Rakouské děti budou mít očkování proti meningokokovi zdarma

9. 9. 2011

Tisková zpráva Novartis s.r.o.

Rakouský ministr zdravotnictví chce od příštího roku zavést bezplatné očkování dětí proti invazivnímu meningokokovému onemocnění. Náklady na vakcíny budou uhrazeny státem a ze sociálního pojištění.

Ministr zdravotnictví Alois Stöger plánuje od roku 2012 rozšířit bezplatné očkování proti meningokokovi. Potvrdil to na zdravotnickém fóru v Alpbachu. "Od příštího roku by mělo být všem dětem umožněno bezplatné očkování proti meningokokovi a pneumokokovi," informoval Stöger a doplnil, že tento důležitý krok dlouhodobě podporuje také rakouská rada vlády pro oblast zdravotnictví.

Ročně dochází v Rakousku téměř ke stovce závažných meningokokových onemocnění, které se týkají především malých dětí a mladistvých. Smrtelné infekci podlehne 13 ze 100 pacientů. Úmrtnost v důsledku meningokokového onemocnění posledních deset let v Rakousku stále stoupá. Ti, kteří nákazu přežijí, bojují s vážnými následky celý život. Rakousko se proto rozhodlo pro preventivní opatření a poskytne školákům novou konjugovanou vakcínu. "Doufáme, že se díky celostátnímu očkování na rakouských školách počet nových onemocnění sníží," uvedla Pamela Rendi-Wagner z rakouského ministerstva zdravotnictví.

Vývoj očkovacích látek vedl v devadesátých letech k tomu, že se na trh začalo dostávat stále více kombinací vakcín. Byly však poměrně drahé a proto své děti někteří rodiče nenechávali očkovat. To se ale od příštího roku změní. Na důležité očkování budou mít nárok všechny děti, žijící v Rakousku. Jejich zákonní zástupci přitom nebudou muset za vakcínu platit. Náklady na očkovací program uhradí ze 2/3 stát, z 1/6 jednotlivé spolkové země a 1/6 bude hrazena ze sociálního pojištění.

Národní imunizační komise (zkráceně NIKO) doporučuje v České republice pro děti ve věku od 2 - 6 let očkování konjugovanou vakcínou C a od 11 - 14 let očkování konjugovanou tetravakcínou (A, C, W135 a Y).

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.9. 2011