21. 4. 2003
Americký cukrovarnický průmysl vyhrožuje Světové zdravotnické organizaciAmerický cukrovarnický průmysl požaduje, aby americký Kongres ukončil financování Světové zdravotnické organizace (WHO), pokud tato organizace nezruší své doporučení o zdravé výživě, které má být vydáno ve středu. Americká Sugar Association, asociace výrobců cukru, napsala ředitelce Světové zdravotnické organizace Gro Harlem Brundtlandové, že hodlá "všemi prostředky odhalovat pochybnou zprávu" Světové zdravotnické organizace o výživě i použít tlaku na to, aby Spojené státy zrušily svůj finanční příspěvek pro Světovou zdravotnickou organizaci ve výši 406 milionů dolarů. Americký cukrovarnický průmysl zuří, protože se v nových předpisech Světové zdravotnické organizace praví, že cukr by měl tvořit maximálně 10 procent zdravé výživy. Výrobci cukru argumentují, že toto tvrzení není vědecky podloženo a že prý z jiných důkazů vyplývá, že výživa může bezpečně obsahovat až 25 procent cukru. Americká asociace výrobců cukru a šest dalších velkých potravinářských organizací požaduje na americkém ministru zdravotnictví, aby využil svého vlivu a donutil Světovou zdravotnickou organizaci, aby toto své doporučení stáhla. Součástí koalice je i Americká rada pro mezinárodní podnikání, jejímž členem je více než 300 firem, včetně firem Coca cola a Pepsico. Jak uvedl v pondělí v poledne rozhlas BBC, četné tyto firmy mají přímou vazbu na současnou americkou vládu.
Podrobnosti v angličtině viz např. ZDE
|
Profesor Philip James, britský předseda Mezinárodní akce proti obezitě poukazuje na to, že ostré lobbování cukrovarnického průmyslu není ničím novým. "Čtyřicet velvyslanců požadovalo u Světové zdravotnické organizace, aby bylo toto desetiprocentní doporučení zrušeno, že to jinak vážně poškodí ekonomiku třetího světa." Aubrey Sheiham, profesor zubařství a veřejného zdraví na University College v Londýně konstatuje, že se také setkal s mocí cukrovarnické lobby, když byl jedním z expertů připravujících nutriční předpisy Evropské unie. Výrobci cukru je varovali, že pokud do nutričních předpisů zahrnou desetiprocentní limit na spotřebu cukru, budou je blokovat. Zprávu Světové zdravotnické organizce tvrdě kritizovali i výrobci limonád, které se prodávají v podstatě na celém světě, včetně rozvojových zemí, kde začíná nyní vznikat kromě podvýživy i obezita, charakteristická pro bohaté země. Výrobci limonád odmítají závěr zprávy Světové zdravotnické organizace, že slazené limonády přispívají k světové pandemii obezity. Světová zdravotnická organizace odmítá kritiku cukrovarnické lobby. Doporučení, že by spotřeba cukru neměla přesahovat 10 procent z celkové potravy, vypracoval tým 30 nezávislých expertů a jejich závěry jsou v souladu se zjištěním 23 národních zpráv, které v průměru také určily maximum spotřeby cukru na 10 procent. Cukrovarnická lobby argumentuje nedávnou zprávou z Institutu lékařství, která prý argumentuje, že 25 procent cukru v potravě je přijatelných. Avšak minulý týden napsal předseda Institutu lékařství, že jejich zpráva je překrucována a že žádné doporučení o množství cukru v potravě neobsahuje. |