ony nesmějí nic poznat, musíme vypadat naprosto věrohodně..."

"Ale proč je necháme zbourat?"

"Máme jednoho Araba, kterému taky uděláme novou budoucnost -- i když se mu to moc líbit nebude. Je už dnes známý svými protiamerickými postoji, bude to naprosto věrohodné. Využijeme také militantní skupiny Al-Káida. Asi se budou hoši divit..."

"Kolik plánujete... Kolik plánujete obětí?"

"Ve WTC to bude okolo tisícovky. V případě, že světová veřejnost bude pasivní, máme v záloze i pokračování. To však už může být u našich spojenců. Mohli by nás důrazně podpořit Španělé, jistě i jim se pak teroristé budou chtít pomstít. Chápete, pane prezidente... Možná použijí bomby, snad se to může stát ve vlacích... Tím bezpochyby získáme na svou stranu Evropu. Myslím, že pak Číňané nebudou mít šanci."

"Ale co když to nebude stačit?"

"Snad se nám podařit do války proti teroristům zatáhnout třeba i Českou republiku, s Německem a Francií počítat zcela jistě nemůžeme. Hodně spoléháme na toho Havla... A tak se může stát, že jim teroristé vyhodí do vzduchu ten jejich Karlův most nebo jak mu říkají... Je turisticky velmi atraktivní... Jistě to zabere..."

                 
Obsah vydání       15. 3. 2004
15. 3. 2004 Španělská pravicová vláda prohrála volby
15. 3. 2004 Volby v Rusku: podle očekávání zvítězil Putin
15. 3. 2004 Britští vězni z Guantánama: Američané porušují lidská práva
14. 3. 2004 Za masakry v Madridu "přijala odpovědnost al Kajda"
15. 3. 2004 ČTK a matematika: v Madridu zatčeni čtyři Arabové... Štěpán  Kotrba
15. 3. 2004 Se starostmi do Štrasburku Zdeněk  Jemelík
12. 3. 2004 Hrozba demokracii Jan  Čulík
12. 3. 2004 Panenka a gorily Štěpán  Kotrba
14. 3. 2004 Zpráva Výboru proti mučení potvrzuje problém policejního násilí
15. 3. 2004 Bizetova Carmen a tak trošku Troškova "Prodaná nevěsta"? Jan  Paul
14. 3. 2004 Léky proti AIDS pro Afriku nebudou k dispozici
15. 3. 2004 "Spravedlivá globalizace": zpráva Mezinárodního úřadu práce při OSN Martin  Hekrdla
15. 3. 2004 Ta ostuda - americký demokratický kandidát John Kerry umí francouzsky
15. 3. 2004 Ústavu Němci zřejmě nezmění, v Berlíně ale zasedá bezpečnostní kabinet
15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší
15. 3. 2004 Teroristický útok a volby v Madridu Josef  Vít
15. 3. 2004 Nejen ke čtvrtečním masakrům v Madridu Petr  Kužvart
15. 3. 2004 Kdo zachrání svět, když ne USA Michal  Rusek
15. 3. 2004 Dočkají se harki uznání? Simone  Radačičová
15. 3. 2004 Jak odhalit rafinovanost nového antisemitismu
15. 3. 2004 "Žiji již v deváté desítce svého života" Jan  Čulík
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
15. 3. 2004 Pane, Brezino, měl byste se stydět za své lži o Greenpeace Miroslav  Šuta
15. 3. 2004 Ani v muslimských zemích není zakázána interrupce Jana  Malá
15. 3. 2004 Nevnucujte ženám zákaz potratů
15. 3. 2004 Potraty: Argumentace pana Mareše je nepoctivá Aleš  Kubeczka
14. 3. 2004 Hospodaření OSBL za únor 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů