17. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 6. 2002

Skandál z maličkosti, který by mohl zlikvidovat Tonyho Blaira?

Už celou řadu dní je v Británii hlavní zprávou dne skandál ohledně Tonyho Blaira, vzniklý z maličkosti. Avšak Blairova vláda si počíná tak neobratně, že podle některých pozorovatelů by mohla způsobit snad svůj pád.

O co jde? Reportér konzervativního týdeníku Spectator, který, jak se v rozhlase vyjádřil jeden šéfredaktor vlivného denního listu, "nikdo nečte", napsal, že se před mnoha týdny, když zemřela královna matka, premiér Blair prý při pohřebních ceremoniích pokusil získat významnější místo, než mu příslušelo. Blair a jeho tiskový poradce Campbell zahořeli černým hněvem a novináře, kteří tuto zprávu otiskli (na základě rozhovoru pracovnice Blairova úřadu s činitelem Buckinghamského paláce, organizujícím pohřeb) pohnali před Press Complaints Commission, Komisi pro stížnosti na tisk. To samozřejmě absolutně rozezlilo postižené novináře. Tu však Blair se najednou rozhodl svou stížnost odvolat. To v minulých dnech vyvolalo absolutní hysterii všech sdělovacích prostředků. Té se Blair pokusil čelit, že jeho úřad vydal asi třicetistránkovou zprávu, v níž se pokusil uvést celou věc na pravou míru. Nikdo v tisku mu však nevěří. Z prkotiny vznikl obrovský skandál a Blair je obviňován z nemorálnosti a prolhanosti, z toho, že se prý z propagandistických důvodů rozhodl zneužít k vlastnímu zviditelňování i pohřbu královny matky. Citujeme z nedělního pořadu rozhlasu BBC "Svět ve třináct hodin", který se - už po několikátý den znovu - unaveně - zabýval tímto skandálem, který nicméně jde až k jádru integrity - či její absence - nynější britské vlády.

Hlasatelka: Zprávy. Konzervativní strana požaduje, aby premiér vyjasnil postoj Downing Street ohledně událostí, které vedly k vystavení královny matky na katafalku. Mail on Sunday dnes tvrdí, že má důkazy, z nichž vyplývá, že činitelé v Downing Street se pokusili při tom umístit Tonyho Blaira do centra událostí. Downing Street tato tvrzení energicky popírá.

(...)

Reportér:Jen tím, že premiér učiní v parlamentě podrobné prohlášení a zveřejněním všech relevantních dokumentů, míní konzervativci, může Tony Blair vyřešit tuto kontroverzi. Mail on Sunday tvrdí, že z dokumentu, jehož autorem je Sir Michael Wilcox, čelný parlamentní činitel, který má historické přízvisko Black Rod, vyplývá, že Downing Street vyvíjela na Sira Michaela systematický a dlouhodobý nátlak, ve snaze zviditelnit roli premiéra při ceremonii umisťování královny matky na katafalk. Downing Street to zuřivě popírá. Konzervativci obvinili Tonyho Blaira a jeho poradce, že zdiskreditoval úřad britského premiéra vytvořením kultury manipulace, podvádění a zastrašování.

(...)

Moderátor:Odhaduji, že u většiny lidí, včetně posluchačů tohoto pořadu, kteří přirozeně jsou daleko informovanější než většina obyvatelstva, nastává stav absolutní nudy, když se začne - znovu a znovu - hovořit o tom, co možná řekla či neřekla činitelka Downing Street Claire Sumnerová funkcionáři jménem Black Rod, anebo co Black Rod z toho vysoudil, co pak udělal Blairův tiskový mluvčí Alastair Campbell a zda o tom Tony Blair věděl co nevěděl. Jsou to typické drby ve vesnici Westminsteru. Nicméně to vyvolává určité důležité otázky. O tom, jak jsou vnímáni politikové. O vztahu mezi politiky a tiskem. O celé roli parlamentu, když v něm má vláda obrovskou většinu a nereaguje zrovna citlivě na demokratické procedury.

Ve studiu se mnou sedí předseda Konzervativní strany David Davies. Dobré odpoledne. Právě jste řekl, že premiér tímto skandálem zdiskreditoval svůj úřad. Vím, že jste znepokojen tím, že politiky a politikou veřejnost pohrdá, ale nepřispíváte k tomu, když děláte skandály z takto triviálních věcí?

David Davies: Ne, potíž je, protože to, co se stalo, rozmazala sama vláda. Udělala z toho obrovskou válku. Původní problém, i když to možná bylo nechutné, nebyl příliš významný. Byla to otázka, zda při pohřební ceremonii má či nemá premiér projít davem diváků. To, ale, k čemu došlo pak, bylo typicky přesně to, co vláda dělá, když ji někdo kritizuje. Namísto toho, aby vláda problém vyřešila, anebo, jako v tomto případě, řekla, že šlo o nedorozumění - což vláda tvrdí teď - vláda ostře zaútočí na kritiky. Stalo se to mnohokrát v minulosti, většinou útočila na vlastní státní úředníky. A teď vláda zaútočila na tisk. Vláda se snaží noviny zastrašit, aby přijaly její vlastní polopravdy a lži.

Reportér: Avšak to přece všechno poškozuje i vás. Lidi možná mají pochybnosti o Tonym Blairovi, ale celkovou reakcí bude: Všichni politikové jsou nedůvěryhodní. Jsou všichni stejní.

David Davies: No, tak možná někteří lidé tak budou reagovat a to je reakce, ve kterou Labouristická strana doufá. Ale pravda je, že vláda má v demokracii určité povinnosti ohledně svého chování. Nesmí zastrašovat občany. Nesmí o nich shromažďovat informace. Nesmí je pomlouvat. A nesmí se snažit zastrašovat svobodný tisk a nutit ho, aby přijal lži, poté, co byly odhaleny. To je z demokratického hlediska velmi důležité. Takovýto skandál diskredituje politiku i politiky. Jestliže šéf vlády útočí na tisk a na novináře, kteří ho kritizují, tak to ochromuje demokracii. Jedny dnešní noviny poznamenávají, že je možné, že to Blairova vláda udělala záměrně. Že to byl záměrný strategický pokus zastrašit sdělovací prostředky. Jestli je to pravda, je to ještě horší.

Reportér: Ale vy útočíte na Labouristickou stranu ohledně hloupostí, protože nemáte nic pořádného, s čím byste se proti ní mohli vytasit. Daří se jim vládnout a vy nemáte žádné politické alternativy. Mail on Sunday dnes píše, že vy se hádáte s šéfem Konzervativní strany Iainem Duncanem Smithem a že vy připravujete spiknutí, jak ho svrhnout. Není divu, že si lidi zoufají, že v této zemi není žádná opozice.

David Davies: Není to pravda, ale nepoženu vás kvůli tomu k Press Complaints Commission. Slyšel jsem tento argument už minulý týden, od labouristů. Je to poněkud drzé, tvrdí-li to vláda, která právě přišla o nekompetentního ministra dopravy, jejíž podpora v průzkumech veřejného mínění poklesla o polovinu, ale my vládu kritizujeme v důležitých otázkách, jako je veřejná doprava, zdravotnictví. Tak vznikla celá kontroverze ohledně ministra dopravy. Argumentujeme, že celou tuto nynější věc je možno vyřešit jen tím, že vláda veškerou dokumentaci zveřejní a Blair celou věc v parlamentě vysvětlí. (Blair to odmítl, pozn. JČ)

Reportér: Problém ale je, že parlament v této věci neprosadil svou autoritu. Dovolil vládě, aby jí to prošlo. Měli jste například možnost zreformovat parlamentní výbory, důležité inspekční orgány a odebrat je vlivu vládnoucí strany. Proti tomu hlasovala Dolní sněmovna i Konzervativní strana, vy osobně jste proti tomu hlasoval. Zachovali jste se jako parlamentní pudlíci, kteří jste hlasovali pro to, aby vám byl nasazen obojek.

David Davies: Upřímně řečeno, tento konkrétní návrh nebyl dostatečně dobrý, proto jsem hlasoval proti němu. Já chci, aby vznikly úplně nezávislé parlamentní výbory. Je to skutečný problém, tato vláda skutečně zlikvidovala celou řadu parlamentních mechanismů demokratické kontroly.

(...)

Margaret Beckett, členka britské labouristické vlády: Občas se stává, že určité problémy v politice začnou být přeháněny. V životě jsem ale neviděla tak přehnaně rozmazanou hloupost, jako je toto. Představa, že se v době, kdy - podívejme se na to takto. Ve 13 hodin jste měli ve vašich zprávách tuto kontroverzi jako hlavní zprávu! Až jako druhou zprávu jste měli novou vážnou krizi na Blízkém východě. Proboha, nemůžete se chovat jako dospělí lidé?

Reportér: Já to nepopírám a charakterizoval jsem tuto otázku jako triviální. Nicméně ale je pravda, že ve Westminsteru je to obrovský skandál a dokud to nebude vyřešeno, bude zájem médií pokračovat. To je právě ta potíž. Nikdy by se to takto nerozmazalo, kdyby nevzal celou věc Alastair Campbell ke komisi pro stížnosti na tisk. Kdyby to nechali být, dávno by to bylo zapomenuto.

Margaret Beckett: To si vůbec nemyslím, a to ze dvou důvodů. I když všechny sdělovací prostředky opakují, že se věnuje této věci příliš mnoho pozornosti, jsou to naopak westminsterští novináři, kteří strávili jednou celou vládní tiskovou konferenci v den, kdy bylo oznámeno, že přichází o zaměstnání tisíce zaměstnanců britské pošty, tím, že nemluvili o ničem jiném než o tomto. Jde prostě o to, že deník Daily Mail a týdeník Mail on Sunday se rozhodli, že Konzervativní strana je absolutně nemožnou opozicí v parlamentě, a tak se musejí noviny jako oni stát soupeřem vlády. A snaží se využívat každé příležitosti k tomu, aby publikovali nepodložená tvrzení proti premiérovi, proti jeho charakteru, proti jeho cti. A nezapomínejte, že první verze tohoto skandálu neútočila jen na premiéra, ale i na státní úřednici, která pracovala pro konzervativní i pro labouristické vlády, a nemůžete čekat, že ji premiér nebude hájit.

Reportér: Avšak vaše strana, když jste přišli do vlády, se pyšnila tím, že umí vycházet se sdělovacími prostředky. Šlo vám to osmnáct měsíců, dva roky.

Margaret Beckett: To bych nepřeháněla. Ano, byli jsme natolik kompetentní a profesionální, že jsme chápali, že noviny mají uzávěrku. Ale to, že bychom nějak ovládali a manipulovali sdělovací prostředky, to je nesmysl.

Reportér: Ale prosím vás, lísali jste se k Rupertu Murdochovi a Conradu Blackovi, majiteli Daily Telegraphu. Profesionál jako Alastair Campbell si měl uvědomit, že nad Murdochem ani Blackem nikdy nezvítězíte. Ale vezměte si Guardian, který vám byl za poslední týden nejvstřícnější. Guardianu se Blairova vláda neustále vysmívá a pohrdá jím. Vzpomínám, jak na tiskové konferenci kdosi citoval Blairovi větu z Guardianu a Tony Blair na to reagoval: "Ale já Guardian nečtu, já raději čtu labouristické noviny." Vaše mediální manipulace je taková, že lezete do zadku svým zapřísáhlým nepřátelům a kálíte na své přátele.

Margaret Beckett: Nemyslím, že to je férový úsudek. A ani si nemyslím, že by to bylo v tomto kontextu důležité. Důležité je, že bychom se měli přestat zabývat aférou, v níž je jediný nesporný fakt. A to je, že Black Rod konstatoval, že ho nikdy nikdo nepožádal, aby změnil uspořádání ceremonie pro pohřeb. To nezpochybňuje ani on, ani vláda. Všechno jsou to disinterpretace.

Reportér: No, vyskytl se tento podivný výrok, prý ho vyřkl sám Black Rod, že vláda ho podrobila "systematickému a neustálému tlaku". Něco se tedy dělo.

Margaret Beckett: Řekl velmi jasně, že ho nikdo nenutil, aby ceremonii změnil. Dovedu si představit, že byl terčem četných dotazů, jak přesně to s tím protokolem má být. Je to nesmírně složité. Nikdo neví, jak to má přesně být. Zeptáte se, nikdo vám jasně neodpoví a pak vám řeknou: Ale my jsme mysleli, že víte, o co jde. Dovedu si představit, že lidi kolem premiéra měli obavu, že jestliže Tonu Blair udělá něco, co bude proti protokolu, Daily Mail a ostatní na něho budou útočit, že se chová bez respektu.

(...)

                 
Obsah vydání       17. 6. 2002
17. 6. 2002 Financial Times: Česká šance
17. 6. 2002 Mám tělesný handicap. Proč musím být ostrakizován většinovou společností? Helmut (Milan) Stiedl
17. 6. 2002 Vedení školy "plánovalo vyhodit studenta od závěrečných zkoušek"
15. 6. 2002 Ve volbách zvítězila ČSSD
17. 6. 2002 Blížíme se k novým předčasným volbám? Josef  Brož
15. 6. 2002 Antikomunismus přestal v ČR fungovat jako politický faktor Jan  Čulík
16. 6. 2002 Sdělovací prostředky prohrály na celé čáře Karel  Mašita
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
17. 6. 2002 Když není nic lepšího než demokracie Josef  Trnka
16. 6. 2002 ODS špatně odhadla ty, kteří nevěděli, koho volit Jan  Paul
15. 6. 2002 Proč vyhrála v Moravskoslezském kraji přesvědčivě právě ČSSD? Michal  Kubíček
17. 6. 2002 Volila jsem Koalici: české zpravodajství si myslí, že ví proč Daniela  Pilařová
16. 6. 2002 Proč prohrála ODS a kdo zvítězil Vladimír  Bernard
17. 6. 2002 Sbohem, pane profesore Petr  Jánský
16. 6. 2002 Vzťahy Pavla Ruska k BL hrozia eskaláciou ! Lubomír  Sedláčik
16. 6. 2002 Skandál z maličkosti, který by mohl zlikvidovat Tonyho Blaira?
17. 6. 2002 Rekordních 37 procent Francouzů nepřišlo k volbám - Chirakova "většina" převálcovala levici Josef  Brož
17. 6. 2002 Chalupský: "CET 21 nemá závazky po lhůtě splatnosti"
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
17. 6. 2002 Nové fotogalerie
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů