Pět evropských zemí si pozvalo izraelského velvyslance na kobereček

3. 12. 2012

Izrael se v pondělí postavil vzdorně proti vážnému diplomatickému konfliktu s pěti evropskými zeměmi v důsledku jeho plánů rozšířit protizákonnou výstavbu izraelských domů a bytů na palestinském území na západním břehu Jordánu. Uvedl, že možná podnikne "další kroky" navzdory sílícímu mezinárodnímu znepokojení, že zcela likviduje jakékoliv vyhlídky na možnou budoucí mírovou dohodu s Palestinci.

Izraelští velvyslanci v Británii, ve Francii, ve Švédsku, ve Španělsku a v Dánsku byli povoláni v těchto zemích na kobereček. Vlády těchto pěti evropských zemí tlumočily velvyslancům ostrý odsudek rozhodnutí premiéra Netanyahua rozšířit výstavbu protizákonných izraelských osad do oblasti na východ od Jeruzaléma. Povolání pěti izraelských velvyslanců na kobereček v evropských zemích signalizuje, že dochází k podstatnému odcizení nejen mezi Izraelem a Evropou, ale také mezi Evropou a Spojenými státy.

Navzdory rostoucí mezinárodní izolaci Izraele uvedl zdroj v úřadu izraelského premiéra: "Dál budeme hájit své životně důležité národní zájmy před mezinárodním nátlakem a rozhodnutí, které jsme přijali, nebude změněno. Nemůže být překvapivé, že Izrael nezůstane v nečinnosti tváří v tvář jednostranných palestinských kroků. Pokud budou činit jednostranné kroky, Izrael to bude dělat také."

Jde o to, že minulý týden schválilo Valné shromáždění OSN uznání palestinského státu. Jen osm ze 193 členských zemí hlasovalo s Izraelem proti tomuto návrhu. Navzdory intenzivnímu úsilí přesvědčit evropské země hlasovala proti návrhu uznat Palestince jen jediná evropská země - Česká republika, připomíná list Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.12. 2012