19. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 2. 2003

Včera, dnes a zítra

Zeman "zatroubil k útoku" na Špidlu a určil tak i "taktiku boje" svých přívrženců: Bývalý předseda vlády a ČSSD dementoval Škromachovy spekulace o své kandidatuře do přímé volby prezidenta. Není ale jasné, zda Škromach prezentoval pouze své doměnky, a nebo i jeho vyjádření je "domluvenou mediální hrou". "Chci jasně prohlásit, že za současného vedení ČSSD se zcela určitě přímé volby nezúčastním," řekl Miloš Zeman novinářům. Je tedy jasné, že možnou strategií těch, kteří si nepřejí na Hradě ani Sokola, ani Klause je jedině blokace třetího kola a následné odložení volby do doby po sjezdu ČSSD, který se koná v březnu. Představa, že z tohoto klání odejde Špidla vítězně, je poněkud iluzorní, což už přiznávají i lidé v jeho okolí. "Zůstal sám", konstatuje jedna jeho blízká spolupracovnice a dodává: "... a už to i pochopil."
Můžeme si vybrat: z amerického deště pod francouzský okap nebo pod britskou korunu: Francouzský prezident Chirac v pondělí kritizoval kandidátské země za to, že v "dopise osmi" nekonzultovaly svůj "proamerický" postoj s EU. "Upřímně řečeno mám dojem, že se (kandidátské země) chovaly s jistou lehkomyslností. Vstupovat do unie vyžaduje jistý respekt vůči ostatním, minimální slaďování názorů. Když při prvním obtížném tématu začnou vyjadřovat své názory bez sebemenší porady s celkem, do kterého chtějí vstoupit, tak to není zrovna odpovědné chování. V každém případě to není moc vychované. Myslím, že (kandidátské země) propásly dobrou příležitost mlčet" , prohlásil francouzský prezident. "Když jste v rodině, máte přece jen více práv, než když klepete na dveře," dodal.

Britský ministerský předseda Tony Blair řekl, že kandidátské země EU mají plné právo vyslovit své názory. Nebránil tím samozřejmě kandidátské země, ale "osu" Londýn-New York. Britský premiér řekl, že kandidátské země velmi dobře chápou potřebu solidarity mezi Evropou a USA. Podle jeho názoru ti, kteří hrají na rozkol mezi USA a Evropou, hrají nejnebezpečnější politickou hru, jakou je možno sehrát.

Putin prohlásil, že pozice EU a Ruska vůči Iráku jsou blízké...

Člen zahraničního výboru a šéf senátorů ČSSD Petr Smutný si myslí, že Chirac měl pravdu s kritikou lehkomyslného chování. Nesouhlasí však s obviněním z nevychovanosti. "Francouzský prezident nás zase nemusí tolik vyučovat," dodal.

"Nezdá se nám vhodné, aby se francouzský prezident takto vyjadřoval o státech, které mají zájem o vstup do Evropské unie. Cítíme v tom vyjádření jisté nadřazenosti. Takhle bychom si spolupráci v Evropě nepředstavovali," řekl předseda senátorů ODS Jiří Liška.

Problematické pro-americké lokajství: "Dopis osmi" vyjadřující oddanost spojenectví s USA a pochopení pro jejich názor na iráckou krizi vyvolal v EU vážnou roztržku. O dva dny později zbývající kandidáti a tři balkánské země podepsaly "prohlášení deseti", které se ještě silněji hlásilo k americkým tezím. V některých zemích EU a zejména ve Francii vyvolaly tyto postoje vstupujících členů nevraživost, ba nepřátelství. Nevrle na ně reagovaly také instituce EU. Na pondělním summitu se diplomaté museli hodně snažit, aby konečný dojem nebyl tímto incidentem poznamenán.

Václav Havel si umí vybírat spektakulární příležitosti ke svému zviditelnění. Když nastoupil do funkce, omluvil se (jako občan Havel) sudetským Němcům za příkoří, kterých se jim dostalo ve spojitosti s odsunem; když po třinácti letech odcházel, kopl do otevřených dveří Evropské unie tak, že se málem přibouchly...

Mnoho povolávaných, málo vyvolených...: Pokud Jan Sokol nezíská před prezidentskou volbou dostatečnou podporu vládní koalice, do boje o Pražský hrad by mohl zasáhnout sociálně demokratický senátor Richard Falbr. "Pokud se ukáže, že pan Sokol je neprůchodný, pak neodmítnu iniciativu senátorů, kteří s ní mohou přijít 48 hodin před samotnou páteční volbou," uvedl. Falbr si uvědomuje, že některé Sokolovy názory mohou být pro řadu sociálních demokratů jen těžko přijatelné. "Například jeho názor na odsun sudetských Němců, jeho názor na školné, jeho názor na potraty, na vyučování katechismu".
Cyber terorismus je účinnější než spektakulární útoky - nastala plíživá likvidace amerických spotřebitelských jistot: Zatím neznámý počítačový pirát se ve Spojených státech dostal k identifikačním číslům zhruba osmi milionů platebních karet. Tolik alespoň "oficiálně přiznávají" americké zdroje... Nové informace navíc potvrzují, že hacker má přístup nejen k číslům platebních karet vydavatelských asociací MasterCard a Visa, ale i k jiným. Hovoří se už i o kartách asociací Discover Financial Services a American Express. Hacker prolomil bezpečnostní systém společnosti, která má za úkol zpracovávat transakce uskutečněné u obchodníků. Visa a MasterCard ve Spojených státech vedou karty k přibližně k 574 milionům účtů.
                 
Obsah vydání       19. 2. 2003
19. 2. 2003 NYT: Díváme se jinak na svět, protože máme jiné televizní zpravodajství!
19. 2. 2003 David Harvey: Američané jdou do války, protože potřebují odbyt pro svůj přebytečný kapitál
18. 2. 2003 Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody? Josef  Brož
19. 2. 2003 Kauza Plastic People a DG 307 jako další důkaz komunistické justiční zvůle Karel  Mašita
19. 2. 2003 Střet fundamentalismů Dominik  Lukeš
19. 2. 2003 Popularita Tonyho Blaira a jeho vlády klesá
18. 2. 2003 Tony Blair odmítl specifikovat, jaký bude v Iráku režim po sesazení Saddáma Husajna
19. 2. 2003 I mezi Araby vládnou neshody ohledně Iráku Ivana  Bošinová
19. 2. 2003 Co si myslí arabští politologové o současné situaci
19. 2. 2003 Médii téměř bez povšimnutí proběhla zpráva, že papež přijal Tárika Azíze Štěpán  Kotrba
19. 2. 2003 10 000 řidičů nezaplatilo poplatek za vjezd do Londýna
19. 2. 2003 ČSSD: strana, která vykazuje normalizační sterilitu Ivan  David
19. 2. 2003 Cesty k víře Josef  Veger
18. 2. 2003 Chceme nejdražší a nejpomalejší ADSL v Evropě aneb kdo za to může? Miloslav  Sova
18. 2. 2003 Anarchisté se snaží probudit odboráře z letargie - zřejmě marně... Štěpán  Kotrba
18. 2. 2003 Fráze opakované bez vnitřního přesvědčení? Milan  Sova
19. 2. 2003 Alternativní pohled na skutečnost Petr  Vařeka
18. 2. 2003 Jak zbavit Irák Saddáma Husajna
18. 2. 2003 Čtyřicítka na krku a syndrom FHP ohrožují českou pravici Radek  Mokrý
18. 2. 2003 USA proti Iráku anebo USA proti EU? Fabiano  Golgo
19. 2. 2003 Protichůdný směr ČSSD a Socialistické internacionály Miroslav  Polreich
19. 2. 2003 Dokument: Rezoluce Socialistické internacionály k Iráku
19. 2. 2003 Môže za to Helena alebo úloha mužských komplexov v dejinách ľudstva Oľga  Pietruchová
19. 2. 2003 "Tajní" v Kremli Viktor  Kovaľov
19. 2. 2003 Mein Kampf: Adolf Hitler o sebe a svojich cieľoch Peter  Greguš
19. 2. 2003 Mein Kampf a 21. storočie Peter  Greguš
19. 2. 2003 Včera, dnes a zítra
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech