Věci, které každý ví?

5. 12. 2012 / Barbora Hodková-Knobloch

Aurovi zde unikla právě ta nejpodstatnější věc. Fakt, že jsme lidé svobodní a nadaní svými lidskými právy a stát je útvar, který jsme si vytvořili aby nám sloužil a ne naopak.

Pisatel, který vystupuje z pozice zástupce moci soudní v článku "Na co se při kritice exekucí zapomíná" je sice pro zrušení exekutorských zákonů, ale stejným dechem je obhajuje a pečlivě vysvětluje. Sice vidí nepravost ve faktu, že třeba zdravotní pojišťovny začínají rozhodovat o tom, kolik bude v ČR lékařů a nemocnic, vadí mu i tzv. druhý pilíř zdravotní reformy, který správně nazývá loupeží století, ale nejpalčivější problém dopadu exekucí na české obyvatelstvo, které se momentálně v útržkovité debatě řeší na stránkách Britských listů zjednodušuje na procesní chyby a opomenutí dlužníků. Na neexistenci třeba doručovací adresy, nepřebírání pošty.

Aurovi zde unikla právě ta nejpodstatnější věc. Fakt, že jsme lidé svobodní a nadaní svými lidskými právy a stát je útvar, který jsme si vytvořili aby nám sloužil a ne naopak. Že my, lidé, občané, máme práva, a ne že stát má práva, která my jako občané musíme ctít. Že stát má poslouchat nás a ne že my budeme poslouchat stát, to jest systém námi vytvořený, který nás bude pronásledovat.

Jak probíhala jedna exekuce v Austrálii

5. 12. 2012

Vážený pane šéfredaktore,

sleduji se zájmem i s podivením zřetelně zdivočelé praktiky, které pod heslem vymahatelnosti práva v Čechách exekutoři provozují a celý napojený systém je v tom významně podporuje. Je skvělé, že se vaše medium do záležitosti vložilo a doufám, že tato iniciativa dospěje přinejmenším k rozšířenému povědomí, co se vlastně odehrává a jak to postižené doslova likviduje, píše Petr Špelda.

K tomuto příspěvku mě přiměla opakovaná snaha p. Čulíka objasnit zastáncům či částečným obhájcům současného stavu, že povinností demokratického státu by především měla být ochrana postižených, ne tím, že by jim dluhy jen tak odpustil, ale tím že by dbal na přiměřenost jejich vymáhání a také na rozumně spravedlivé okolnosti jejich vzniku. Zcela zjevně však je toto mnoha lidem v právní čí soudní oblasti v ČR cizí. Proto se pokusím popisem případu z Austrálie, který osobně znám do podrobností, alespoň naznačit, v čem je rozdíl v přístupu tam . Dalo by se to shrnout do hesla -- Za blbost se často platí, ale nelikviduje!

Netanjahu a "mnichovanství"

5. 12. 2012 / Petr Wagner

Byli jsme pochváleni jednou z velmi kontroverzních osobností izraelské politiky za to, že jsme se poučili z Mnichova. Myšleno z Mnichovské dohody v roce 1938. Tuto dikci přejímá řada českých autorů a medií. Například Neviditelný pes.

O reorganizaci vlády

5. 12. 2012 / Boris Cvek

Alexandr Vondra býval svého času hvězdou ODS, velkou posilou pro její nový, lepší obraz ve veřejném mínění. Vondra jako někdejší disident a signatář Charty 77, člověk z okolí Václava Havla, proti jehož vizi občanské společnosti se ODS vždy vymezovala svou vírou ve volnou ruku trhu, která všechno obstará, byl člověk dobře padnoucí do společnosti Petra Nečase, jenž byl v porovnání s ostatními politiky ODS dříve vnímán jako slušný a umírněný člověk.

I když... (JČ) ZDE ZDE

Praha jako možné ohnisko mezinárodního konfliktu

5. 12. 2012

Eric Best varuje ve své poznámce, že zatímco byla česká média během návštěvy Hillary Clintonové posedlá domácím, omezeným tématem Temelína, šlo o daleko závažnější věc, kterou česká média zcela pominula. Mezinárodní média nezaznamenala výroky Clintonové ohledně Temelínu, ale silně zaznamenala její varování, že Spojené státy zasáhnou, pokud použije syrský prezident Asad chemických zbraní proti svým občanům. Vzhledem k tomu, že Praha zastupuje v Damašku americké diplomatické zájmy, podle Besta hrozí, že se ČR stane součástí mezinárodního konfliktu mezi Spojenými státy a Ruskem ohledně Sýrie. Česká média si podle Besta této hrozby vůbec nepovšimla.

Zdroj v angličtině ZDE, česky ZDE

V indexu zkorumpovanosti je ČR globálně na 57. místě

5. 12. 2012

V indexu zkorumpovanosti za rok 2011, který vydávává Transparency International, se umístila Česká republika na 57. místě, v sousedství Kuvajtu, Jordánska, Saúdské Arábie, Namibie, Malajska a Turecka. Situace se zhoršuje. V roce 2008 měla ČR korupční index 5.2, dnes má 4.4. Nejhorší je 1. Nejméně zkorumpované státy (Nový Zéland, Dánsko, Finsko, Švédsko, Singapur) mají hodnocení nad 9.

Zdroj: ZDE

Svobodu pro Romana Smetanu

5. 12. 2012

Na nájezdu na dálnici ze směru od Brna na Olomouc je od soboty 1. prosince umístěn billboard požadující svobodu pro Romana Smetanu. Billboard je instalován péčí přátel Romana Smetany z Olomouce, kteří nechtějí být jmenováni ("nechceme, aby nás kvůli tomu někdo plácal po ramenou"), píše Milan Daniel.

Případní zájemci o instalaci dalšího či dalších billboardů či o stažení stejné grafiky použitelné např. na plakáty, najdou potřebné informace ZDE.

ŽIVOT V DNEŠNÍCH ČECHÁCH:

Ukázka, co si můžete v českém právním řádu počít

5. 12. 2012

Dobrý den,

rád bych se s Britskými listy podělil o své dojmy z exekuce, která na mě byla nařízena v říjnu roku 2009, píše jeden mladý čtenář, jehož totožnost je redakci známa.

Okolnosti byly velmi banální. Rodina střední třídy rozpálená do růžova z dovolených u moře, hypotéka na barák v satelitu, "štěstí".

Mně bylo tou dobou asi 18 let, ideální čas se upsat nějaké nadnárodní korporaci. Rodiče mě tehdy nechali podepsat smlouvu Eurotelem (pro mladší generace: dnešní O2), protože měli nějakou akci na mobilní internet nebo podobnou volovinu. Samozřejmě jsem v té době neměl a nemohl mít zdroj příjmu, na to se vás ale podobné společnosti neptají.

Také v politice platí, že konkurence rozděluje a solidarita spojuje

5. 12. 2012 / Michael Kroh

V poslední době se přímo roztrhl pytel s publicistickými výzvami ke spolupráci či dokonce k jednotě levice. Za nejzdařilejší považuji stať politologa Lukáše Jelínka v Deníku Referendum, Jiřího Dolejše tamtéž či Jana Mertla v Britských listech. Téma však prolíná i internetovými diskusemi na Facebooku a podobných platformách. I když v podtextu bývá obvykle problém spolupráce se sílící KSČM, problém má širší rozměr. Je třeba také překonat štěpení v sociálně demokratickém hnutí.

Důvody pro spolupráci levice jsou objektivní. Kromě vysokého názorového a ideového průniku vytváří tlak na jednotu i současná neutěšená politická a ekonomická situace vyžadující jiná než pravicí prosazovaná "učebnicová" neoliberální řešení - řešení založená na zvýšené míře solidarity. V podobném duchu vyznívají i výše zmiňované články. Hezky se čtou, lze je bez větších výhrad podepsat. Nicméně v realitě vykukuje za nimi pověstné "šídlo v pytli". Tím je svobodná soutěž politických stran a hnutí, na níž je založena liberální demokracie.

Otřesný případ exekuce vedené proti pacientovi psychiatrické léčebny

5. 12. 2012 / Aleš Uhlíř

Podle zkušeností sociálních pracovníků se oběťmi lichvářských půjček a exekucí velmi často stávají také lidé, jejichž způsobilost k právním úkonům je částečně nebo i zcela omezena.

Zpráva na novinky.cz informuje o případu nesvéprávného mladíka, který jel bez lístku a dopravní podnik po něm vymáhal prostřednictvím exekutora pohledávku ve výši téměř 80 000 korun. Jeho opatrovník se o nezaplacené pokutě za černou jízdu včas nedověděl a pohledávka díky vymáhání a exekuci "narostla" na takřka 80 000 korun. Až pak ji opatrovník zaplatil z mladíkových peněz, které mladík, jinak žijící jako pacient v psychiatrické léčebně, měl z prodeje bytu po své zemřelé matce.

Chyba ve věci Henych se táhne již od roku 1990

5. 12. 2012 / Josef Mrázek

Při prvních volbách obecních zastupitelstev v roce 1990 mně přišla stížnost, že jistý pan Henych, dnes již všeobecně známý, zmanipuloval, jako representant odstupujícího národního výboru pověřený příjmáním kandidátních listin, volby v obci Zvole v mém okrese (Praha-západ). Mělo se to stát tak, že předpokládaný vítěz voleb, Občanské fórum, podalo kandidátní listinu jen v jednom vyhotovení (zákon předepisoval dvě) a Henych je na to neupozornil, listinu schoval do šuplíku a když prošla lhůta, ukázalo se, že kandidují jen Henychovi kamarádi z dob minulých. Stížnost byla marná, Henych se "obhájil" tím, že v zákoně není výslovně uvedeno, že měl na chybu včas upozornit.

Zkorumpované Česko

5. 12. 2012 / Oskar Krejčí

Ti, kdo rozhodli, že v postsocialistických zemích proběhne divoká privatizace, přisoudili korupci -- vědomě či nevědomě, ale mnohem pravděpodobněji cílevědomě -- roli urychlovače. Tehdy se na úřadech schvalovaly privatizační projekty, které novému vlastníkovi a jeho rodině měly zajistit nadstandardní sociální status na několik generací dopředu. Je zcela naivní myslet si, že každý politik či úředník, který rozhodoval o takovém projektu, činil tak za svůj hubený plat. Takto se formovala politická kultura, v níž službu veřejnosti nahradilo podnikání.

Když nedávno šéf kremelské kanceláře Sergej Ivanov komentoval nejnovější velké korupční skandály v Rusku, začal citací Nikolaje Karamzina, historika z přelomu 17. a 18. století. Ten na otázku "Jak na Rusi?" lakonicky odpověděl: "Kradou." Karamzinův dvě století starý výrok naznačuje, že korupce je věčná. Také vynikající seriál Řím, který podle přísloví "i slepé kuře občas trefí na zrno" právě opakuje Česká televize, ukazuje, že už v antice politickou moc doprovázel sex a -- korupce.

Poslední zkoumání korupce, které provedl Eurostat, unijní agentura pro výzkum veřejného mínění, sděluje, že 90 % obyvatel Evropské unie pokládá korupci za největší problém. Pouze v jediné zemi Unie se menšina lidí, konkrétně 46 %, domnívá, že korupce je odstranitelná a že neexistovala vždy. Onou zemí je Česko. V rámci celé EU za neodstranitelnou pokládá korupci 70 %, na Slovensku dokonce 74 % dotázaných.

DEBATNÍ KLUB:

Jiří Payne a Petr Drulák debatují o mezinárodních vztazích

5. 12. 2012



Místopředseda strany Svobodných Jiří Payne a ředitel Ústavu mezinárodních vztah Petr Drulák si kladli otázky, zda je pro mezinárodní vztahy prioritou nějaký etický normativ - morálka, nebo je důležité něco jiného. Zda má být nebo je v EU solidarita v kontextu podílení se na záchranném fondu ESM. Jestli je EU přínosem pro rozvoj mezinárodních vztahů a obchod, nebo jde o projekt směřující k nějaké formě diktatury?

Předchozí debaty:

Stanislav Štech a Ondřej Šteffl debatují o školství ZDE

Karel Randák a Petr Gazdík debatují o korupci ve státní správě ZDE

Jiří Svoboda a Kamil Fila debatují o českém filmu a o televizi ZDE

Vojtěch Razima - Martin Kubů: Jaké jsou výhody a nevýhody biopaliv? ZDE

Debata Jan Paul - Boris Cvek: O umění ZDE

Debata Ludvík Hovorka - Ondřej Dostál: Zdravotnictví jako oběť chtivosti pojišťoven ZDE

Jakub Kříž - Milan Valach debatují o církevních restitucích ZDE

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Daniel Veselý a Roman Joch diskutují o Izraeli, Palestincích a o Blízkém VýchoděZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

DEBATNÍ KLUB:

Stanislav Štech a Ondřej Šteffl debatují o školství

12. 11. 2012



Ředitel firmy Scio - společnosti, jejímž polem působnosti je zejména zjišťování a hodnocení výsledků vzdělávání Ondřej Štefl a prorektor pro rozvoj univerzity Karlovy v Praze Stanislav Štech debatují o tom, na jaké úrovni je české školství ve srovnání se zeměmi bývalého východního bloku, se zeměmi současné EU a světem. Jaké jsou očekávané trendy, tedy zda školy jednou zaniknou či nikoli a k čemu je dobré vzdělání a vzdělávání.

Předchozí debaty:

Karel Randák a Petr Gazdík debatují o korupci ve státní správě ZDE

Jiří Svoboda a Kamil Fila debatují o českém filmu a o televizi ZDE

Vojtěch Razima - Martin Kubů: Jaké jsou výhody a nevýhody biopaliv? ZDE

Debata Jan Paul - Boris Cvek: O umění ZDE

Debata Ludvík Hovorka - Ondřej Dostál: Zdravotnictví jako oběť chtivosti pojišťoven ZDE

Jakub Kříž - Milan Valach debatují o církevních restitucích ZDE

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Daniel Veselý a Roman Joch diskutují o Izraeli, Palestincích a o Blízkém Východě ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

Izraelská osada Har Homa.

Zásahy proti osadníkům: spravedlnost, anebo antisemitismus?

5. 12. 2012 / Jiří Kalát

Osady ani osadníky tolerovat už nebudeme! Tak nějak lze popsat zprávu šířící se kuloáry EU. Komise blízkovýchodních expertů nedávno doporučila vydat zákaz vstupu "agresivním izraelským osadníkům" (více informací ZDE). Izraelští představitelé se bouří a vyjadřují nelibost nad tímto rozhodnutím. V tom jim však nepomohl premiér Benjamin Netanjahu, která schválil výstavbu další 3 000 obytných jednotek v osadách na západním břehu Jordánu a Jeruzalémě, jako odplatu za hlasování v OSN. Mnohé země, v čele s Británií a Francií, hrozí stažení svých velvyslanců z Izraele. Izolace židovského státu se prohlubuje.

EU by měla zrušit obchodování s ilegálními izraelskými osadníky

5. 12. 2012 / Daniel Veselý

Málem jsem rovněž propadl euforii nad skutečností, že Palestina získala v OSN status nečlenského pozorovatelského státu. Skutečnost, že si představitelé některých evropských zemí předvolali "na kobereček" izraelské velvyslance kvůli tomu, že Izrael hodlá na okupovaném území protiprávně postavit dalších 3 000 bytů, se zatím zdá být bezzubým aktem. Dokud tyto země v rámci Evropské unie neprovedou konkrétní a rázná opatření, bude toto diplomatické gesto titěrnou bouří ve sklenici vody.

Henry Kissinger "chtěl svrhnout západoněmeckou sociálnědemokratickou vládu"

4. 12. 2012

Americký ministr zahraničí Henry Kissinger údajně debatoval začátkem sedmdesátých let v západním Německu s nespokojenými nacisty o možnosti svrhnout západoněmeckou sociálnědemokratickou vládu. Tvrdí to britský polobulvární deník Daily Mail.

Kissinger a prezident Nixon byli znepokojeni, že vláda kancléře Willyho Brandta se údajně příliš přátelí s neostalinskou východoněmeckou vládou.

Kissinger se stal kontaktem pro tajnou špionážní síť, která se skládala ze starých nacistů a německých aristokratů, kteří chtěli ochromit plány vlády Willyho Brandta.

Koncem sedmdesátých let Kissinger poskytoval této německé síti rady ohledně toho, jak naložit se sociálnědemokratickou vládou Willyho Brandta. Tajná síť se jmenovala "Službička" a utvořila ji konzervativní strana CDU a bavorští křesťanská sociální unie.

Jeden agent citoval, že Kissinger řekl: "Svrhnout současnou vládu by mělo být možné, ale je nutno zjistit, zda by to bylo riskantní pro strany CDU a CSU."

Kissinger byl odpovědný za katastrofální kobercové bombardování Kambodže ve vietnamské válce, které vedlo k tomu, že se v Kambodži zmocnil vlády vražedný genocidní režim Rudých khmérů, připomíná britský list Daily Mail.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O nezničitelnosti SSSR

5. 12. 2012 / Karel Dolejší

26. prosince 1991 zanikl stát zvaný Svaz sovětských socialistických republik. Ve své době byl druhou nejsilnější vojenskou mocností na planetě disponující řádově tisícovkami jaderných hlavic, a pokud jde o konvenční zbraně, měl nad Spojenými státy výraznou početní převahu v pěších jednotkách, tancích a dělostřelectvu. Podle logiky, kterou rýsuje Daniel Veselý, se ovšem takové zemi nemohlo nic stát, nehrozilo jí žádné bezpečnostní riziko...

"Tuniská policie kolem sebe slepě střílí"

5. 12. 2012

V rámci "Arabského jara" vzbuzovalo největší naděje na úspěšnou demokratizaci Tunisko. Jenže zatímco v Egyptě dochází k pouličním střetům kvůli pravomocem, které si uzurpoval islamistický prezident Mursí, v mediálním stínu zůstávají podobně znepokojivé události právě v Tunisku. Reportér David Thomson pracující pro portál France 24 má po konfliktu mezi odbory a policií, který 28. listopadu zpravodajsky pokrýval, dosud v těle čtyřicet olověných broků; dalších čtrnáct jich bylo odstraněno tuniskými lékaři. Podle něj kolem sebe policie střílela zcela slepě a nestarala se o to, koho zasáhne. Tuniské úřady se za incident neomluvily.

Fučíkové antikomunismu, aneb O "pravdivé" negaci komunistické detektivky

4. 12. 2012 / Karel Dolejší

Švéda, J.: Mašínovský mýtus. Ideologie v české literatuře a kultuře. Pistorius & Olšanská s.r.o., Příbram 2012. 276 stran. ISBN 978-80-87053-75-1.

Josef Švéda metodou diskursivní analýzy zkoumá různá podání příběhu bratří Mašínů ve dvou vzájemně protikladných společenských a ideologických kontextech: V "reálném socialismu", kdy byl jejich příběh vyprávěn formou detektivky jako odstrašující příklad sociálně patologických jedinců bez skutečné politické motivace, a na druhé straně v českém postkomunismu, kde se bratři v rámci "represívního" antikomunismu usilujícího o radikalizaci tradice listopadu 1989 mění v mytické hrdiny bojující svatý boj za obnovení přirozeného a odvěkého společenského řádu.

Nesedněme janečkům na lep. Už bychom se totiž také nemuseli odlepit

4. 12. 2012 / Marek Řezanka

Když dva dělají totéž... Žijeme v době, k níž se hledají historické paralely ve 20. a 30. letech 20. století. Na jedné straně vnímáme dlouhodobou a gradující ekonomickou a sociální krizi, která postihuje v různých obměnách celou euroatlantickou civilizaci. Citlivě reagujeme na latentní i nepokrytě zjevné znaky korupčního jednání, stávající vláda je pro nás mnohé zdiskreditovaná a nedůvěryhodná. Bohužel, pro mnohé z nás je zdiskreditován a nedůvěryhodný celý právní systém a podobně dopadá i pojem demokracie.

Ve zmatení pojmů pak nastává chaos, kdy pojem demokracie je ztotožňován s konkrétním společenským zřízením, tedy s kapitalismem, respektive s jeho neoliberální formou. Slyšíme tak na jedné straně zhoubné volání po konci "demokracie", na straně druhé potom registrujeme nepochopení systémových mechanismů a jejich proměn shrnutých do ideologické křeče, že "svoboda nemá alternativu".

Jak Nečas doučuje svého úředníka matematice

4. 12. 2012 / Boris Cvek

Premiér Nečas se podle deníku Insider rozhodl, že místo toho, aby vysokého vládního úředníka a jeho ministra vyhodil za neznalost základoškolské matematiky při tak citlivé věci, jako je počítání chybovosti v seznamech podpisů u kandidátů na prezidenta republiky, že ho tuto základoškolskou matematiku doučí. Upozorněme, že tak předjímá rozhodnutí soudu, který má posoudit, zda se procenta sčítají, nebo průměrují! Cituji, co Nečas prý svému úředníkovi poradil:

"V čitateli sečíst počet chybných podpisů a ve jmenovateli celkový počet podpisů v obou kontrolních vzorcích a vynásobit stem."

Deník Insider mluví o tom, že Nečas dal úředníkovi "svůj vzorec". Tento vzorec ale není Nečasův, nýbrž je to vzorec, který vyplývá ze znalosti, jak se má počítat s procenty, kterou získávají žáci na základní škole. Jednoduše řečeno: procenta se průměrují. O tom nemůže být žádný spor. Kdo o tom pochybuje, nezná základoškolské počty.

Adventní zamyšlení

4. 12. 2012 / Petr Novák

Tak máme za sebou první adventní neděli. Nějak jsem si vzpomněl na ty, co se nemají zrovna dobře.

Ne, že bych na ně po celý rok nemyslel, ale v době adventu se na ně má jaksi myslet více.

Mám přítele. Bývalý novinář. za dob socialismu byl jedním z těch nejvíce privilegovaných. Pamětníci by si asi vzpomněli, kdybych uviděli jeho jméno.

Už je dnes v důchodu. Jeho příběh je možná takovým téměř univerzálním příběhem části národa.

Stát a odpovědnost k občanům mizejí

4. 12. 2012 / Ivan David

Humanismus, renesance a osvícenství přinášely ideu člověka, který má nárok (byť dosud nenaplněný) na slušné zacházení a vládce, který má odpovědnost. Dnes odpovědnost zmizela a nárok na slušné zacházení je hodnocen jako přežitek, který "si nemůžeme dovolit".

V dnešním nečasu na to mají nečasové a balíci své teorie a svou praxi.

V osmnáctém a v devatenáctém století byli vládci na hony vzdáleni představám o potřebě sociální spravedlnosti. Nejpozději po francouzské revoluci hleděli na lid s podezřením a obavou, ale snažili se.

POZVÁNKA:

Protest proti návštěvě izraelského premiéra Netanjahua

4. 12. 2012

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě pořádá ve středu 5. prosince 2012 na Staroměstském náměstí v Praze od 13:00 protestní shromáždění proti návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a proti dlouhodobě trvající jednostranné politice české vlády týkající se Izraele/Palestiny.

Víte, co můžeme zlepšit? A jak?

4. 12. 2012

Jak připravovali Švédové své úspěšné rozhodnutí o důchodech? Transparentně. Odborníci, strany, občané i jejich organizace od začátku spolupracovali, připomínkovali a vzájemně své varianty porovnávali. Právě když byl ve sněmovně návrh připraven k hlasování, přišly volby. Politická atmosféra se zásadně změnila. Po několika měsících byl revidovaný návrh schválen 80% hlasů. Spolupráce od začátku nejen vedla k lepšímu návrhu, ale zároveň posílila vzájemné pochopení. Byl k tomu potřeba vyzkoušený přístup, jak připravovat zásadní komplexní společenská rozhodnutí, obvykle strategie nebo zákony. Říká se mu participativní nebo skandinávský, píše Přemysl Pergler.

Proč se rozplývat nad nějakým těhotenstvím?

4. 12. 2012 / Boris Cvek

Někdy znovu a znovu žasnu nad až krvelačností i "normálních" médií. Dnes třeba na Radiožurnálu stále dokola opakovali a rozplývali se nad tím, že "vévodkyně z Cambridge čeká dítě". Chvíli "vévodkyně", chvíli "Kate", je na kapačkách v nemocnici, je jí strašně zle, ale všichni jsou šťastni a Alexandr Tomský se již na pozvání Radiožurnálu vyjadřoval k možným jménům budoucího potomka. Přitom všichni musí sakra dobře vědět, jak je pro ženu v situace, ve které je Kate, těhotenství choulostivé téma a jak zdaleka není jisté, že dopadne dobře. Žádný strach, žádná empatie a modlitba, aby Kate všechno přečkala ve zdraví a aby se i dítě narodilo živé a zdravé. Všichni se zcela bohorovně chovají tak, jako by Kate nebyla v krizi, možná nejvážnější ve svém životě, jako by už bylo po porodu a všechno dopadlo dobře. To vrcholně svědčí o stupiditě, povrchnosti, nelidskosti a hlouposti médií, v tomto případě Radiožurnálu. Je třeba podotknout, že stejně pitomě se chovají zřejmě i média v Británii nebo britští politici Cameron a Miliband.

Pozn. JČ: Skotům je nepochopitelné, proč se některá anglická média mohou zbláznit nad bulvární informací, že nějaká manželka jednoho mladého parazita bude mít dítě. Stokrát nepochopitelné je, proč by se něčím takovým měla zabývat česká média. Co kdyby je třeba zaujal problém, že velká část českého národa je postižena parazitickými exekucemi.

Jak asi funguje mysl takového redaktora, který dostává orgasmus nad těhotenstvím jakési irelevantní dívky ve vzdálené zemi? Není to trapné?

Netanjahu se zase vzteká, Abu Mazen doma slaví, EU si není ničím jistá a Arafat je stále mrtvý

4. 12. 2012 / Jiří Kalát

Svatá země 48. týdne roku 2012: Vznikl stát Palestina, tedy ještě nikoliv úplně, ale pomalu se rodí. V Ramalláhu vykopali tělo Jásira Arafata a nyní se tisíce lidí třesou na výsledky expertíz, z nichž vyplyne, zda byl či nebyl otráven. Během osmidenních bojů v Gaze za motorkami po ulici tahali mrtvé "kolaboranty" a pak ještě pár maličkostí, které ovlivňují lokální dění.

Moje zkušenost s Českou pojišťovnou

4. 12. 2012

Překvapuje mne, že s Českou pojišťovnou jsem neměl potíže jen já, píše František Hájek. Platil jsem České pojišťovně povinné ručení za starší auto (2800 Kč ročně) ve dvou splátkách. Vše probíhalo první čtyři roky v pohodě. Pak mi přišel dopis, v kterém mi poděkovali za placení převodem a upozornili mne, že nadále nebudou posílat složenky.

Napadlo mne, že při zisku, který tento podnik má, by mohli posílat i obálky se zlatou ořízkou, nicméně jsem se je mailem požádal, aby mi tuto zprávu potvrdili, že pokud je pravdivá, přejdu k jiné pojišťovně.

(Evidenci plateb si vedu tak, že na fakturu připíchnu útržek složenky, nebo potvrzení z převodu u pošty a založím, o zdlouhavé hledání ve výpisech z účtu nemám zájem.)

Co dělat

3. 12. 2012 / Jan Mertl

Britské listy jsou v poslední době plné kvalitních rozborů současné ekonomické a sociální situace, která je velmi špatná. Zkusme si v bodech shrnout, co by bylo možné udělat pro zlepšení.

Hon na čarodějnici aneb Co smrdí v případu Vítězslavy Baborové

3. 12. 2012 / Václav Meškan

V Jihočeském kraji se z iniciativy studentů Třeboňského gymnázia zvedla vlna protestů proti vedení resortu školství členkou KSČM Vítězslavou Baborovou, dříve oblíbenou učitelkou ze Strakonic, nyní úhlavním nepřítelem jihočeských studentů. Mladiství studenti své povolební protesty hájí tím, že pomýlené hlasování pošetilých Jihočechů v krajských volbách nemohli nijak ovlivnit, anžto jim ještě povětšinou nebylo 18, a tak jim nezbývá, než stávkovat proti výsledku voleb. Školství přeci nemůže vést komunista. Víte, kolik lidí zabili? Komunista, který po revoluci svižně převlekl kabátek, nám nevadí, ten si svou chybu uvědomil a zdemokratizoval (to jsem se od studentů skutečně dověděl. Také se divíte?). Ale povolat komunistku do vedení školství je nemravnost.

Řecká Syriza -- radikální, inspirativní levice

3. 12. 2012 / Ilona Švihlíková

Radikální levicová strana Řecka - Syriza -- jen o fous nevyhrála v opakovaných volbách. Její program se stal nástrojem dezinterpretace, strašení (se kterým máme v ČR bohaté zkušenosti), jak v Řecku, tak v celé Evropě. "Veřejnoprávní" Česká televize se do honu na Syrizu a nebezpečí vyplývající z toho, "kdyby snad Řekové byli natolik hloupí a zvolili ji", aktivně zapojila. Koneckonců, se lžemi a manipulacemi má bohaté zkušenosti z voleb roku 2010.

Exekuce jsou zločin:

Invalida s deseti exekucemi za "jízdu načerno"...

3. 12. 2012

Sleduji na Britských listech téma exekuce po česku. Můj životní partner s tímto problémem má svoji nepříjemnou zkušenost, ale dosud nepovažoval za nutné přispět s něčím, co se téměř každý den na stránkách Britských listů řeší. Musím nejdříve předeslat, že nepatří k lidem, kteří by se chtěli prezentovat jmenovitě. Alespoň prozatím. Proto, prosím, promiňte částečnou anonymitu, píše čtenář, jehož totožnost je redakci známa.

Etika v naší politice

3. 12. 2012

Politika, ač chceme nebo nechceme, ovlivňuje každého z nás nejen od narození až po smrt, ale nebojím se tvrdit, že i dlouho před narozením a po smrti. Kolik lidí se asi nenarodilo díky politice, a naopak, kolik se jich díky politice narodilo? Sociální jistoty, zaměstnanost, právní řád, životní prostředí, ekonomika, bezpečnost, válka, vzdělanost, zdravotnictví, státní zřízení a mnoho dalších má vliv na natalitu i mortalitu. A v současné době se toto ovlivňování života jednotlivců neděje jen v jednotlivých státech, ale díky globalizaci a mezinárodní politice již na celém světě. Jakým směrem se bude tedy svět dále ubírat, jak budeme, žít, záleží ve velké míře na politice. Z toho vyplývá, že politika je velmi důležitá pro rozvoj a zachování světa. Politiku dělají politici, píše Jan Nytra.

Česká republika, klientský stát klientského státu

3. 12. 2012 / Karel Dolejší

Ve středu 5. prosince navštíví Prahu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Přijede osobně poděkovat svému protějšku Petru Nečasovi za to, že ČR jako jediná evropská země v OSN hlasovala proti přiznání statutu nečlenského pozorovatelského státu Palestině. Postavila se tak po bok Izraele, USA, Kanady a "obvyklých podezřelých", jejichž naprostá závislost na Washingtonu už nikoho nepřekvapuje -- Marshalových ostrovů, Mikronésie, Nauru, Palau a Panamy. Dokonce ani Rumunsko a Bulharsko, které mají s Izraelem ve vojenské oblasti opravdu nadstandardní vztahy, se takovým způsobem nepostavily po bok izraelského premiéra.

Pozor, Česká pojišťovna už neposílá složenky a neupozorňuje na splatnost pojištění

3. 12. 2012

I já se přidávám s čerstvou zkušeností s Českou pojišťovnou, píše Jaroslav Novotný.

Před týdnem jsem obdržel na svůj mobilní telefon SMS zprávu, že dlužím této instituci poměrně velkou částku za neživotní pojištění. Když jsem se pak podíval na pojistku, tak jsem jim musel dát za pravdu, neboť jsem k onomu dni již déle než měsíc dlužil pololetní splátku.

Sám jsem byl ovšem překvapen skutečností, že v minulosti jsem byl vždy před vypršením doby splatnosti svého závazku poštou "obdarován" patřičnou poštovní složenkou na její uhrazení.

Co dělat při ukradení totožnosti

3. 12. 2012

Reakce na článek "Invalida s deseti exekucemi za 'jízdu načerno' ..."

Komentář od právníka, který si přeje zůstat v anonymitě:

Taková situace běžně nastává v souvislosti se ztraceným/ukradeným dokladem totožnosti, který následně asociálně zdatný spoluobčan používá k prokázání totožnosti, je-li při černé jízdě zachycen revizorem, v horším případě si na cizí totožnost sjedná nějaký úvěr či jinou placenou službu.

Pět evropských zemí si pozvalo izraelského velvyslance na kobereček

3. 12. 2012

Izrael se v pondělí postavil vzdorně proti vážnému diplomatickému konfliktu s pěti evropskými zeměmi v důsledku jeho plánů rozšířit protizákonnou výstavbu izraelských domů a bytů na palestinském území na západním břehu Jordánu. Uvedl, že možná podnikne "další kroky" navzdory sílícímu mezinárodnímu znepokojení, že zcela likviduje jakékoliv vyhlídky na možnou budoucí mírovou dohodu s Palestinci.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.