Exekuce jsou zločin:

Invalida s deseti exekucemi za "jízdu načerno"...

3. 12. 2012

Sleduji na Britských listech téma exekuce po česku. Můj životní partner s tímto problémem má svoji nepříjemnou zkušenost, ale dosud nepovažoval za nutné přispět s něčím, co se téměř každý den na stránkách Britských listů řeší. Musím nejdříve předeslat, že nepatří k lidem, kteří by se chtěli prezentovat jmenovitě. Alespoň prozatím. Proto, prosím, promiňte částečnou anonymitu, píše čtenář, jehož totožnost je redakci známa.

I on má nepříjemnou zkušenost s nezaplacením faktury za telefon, nebo s důsledky neúspěšného podnikání. To jsou ale poměrně běžná sousta českých exekutorů. Můj partner je trvale zdravotně postižený, vlastní průkaz ZTP/P a má na svoji invaliditu úřední lejstro. Jaké proto bylo překvapení, když mu zcela nedávno přišly datovou schránkou tři rozhodnutí o exekuci za nezaplacení pokuty za jízdu načerno. Jemu, který je od svých 18 let, tedy od roku 1993, invalidní a vlastní onu "kouzelnou" průkazku, která ho opravňuje využívat zdarma městskou hromadnou dopravu ve všech městech České republiky, kde se provozuje. Po velmi namáhavém zjišťování na Obvodním soudu pro Prahu 5, který exekuční příkaz vydal, mu nakonec dokázali zjistit, že takových exekucí tam u nich má údajně deset! Za stejnou věc!! Písemná doložení, prosím. Nemůžeme je najít. (!)

Něco podobného si již zažil, to když mu zdravotní pojišťovna Metal Alianz napařila exekuci za neodvádění zdravotního pojištění. Za zdravotně postižené (stále ještě) platí stát. Jakási husa nebo husák se opomněli podívat, jestli jejich nový klient nemá nějaké úlevy a výhody. Nebo při přestupu z VZP, ta opora českého zdravotnictví zapomněla "Metalce"tuto podstatnou skutečnost sdělit. Nenechal se, peníze vrátili.

Můj partner se nikdy nenechá, proto bude s mašinérií českých exekutorů bojovat dál. Je přesvědčený, že to bude snadné. Má doklad o trvalé invaliditě, průkazku ZTP/P a vlastní vyřídilku. Exekuční příkazy jsou z let 2010, ale poslány až teď před pár dny přes datovou schránku. Soudní rozhodnutí je z roku 2000 a 2001! Částka? Zatím třikrát 13.000 korun, z třikrát dvou stovek! Právní zastoupení Dopravních podniků - tehdy Tomáš Sokol. Jak to, že si ani soud, ani exekutor neověřili, za co dostává můj partner peníze od České správy sociálního zabezpečení? To mělo být první, když zjistili, že jeho jediný příjem je odtamtud. Pak by si (snad) řekli, že to je absurdní, aby člověk pobírající invalidní důchod a tudíž vlastnící průkazku ZTP/P byl chycený jako černý pasažér. A to hned třikrát, možná i desetkrát!

Jaký způsob tedy uplatňují Dopravní podniky při chytání černých pasažérů? (I zdravý černý pasažér by se desetkrát chytit během necelých dvou let nenechal). Je to nějaký nový způsob byznysu? Nepřijde jim v takovém případě nechutné ponižovat zdravotně postižené? (Kdo ví, kolik zdravotně postižených takto napadli).

Exekuce po česku nás oba zajímají, protože, jak čtete, je i můj partner jejich obětí. Avšak kolik lidí to nechává být: Však ono to nějak dopadne. Kolik lidí si to neověří a raději zaplatí a tak se nechá za bílého dne okrást. Protože to je krádež, a to je zločin!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.12. 2012