Led v Arktidě letos roztál do rekordní míry

12. 9. 2011

Fyzikové z univerzity v Brémách upozorňují, že letos v létě roztál led v Arktidě do rekordně největší míry od doby, kdy se to začalo r. 1972 měřit, a zcela zjevně do největší míry za posledních 8000 let. Plovoucí led nyní pokrývá pouze 4,24 milionů čtverečních kilometrů, poslední minimum bylo 4,27 čtverečních kilometrů 17. září 2007. Podle německých vědců rekordní tání ledu v Arktidě vyvolalo člověkem způsobení globální oteplování. Tání ledu dál podporuje globální oteplování, protože zmizí-li bílý prostor, odrážející sluneční paprsky, tmavá barva moře víc teplo absorbuje. Podle vědců nyní dochází k desetiprocentnímu tání ledu každých deset let. Pokud současné trendy budou pokračovat, bude v létě Arktida do třiceti let zcela bez ledu. Je to o čtyřicet let dříve, než to předpokládala poslední zpráva Mezivládního panelu o podnebných změnách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jimmy Carter: "Nikdy jsme neshodili jedinou bombu. Nevystřelili jsme jediný výstřel. Nikdy jsme nešli do války."

11. 9. 2011

Týdeník Observer otiskl v neděli rozsáhlý portrét bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera (86), založený na rozhovoru s ním. Je tomu třicet let, co odešel z prezidentského úřadu. Původně byl farmářem, pěstujícím burské oříšky. Žije dodnes ve svém rodném městě Plains, ve státě Georgia, a je plný energie. Carter byl výjimkou na americké politické scéně: Ačkoliv je levičák, je to baptista. Nábožensky založený Demokrat, který dává etické principy nade všechno.

Jak jsem požádal Romy o pomoc

12. 9. 2011 / Josef Mrázek

Je to už dávno, tehdy se smělo Romům říkat Cikáni a Romové nic nenamítali. Proč také, vždyť změna jména nic neřeší, jak dnes vidíme jasně. Ale nepochopení problémů tohoto etnika na jedné straně a jeho převážně nevalná pověst na straně druhé, existovaly již tenkrát. V Praze Karlíně byla blízko řeky končina, kde ve starých činžácích bydlelo hodně Romů a to místo nebylo považováno za moc bezpečné. Jednou jsem tudy projížděl se svou zasloužilou škodovkou a při nahodilém zastavení mi zhasl motor. Baterie byla špatná, nastartovat se mi nepodařilo. To místo bylo v dolíku, rozjet se z kopce nepřipadalo v úvahu. Tak jsem vystoupil a oslovil Romy pohybující se kolem. Bez váhání obklopili auto a roztlačili mne s radostnou vervou. Reakce na žádost o pomoc nemohla být lepší.

Bojíme se, nejsme zvířata, říkají Romové z ubytovny

11. 9. 2011

Kolem deváté hodiny večer už v příhraničním městě panuje klid. V ulicích však stále dohlížejí skupinky těžkooděnců. Nechybí ani u ubytovny Sport, kam měl zhruba pětisethlavý dav v podvečer namířeno.

Teď s jeho obyvateli u vchodu rozmlouvá evangelický farář Mikuláš Vymětal, který se na severu účastnil akcí iniciativy Násilí není řešení.

Lidé mu popisují obavy z posledních dní. "Bojíme se. Není spravedlivé, že se musíme schovávat. Ani do krámu nemůžeme. Děti mají strach, jsou zvyklé běhat venku. My za to nemůžeme, že jsme tmaví. Jaký jsme se narodili, takoví jsme. Nejsme zvířata," líčí kazateli žena středního věku a ostatní souhlasně přikyvují.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Článek v MFD shrnuje, co člověk v těchto dnech slyší v ČR všude: Vláda a politikové lidi neposlouchají, dělají si, co chtějí. Frustrace obyvatelstva se ale přece nesmí zvrhnout v rasismus proti menšině... Četní místní občané svědčí, že místní Romové jsou do většinového obyvatelstva zcela integrováni. Problémy ve šluknovském výběžku jsou uměle vytvářeny vnějšími faktory, přesně řečeno vládní politikou a neskrupulózními podnikateli a svážením nové chudiny do oblasti. Byli jsme informováni jedním občanem z Varnsdorfu, že jeden místní podnikatel účtuje Romům za ubytování 9000 Kč na osobu a měsíc...

Jak na to poukázal jeden politik, tak, jak se chovají někteří asociální Romové, se budou zanedlouho chovat i "běloši", až je stát přivede na mizinu. Co budete dělat, až vám seberou možnost zaměstnání i sociální dávky? Budete stále považovat stát za svůj? Jak se budete živit? Nebudete krást?

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Hrozí Kanadě islamizace vinou multikulturalismu?

12. 9. 2011 / Miloš Kaláb

Na vrcholu tak zvané quebecké nacionalistické krize v r. 1971 přišla kanadská vláda tehdejšího ministerského předsedy Pierra Elliotta Trudeaua se systémem multikulturalismu. Cílem bylo prosazovat snášenlivost mezi nejrůznějšími druhy lidí, kteří začali v kanadské společnosti převládat. Šlo o to, aby se všichni lidé cítili v Kanadě dobře. Deset roků po útoku na New York podrobil tento systém kritice politolog Dr. Robert Sibley v deníku The Ottawa Citizen a dospěl k názoru, že multikulturalismus přinesl do Kanady vztah nepřátelský k západním hodnotám.

Rasistické násilnosti v severních Čechách

10. 9. 2011

V sobotu se v severních Čechách konaly tři rasistické demonstrace. Největší, ve Varnsdorfu, rozehnala policie a použila proti němu vodní dělo a koně. Dav se snažil dostat k romské ubytovně. Demonstranti po policistech házeli kamením, lahvemi a dělbuchy. Rasistické protesty organizovala Dělnická strana sociální spravedlnosti Tomáše Vandase. Zneužívala strachu lidí z asociálního chování a kriminality do oblasti podnikateli svážených příslušníků chudinské romské menšiny. Proti podnikatelům, kteří sociální napětí vyvolávají, místní občané nedemonstrovali.

Zdroj ZDE

Pokaždé puče netřeba

12. 9. 2011 / Karel Dolejší

11. září nadlouho rozdělilo společnost, kterou zasáhlo. Zbavilo zemi nejaktivnější části jedné generace, upozorňují jedni; otevřelo cestu k ekonomické prosperitě, tvrdí druzí. Přišli jsme o 40 018 nejlepších, říkají jedni; bylo to to menší zlo, namítají druzí.

Ne, nepíšu o dnes halasně připomínané zámince k rozpoutání několika minulých, současných a zřejmě i budoucích válek, jež bude jednou v análech zapsána coby počátek definitivního úpadku jednoho impéria. Mám zde na mysli 11. září 1973 v Chile.

Pier Paolo Pasolini: Zuřivý vzdor

12. 9. 2011

Pier Paolo Pasolini: Zuřivý vzdor. Fra, Praha 2011, přeložil Tomáš Matras, 170 str.

Pier Paolo Pasolini (1922 - 1975) byl v českém prostředí doposud znám téměř pouze jako vynikající filmový režisér celovečerních filmů. Chvála tomu, kdo si vzpomene na české překlady Darmošlapů, Zběsilého života či Nečistých skutků - Amado Mio. Nicméně dílo tohoto velmi plodného autora zahrnuje další romány, poezii, scénáře, krátkometrážní a povídkové filmy, divadelní hry, eseje, překlady a též příležitostné malby. Autorovým uměleckým jazykem není vždy "národní" italština, ale též "místní" furlánština a dialekty - ponejvíce římský a neapolský - a to i v přeneseném významu slova, píše Tomáš Matras.

Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem V

12. 9. 2011 / Zdeněk Jemelík

V článku "Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem", uveřejněném 22. dubna 2011 na Britských listech, jsem uvedl čtenáře do problematiky procesu proti Johnu Bokovi, obžalovanému pro násilí na úřední osobě, kterou je strážník městské policie. Shodou okolností se ho měl dopustit v době, kdy se jako prezidentův nominant ucházel o zvolení veřejným ochráncem práv.

Navázal jsem 23.května 2011 zprávou o průběhu hlavního líčení, které se konalo 26. dubna 2011 a vyústilo v odročení na 26. května 2011. O tom jsem pak referoval 4.července 2011. Hlavní líčení bylo opět odročeno na 7. července 2011. Jeho průběh jsem komentoval na Britských listech 12. srpna 2011.

Šluknovská výzva

12. 9. 2011

Tisková zpráva

Nadace Michaela Kocába iniciovala výzvu občanské společnosti, jejímž cílem je upozornit na nečinnost současné vlády v oblasti romské integrace a výzva k naplňování strategických dokumentů v této oblasti. K výzvě se v této chvíli připojilo již 8 organizací, mimo jiné Amnesty International ČR, Open Society Fund-Praha, Český helsinský výbor, Romea nebo občanské sdružení Vzájemné soužití, a také přes 70 jednotlivců, mimo jiné sociolog Ivan Gabal, předsedkyně ČHV Anna Šabatová, teolog Jakub S. Trojan, novináři Jan Urban nebo Petr Uhl, bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, romský aktivista Karel Holomek, dokumentaristka Olga Sommerová, editor ERA 21 Osamu Okamura, Gabriela Hrabaňová bývalá ředitelka kanceláře Rady vlády ČR pro romské menšiny nebo Ondřej Liška předseda Strany zelených a mnoho dalších.

Help For Heroes

12. 9. 2011 / Lubomír Molnár

Co nevidět mi bude šedesát a v Londýně jsem ještě nebyl. Trvalo mi to mnoho let, ale uvedený nedostatek v poznání a standardní vzdělanosti jsem právě v minulém týdnu napravil. Už vím, že příliv a odliv je výrazně patrný na toku Temže v samotném Londýně, jak daleko jsou od sebe parlament a Tower Bridge, že Britské museum neuvidím, dokud nepřijdu do dvorany a že Downing Street 10 není běžným domem, jak to v televizi vypadá.

Kdyby tam aspoň nebyl ten Lukašenko!

12. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

Britské listy mají další primát. Jako jediné dnes neuveřejnily žádnou informaci o smutku, který zachvátil republiku po tragické události u Jaroslavli. Stejně tak nečekáme od BL komentář k dopravní nehodě u Hradce Králové, kde včera zahynuli 4 muži ve věku od 18 do 30 let, ne vlastní vinou. Ačkoli, bezpečná doprava v ČR si zaslouží naši pozornost.

Zlatá knížecí slova

12. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

Lékaři to potvrdí: "Při větší transplantaci se změní osobnost člověka"(MfDNES 10.9.) směrem k dárci orgánů. Je to podobné, jako když u auta postupně nahradíte škodovkové agregáty za součástky z Porsche. Najednou tu máte zcela nové výkonné vozidlo a přitom zákonitosti vývoje druhů dostávají na prdel. Český kníže Karel Schwarzenberg to ví, a rád sdělil redaktoru Václavu Dolejšímu objevné poznatky. Zatímco Hrad už opustil opiččí vývojovou linii, Černinský palác nabízí teorii transformační: "Dostal jsem novou chlopeň z prasátka. Což mi změnilo charakter, stávám se více a více sviňským".

ČMKOS:

Schválená novela zákoníku práce -- vládní pobídka pro vyhazování mladých lidí

10. 9. 2011

Tisková zpráva

Novela zákoníku práce přes dílčí opatření, která zlepší právní regulaci v oblasti pracovněprávních vztahů, celkově snižuje úroveň ochrany a jistot zaměstnanců a omezuje jejich odborová práva. Proklamovaná vyšší flexibilita je zaměněna za snižování pracovněprávní ochrany zaměstnance. Výjimkou je nová úprava kont pracovní doby. Jde o nové ustanovení, které bylo do novely zařazeno na návrh odborů a zaměstnavatelů. Novela zákoníku práce přináší velký prostor pro tzv. prekérní formy pracovních vztahů, které nezajišťují zaměstnanci stejnou ochranu, a nastavuje podmínky a právní nástroje, jež povedou k tomu, že pracovní poměr na dobu neurčitou s plným úvazkem, který je základním předpokladem pro rozvoj osobního, zejména rodinného života, bude pro stále větší počet zaměstnanců nedosažitelný. Zejména staví na roveň pracovní poměr dohodám o pracovní činnosti a o provedení práce, které chrání zaměstnance zcela nedostatečně.

Americká knihkupectví budou otevřena až do půlnoci. Bude se prodávat Murakamiho bestseler

10. 9. 2011

Do amerických knihkupectví přichází anglický překlad kultovní trilogie japonského autora Harukiho Murakamiho 1Q84. Trilogie má tisíc stran. Její vydání připomíná vydání knih o Harrym Potterovi, neboť americká knihkupectví očekávají tak obrovskou poptávku, že plánují mít otevřeno až do půlnoci.

V Japonsku se Murakamiho knihy prodalo za dva měsíce milion výtisků. Anglosasové čekali dva roky na dokončení překladu knihy do angličtiny. Murakami se specializuje na rozhraní mezi reálným a fantazijním světem. Jde o příběhm Aomama, nájemného vraha, a Tenga, spisovatele, jejichž životy se prolínají ve stále fantasknějším světě. Čtenáři silně oceňují, jak dokáže Murakami mísit každodenní zážitky s fantastičnem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izrael čelí nejhorší krizi ve vztazích s Egyptem za posledních třicet let

10. 9. 2011

Izrael čelí nejhorší krizi ve svých vztazích s Egyptem za posledních třicet let. Byl donucen nouzově odvézt letadlem diplomaty a jejich rodinné příslušníky do bezpečí, protože na izraelské velvyslanectví v Káhiře zaútočil hněvivý dav.

Obléhání izraelského velvyslanectví skončilo útěkem 86 Izraelců poté, co po rozhovorech izraelského premiéra Binjamina Netenyahua s americkým prezidentem Obamou Bílý dům zasáhl.

ČÍNA:

Kde jsou miliony chybějících žen?

8. 9. 2011 / Miloš Kaláb

Paní Mara Hvistendahlová je v Pekingu dopisovatelkou časopisu Science a dřívější profesorkou žurnalistiky na Fudanské univerzitě v Šanghaji. Je autorkou knihy Unnatural Selection (Nepřirozený výběr), v níž ukazuje, že asijská praxe, která dává přednost při porodech jednomu pohlaví zatímco druhé potlačuje přerušením těhotenství, způsobuje poruchy v číselném poměru mužů a žen na celém světě. Následující text je vzat z její diskuse s panem Brianem Bethunem, reportérem kanadského týdeníku Maclean's.

EU versus nacionalističtí běsi

9. 9. 2011 / Boris Cvek

Když jsem sledoval video, kde šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet poměrně podrážděně hájí (po 49, minutě) euro na dotaz novináře s německým přízvukem, uvědomil jsem si, jak moc se změnila Evropa za posledních pár let, když dnes spolu Francouz a Němec mluví anglicky. Krize eurozóny je spojená s rizikem krize Evropy jako takového nadnárodního uskupení, v němž Francouz s Němcem mluví globálním jazykem, s rizikem návratu od univerzální evropské civilizace k nacionálním běsům minulosti.

Ovidius a kachny, aneb V jazyce to přece není...

9. 9. 2011 / Karel Dolejší

Ač si to vesměs odmítáme připustit, i po několika staletích "osvěcování" žijeme v zásadě v zajetí mytologie. A tato "bílá mytologie", jak ji pojmenoval Jacques Derrida, není v principu o nic méně zaslepující vůči faktům než historky nějakého křováckého kmene - a možná dokonce více, protože Křováci zajisté musejí být dobrými pozorovateli svého drsného životního prostředí. Vezměme třeba proslulou pasáž z Ovidiových Proměn, v níž se zdůrazňuje naprosto výjimečné postavení člověka právě vzešlého z rukou stvořitele: ...člověku dal on vztyčenou tvář / a k nebi mu kázal hledět /a zrak svůj vzpřímený / k hvězdám do výše vzpínat...

Michael Moore: Byl jsem nejnenáviděnějším člověkem v USA

Guardian těsně před 11. zářím zveřejnil část nové knihy Michaela Moora Here Comes Trouble: Stories From My Life

9. 9. 2011 / Bohumil Kartous

Britský deník Guardian zveřejnil na svých stránkách úryvek z nové knihy Michaela Moora. Známý americký dokumentarista, který se proslavil snímky Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11 a řadou dalších filmů, v nichž otevřeně kritizuje zejména konsekvence republikánské politiky, zde popisuje své zážitky způsobené někdy až neuvěřitelnými reakcemi některých společenských kruhů na jeho filmy. Z ukázky je patrné, že Moore vidí sám sebe jako skutečného hybatele amerických dějin. Je-li ovšem pravda, jak tvrdí ve své knize, že jednu dobu ho doprovázelo devět tělesných strážců s výcvikem elitních vojáků námořnictva, nelze to asi považovat za přehnané.

Moore vcelku barvitě, jazykem typickým i pro jeho filmy, popisuje vysokou míru sdílené nenávisti proti jeho osobě. Je skutečně těžko uvěřitelné, že vyslovení názoru prostřednictvím filmu dokáže u části společnosti -- postrádající sebekritický odstup -- způsobit tak vysokou míru agresivity. Není-li kniha více literární fikcí -- a Moore veřejně prohlásil, že fikci rád nemá -- pak to může být zajímavé svědectví o tom, jak je nebezpečné poukazovat na zjevná fakta, jsou-li v rozporu s nějakou mocnou ideologií. Zvlášť, dělá-li to provokativní, poutavou formou.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní