27. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 5. 2002

Tři neposlušní zastupitelé v Havířově byli vyloučeni z ČSSD

Po odvolání havířovského sociálnědemokratického primátora Václava Wichra to uvnitř městské organizace ČSSD jiskřilo. Wicherovi stoupenci kritizovali celou třetinu členů klubu za neloajální přístup. Čtveřice zastupitelů, která podpořila odvolání primátora, se tak prý rozhodla jít proti své straně.

Vedení havířovské organizace ČSSD svolalo svolalo členskou schůzi, aby projednala zrušení členství bývalého primátora Zdenka Pohla, Pavla Vávry, Vladimíra Macha a Hany Šimíčkové. Městský výbor k návrhu takového řešení "vnitrostranické krize" dospěl po vyslechnutí rebelů v tajném hlasování. "Byli všichni vyslechnuti výborem a podle stanov o návrhu na zrušení členství rozhodne teprve členská schůze. Události ke kterým došlo v havířovském zastupitelstvu mohou kteréhokoliv člena ČSSD diskvalifikovat, ať už bude řešení jakékoliv. Nelze vyloučit, že by to mohlo stranu poškodit v blížících se parlamentních volbách," řekl BL jeden z členů organizace poslanec František Chobot, který už tentokrát z vlastního rozhodnutí do Poslanecké sněmovny nekandiduje.

Čtveřice, která podpořila odvolání primátora Wichra, se jednoznačně odklonila od mínění ostatních zástupců ČSSD v havířovském zastupitelstvu, kteří hlasovat odmítli. Odvolat Wichera navrhl předešlý primátor Zdeněk Pohl. Jeho hlas pro odvolání by však zřejmě nestačil. Podle názorů vycházejících zevnitř klubu ČSSD v zastupitelstvu, přestože hlasování bylo tajné, tak o tom údajně rozhodly i hlasy Vávry, Macha a Šimíčkové.

V pátek členská schůze MO ČSSD v Havířově potrestala neposlušnost Wicherova předchůdce ve funkci primátora Zdeňka Pohla, Hanu Šimíčkovou a Pavla Vávru a vyloučila je ze strany. Jediný ze čtveřice, který své členství obhájil byl Vladimír Mach. "Všichni tři kolegové byli odvoláni velice těsně. Proč jsem prošel tímto pranýřem já, opravdu nevím," řekl.

Zdeněk Pohl postup organizace, kterou sám na počátku devadesátých let zakládal, přirovnal ke komunistickým metodám používaným prověrkovými komisemi. "Nechápu, proč to došlo tak daleko. Vždyť jsme neudělali nic nesprávného, jen jsme projevili vůli řešit problémy, které Wicher svým počínáním městu způsobil. I teď totiž hrozí, že potíží u jejichž zrodu byl, v blízké době přibude a nebudou zanedbatelné. Nejde jen o ztracené akcie Havířovské teplárenské společnosti či problémy hokejového klubu, ale i o další věci, které bude muset město řešit.

Vyloučený Pohl byl v devadesátých letech čele města Havířova až do roku 1999. Má nesporně zásluhy na jeho rozvoji v jednom z nejsložitějších období. Ještě dnes se těší nemalé podpoře významné části havířovských občanů. Jeho odpůrci mu však vyčítali a vyčítají jeho údajnou přítulnost k alkoholu. Část sociálnědemokratických zastupitelů okolo Václava Wichera, před třemi lety, také bez projednání uvnitř strany, začala jednat s členy ostatních klubů o Pohlově odvolání. Tenkrát je ale ještě nikdo ze strany nevylučoval.

Na dnešní (pondělní) mimořádné zasedání zastupitelstva města, které má zvolit nového primátora a jednoho člena rady, přijde sociálně demokratický klub značně oslaben. Je otázkou, zda se, při současném rozložení politických sil na havířovské komunální scéně podaří vůbec dosáhnout shody.

                 
Obsah vydání       27. 5. 2002
27. 5. 2002 Policejní razie v internetové kavárně a klubu Plíživá kontra - útok na svobodu tisku? Miroslav  Chovanec
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík
27. 5. 2002 Voliči netečností sami proti sobě Zdeněk  Jemelík
27. 5. 2002 Proč je soužití různých lidí v některých zemích tak těžké Jan  Čulík
27. 5. 2002 "Dávejte si pozor na to cikánský dítě, ať se tu chová slušně" Jan  Čulík
27. 5. 2002 Tábor a taneční - rekvizity pro reklamu na pivo Daniela  Pilařová
27. 5. 2002 Tři neposlušní zastupitelé v Havířově byli vyloučeni z ČSSD Jaroslav  Hlaváček
27. 5. 2002 Noční můra v Sangatte
26. 5. 2002 Rabín už na Rómov doplatil, ako dopadne dekan ? Lubomír  Sedláčik
23. 5. 2002 Komu majú stačiť "50 percentní" lekári ? Lubomír  Sedláčik
27. 5. 2002 Od současného umění ke zlínským klapkám, aneb dvě polohy, mezi nimiž není cesty Jan  Paul
27. 5. 2002 V Brně se konala demonstrace - pro automobilisty "ztráta času" Filip  Sváříček
27. 5. 2002 Dementi: můj syn v Americe nepracoval, byl zatčen už na letišti Jana  Dědečková
27. 5. 2002 Produkční v České televizi nejsou zkorumpovaní Jindřich  Bareš
24. 5. 2002 Liší se nějak Balvínova ČT od Chmelíčkovy či Puchalského? Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Novinář komentářem vyjadřuje názor, většinou svůj vlastní Sylva  Šporková
27. 5. 2002 Ostrava začala s pravidelnými večery s poezií Daniela  Pilařová
27. 5. 2002 Věnováno obětem nacismu - Nepůjde-li to jinak, postavíme je ke zdi!
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů