Daň z ubrané hodnoty

21. 2. 2011 / Jan Keller

V sobotu 19. února se sešlo v Kongresovém paláci v Praze více než tisíc odborových předáků z celé republiky. Protestním shromážděním zahájili akci Otevřete oči, jejímž cílem je pravdivě informovat občany o skutečných dopadech prováděných vládních opatření. Přinášíme plný text vystoupení sociologa Jana Kellera, který byl hostem shromáždění.

Není obtížné pro studenty ani důchodce, aby se zorganizovali

21. 2. 2011 / Jan Čulík

Není obtížné pro studenty ani důchodce, aby se zorganizovali. Obrovské možnosti dávají sociální sítě. Vzhledem k situaci v České republice je s podivem, že ve veřejném prostoru není slyšet žádná vlivná Strana důchodců (demograficky jsou důchodci nesmírně silnou částí obyvatelstva, která by mohla výrazně ovlivňovat českou politiku!) ani velké studentské hnutí za zachování/vytvoření kvalitního as dobře financovaného vzdělávacího systému.

Přitom existují spolehlivé důkazy, že pokud se občané dokáží sjednotit za určitým veřejným zájmem ve velkém počtu, vlády jim vždy ustoupí.

PONDĚLÍ
Občanská válka v Libyi

21. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:58

  • Al Arabíja JEMEN 21:55 Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh v pondělí řekl, že by mohl vyhovět požadavkům demonstrantů a odstoupit od moci, "ale pouze prostřednictvím hlasovací uren" - voleb. Saleh řekl na tiskové konferenci, že parlamentní opozice, pod vlajkou společného postupu, "zvýšila strop svých požadavků, ovšem některé z nich nejsou legitimní."
  • Saleh popíral tvrzení opoziční koalice "Asociace Jemenu", že demonstranti byli zbiti nebo zabiti bezpečnostními silami, a vyzval opozici, aby "uspořádala celostátní konferenci za účasti všech politických a společenských sil, a dohodla se na řešení problémů Jemenu a na aktuálním konsensu o vytvoření dočasné vlády národní shody.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST ČT
SO NE PONDĚLÍ - předchozí

Pro koho Promopro...?!?

21. 2. 2011 / Ladislav Žák

Přestávám aféře kolem společnosti Promopro pomalu rozumět. Nechápu, proč se nyní tolik pozornosti věnuje tomu, jak Promopro naložila s penězi, které obdržela na základě odsouhlasené fakturace na svůj účet. Jedině snad, kdyby šlo o účelově vázané zálohy a ještě by ve smlouvě stálo, že konkrétní plnění musí pocházet právě z této konkrétní dávky peněz. Což je tak trochu nonsens...

Kupředu pravá -- aneb ČR na cestě k rozvojovým zemím

21. 2. 2011 / Ilona Švihlíková

Ministr Kalousek si pochvaluje koaliční dohodu, která by měla vést ke skokovému navýšení DPH o deset procentních bodů u většiny statků, které se nyní nalézají ve snížené sazbě. Ministr Bárta nicméně s úsměvem ujistil "socky", že jim vybral několik potravin, aby nezdechly ihned v první fázi úžasných reforem trojkoalice. S pobavením zbohatlíka vlastnícího Maserati národu sdělil, že je příliš tlustý a že ryby a zelenina tedy zůstanou ve snížené sazbě. Že v ní nezůstane voda, teplo a ostatní náklady, které se v ceně potravin stejně tak projeví, už ovšem nedořekl. Stejně tak už se nikdo z vlády "rozpočtové odpovědnosti" neobtěžoval zabývat tím, že globálně dochází k bezprecedentnímu nárůstu cen potravin, za kterým stojí jak politika biopaliv, tak i souběh neúrod v klíčových zemích (například v Rusku) .

Více než 20 000 amerických odborářů demonstrovalo ve Wisconsinu

21. 2. 2011

Více než 20 000 rozhněvaných amerických odborářů demonstrovalo v hlavním městě amerického státu Wisconsin proti novému zákonu, omezujícímu pravomoce odborů. Požadovaly, aby guvernér státu Walker odstoupil. Proodborářské demonstrace se nyní rozšířily i do dalších amerických států, které plánují rozpočtové škrty.

Wisconsin: Počátek americké vzpoury?

21. 2. 2011

Mezitím vzniká ještě další hnutí zaměřené na obranu chudých a střední třídy. Města po celé zemi chystají na 26. února Akční den "zaměřený na korporátní daňové podvodníky".

Chvíli to trvalo, ale události ve Wisconsinu ukazují, že chudí a střední třída v USA jsou možná připraveni vracet rány. Madison může být pouhým počátkem, napsala Sarah van Gelder pro magazín Yes! o protestech proti omezování práv zaměstnanců.

Alenka v říši nedivů

21. 2. 2011 / Milan Daniel

Když jsem si před loňskými Vánoci začal na BL číst článek Jiřího Šejnohy s titulkem "Havlovy děti, měl jsem pocit, že čtu o své dlouholeté kamarádce Alence. Teprve posléze jsem konstatoval, že příběh paní Martiny vykazoval jisté odlišnosti. I z tohoto důvodu jsem se v případu jistou měrou angažoval a snad i maličko přispěl k tomu, že se život paní Martiny a jejích dětí radikálně změnil.

Kaddáfí bezostyšně spáchal masakr

21. 2. 2011

Libye vzdorně čelí ostré mezinárodní kritice, poté, co její vojáci a zahraniční žoldáci začali střílet do davu neozbrojených demonstrantů. Celkem bylo usmrceno více než 200 osob.

K nejnásilnějšímu potlačení protestů v arabském světě došlo právě v Libyi, kde použil diktátor Muammar Kaddáfí brutální síly proti demonstrantům, ohrožujícím jeho moc.

<

Americko-pákistánská krize

21. 2. 2011

V Pákistánu vznikla obrovská americko-pákistánská krize. Raymond Davies, agent CIA, který byl v Pákistánu pracovně, se stal v ulicích města Lahore terčem útoku dvou násilníků, kteří se ho pokusili okrást. Agent CIA je na místě zastřelil. Stalo se to 25. ledna.

Hrůzostrašný sen občana Janoveckého

21. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

"Hovada ve chlívě bučí, probouzí malého spáče, avšak božské jezulátko ani málo nezapláče."
(Kurt Vonnegut, 1969)

To ráno se pan Janovecký probudil se zpoceným čelem. Přes noc zřejmě výrazně poklesl tlak vzduchu, nebo musely být silné erupce na Slunci, což bylo zřejmě příčinou jeho lehkého spaní a příšerných snů. Několik dní před touhle noční hrůzou přelouskal jedním dechem knihu Jatka č. 5 amerického spisovatele Kurta Vonneguta, která se svým dějem vrací ke spojeneckému náletu na Drážďany, při němž zahynulo kolem 100 000 německých civilistů.

Spojené státy potvrzují svůj dlouhodobý negativní postoj vůči řešení izraelsko-palestinského konfliktu

21. 2. 2011 / Daniel Veselý

Spojené státy stojí osamoceny v patnáctičlenné Radě bezpečnosti OSN poté, co vetovaly rezoluci odsuzující výstavbu židovských příbytků a osad na okupovaných palestinských územích, která má podporu přinejmenším 130 členských zemí OSN, včetně Organizace pro osvobození Palestiny. Budování izraelských osad představuje zásadní rozkol mezi Izraelci a Palestinci při takzvaných "mírových vyjednáváních."

Karadáví je asi jako Semín

21. 2. 2011 / Lukáš Lhoťan

Médii proběhla zpráva o návratu předního islamistického teologa Karadávího do Egypta. Jusúf Karadáví je předním teologem islamistů z Muslimského bratrstva. Je propagátorem silně konzervativního náboženského modelu společnosti. V podmínkách České republiky bychom mohli jeho názorové spektrum připodobnit ke katolíkům z okolí Michala Semína (Institut svatého Josefa).

Je libo koblihový chléb s náplní meruňkovou?

21. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

Povídala rybě ryba, že moc mluvit, to je chyba. Ryba rybě řekla na to, že být zticha, to je zlato. A v tom byla chyba celá - jedna druhou neslyšela.
Josef Kainar

Co všechno budou výrobci uvádět na trh pod pojmem chléb; je podmáslí ještě mlékem, nebo něčím jiným? A co smetana a šlehačka? To nemůže pořádně vědět ani sám Pán Bůh. Odborářský šéf Zavadil vládní návrh snížené sazby DPH pro sedm specifických druhů zboží nazval včera v OVM (20. 02. 2011) výstižným pojmem cochcárna.

NEDĚLE
Nervozita a netrpělivost

20. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:37

  • Al Masry Al Youm EGYPT 23:37 SEČ "Politické strany mají právo nominovat ženy nebo Kopty na prezidentský úřad," řekl vůdce Muslimského bratrstva Mohsen Radi. "Ale my to považujeme za nevhodné. Možná, že by měli být nominováni pouze na ministerská křesla.... " Radi také řekl, že skupina nebude hrát žádnou roli v úřednické vládě. Uvítal zřízení středové strany Al-Wasat a vyjádřil ochotu spolupracovat s jejími vůdci.
  • Al it Tihad EGYPT 23:10 SEČ Trestní soud Nejvyšší státní bezpečnosti Egypta pro mimořádné události v Qeně v Horním Egyptě včera odsoudil Mohameda Ahmeda Husseina k smrti oběšením poté, co byl shledán vinným z masakru Koptů v Nag Hammadi v předvečer koptských Vánoc 6. ledna 2009, kdy zabil osm lidí a zranil 9 dalších.
  • Al Jazeerawiki EGYPT 22:50 SEČ Nejvyšší správní soud v Egyptě v čele se soudcem Mohammedem Abdel-Ghanim a Egyptská státní rada v sobotu umožnili legalizaci centristické strany "nového středu" Hizb al-Wasat al-Jadid předsedy Abu al-Ila Madiho po 15 letech od jejího založení. . Strana je složena z bývalých členů Muslimského bratrstva. Byla založeno Abu al-Ila Madim v roce 1996 jako frakce Muslimského bratrstva, které Madi obvinil z "úzkých politických obzorů".... "V minulosti - ještě před revolucí - jsme se obávali, opakování scénáře z odmítnutí a neústupnosti, který se opakoval během třech předchozích příležitostí, ale vítr svobody, která se přehnala Egyptem a svrhla zkorumpovaný režim, zrušil rozhodnutí výboru rozhodujícího o politických stranách, které předsedal Safwat al-Sharif, symbol korupce, a Habib Al-Adli vrah demonstrantů...", prohlásil předseda Abu al-Ila Madi. Al-Wasat se pokusil získat oficiální licenci čtyřikrát v letech 1996 a 2009, ale jeho žádost byla vždy zamítnuta výborem pro politické strany , kterému předsedal vedoucí člen vládnoucí Národně demokratické strany. Strana dnes tvrdí, že jejím cílem je podporovat tolerantní verzi islámu s liberálními tendencemi.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST ČT
SO NEDĚLE - předchozí

SOBOTA
Doutnající vzpoura davů

19. 2. 2011

KD│ŠOK│ 22:00

    Guardian Middle East Blog
  • Televize al-Džazíra vyšetřuje zprávy, že její signál byl rušen v řadě zemí, včetně Saúdské Arábie, ve Spojených arabských emirátech a Egyptě. Mluvčí řekl: "Nejsme si jisti příčinou, ale hledáme ji."
  • BAHRAJN Odbory Gulf Air zveřejnily, že Všeobecný svaz bahrajnských pracovníků vyzval od 20. února ke stávce ".
  • JEMEN Bezpečnostní síly zmizely z ulic Adenu, kde vzpoura vedla k alespoň čtyřem úmrtím a hrozí město uvrhnout do chaosu. AP citovala obyvatele, tvrdící že gangy rabují a vypalují vládní budovy, aniž se kde objevuje jakákoliv známka po policii nebo ozbrojených silách.
  • LIBYE Přístup k internetu v Libyi byl odříznut v 01:18 libyjského času (pátek 23.18 GMT), ale zdá se, že byl částečně obnoven 08:01, Podle internetové monitorovací služby Renesys.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST ČT
SOBOTA - předchozí

Evropou obchází strašidlo...

19. 2. 2011 / Karel Dolejší

...přichází z Barbarica a neobtěžovalo se představit. V záběrech z egyptských náměstí, ve zprávách z libyjských provincií, v lodích tuniských uprchlíků se ozývá, jak šramotí chodbou za dveřmi. Nepřichází splnit skrytá přání, potvrdit vetché teorie ani posvětit obstarožní proroctví. V atmosféře náhle se probudivší solární aktivity prostě pozorujeme, že se sociální magma hnulo a vyteklo napovrch. Známe některé strukturální podmínky pohybu, ale to neznamená, že mu rozumíme, známe zákonitosti a dovedeme ho popsat. A snad nejhorší iluze, kterou si lze nyní pěstovat, je představa, že lidé v zemích ležících "kdesi na jihu" budou konečně "jako my".

Kalouskův tah Drábkem

18. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

Nejde samozřejmě o žádnou šachovou figurku, jak by se mohlo některým na první pohled zdát. Ale že jde snad o promyšlený tah ministra financí, o tom by se dalo uvažovat. Po zhlédnutí včerejších (17. 02. 2011) Událostí na kanálu ČT24 mohl mít český divák dojem, že Drábek je Kalouskův muž na černou práci.

O důchodech

18. 2. 2011 / Petr Wagner

Poněkud jsme včera povídali napříč generacemi při oslavě svátků a narozenin. Protože se mi zazdálo, že opravdu řeč v médiích nějak šikovně skrývá svůj informační obsah, troufl bych si převyprávět důchodovou reformu, o kterou šlo, řečí, které snad porozumí i děti.

ANALÝZA - Hlavní tendence současnosti

Globální krize a sociální stát

18. 2. 2011 / Miloš Pick

Soudobá světová hospodářská krize zasáhla celý svět.

Tato krize je - obdobně jako Velká krize třicátých let - krizí z plošného zamrznutí poptávky. Stlačování mezd na jedné straně stlačuje poptávku příjemců mezd po spotřebě, na druhé straně zvyšuje zisk kapitálu nad úroveň jeho poptávky po investicích. Na rozdíl od Velké krize třicátých let však navíc dochází k extrémní polarizaci mezd a příjmů domácností. To ještě ostřeji brzdí poptávku po spotřebě.

Česká vláda chce zvýšeným zdaněním zlikvidovat knižní kulturu

18. 2. 2011

Průměr DPH na knihy ve vyspělých evropských zemích je mezi 5 až 6%. Se započítáním všech zemí EU 7,6%. Osm zemí EU má na knihy dokonce speciální sazbu, která je zdaněním řadí například i pod potraviny nebo léky. U nás je DPH na knihy v současnosti 10%, ale vláda zamýšlí zvýšit sazbu na 19%. Tímto v historii bezprecedentním skokem se propadneme téměř až na samotné dno Evropy, přiblížíme se Bulharsku, kde je sazba DPH na knihy 20%. Půjde naše země západoevropskou, anebo bulharskou cestou?

Knihy nejsou maso

18. 2. 2011

Mezinárodní Festival spisovatelů Praha a redakce literární.cz podporují prohlášení trojice českých nakladatelů proti zvýšení DPH za knihy. Česká nekomerční kultura je na úbytě a lhostejnost politických elit k jejím potížím jde ruku v ruce s trendem krátkozrakých plošných řešení. Myslet si, že s kulturou lze nakládat jako s kterýmkoli jiným segmentem trhu, je necitlivé. Knihy nejsou maso. Tento manažerský přístup plíživě likviduje všechny projevy kultury, které si na sebe nejsou schopny vydělat. Kulturní hodnota je penězi nevyčíslitelná a tlaky na ziskovost kultury jsou jen horším způsobem cenzury. Právě na toto téma apeluje trojice nakladatelů -- Martin Vopěnka, Michal Rybka a Pavel Nýč v souvislosti se zamýšleným navýšením daně z přidané hodnoty za knihy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2011

19. 2. 2011

V lednu 2011 přispělo finančně na Britské listy 333 osob celkovou částkou 138 009.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.01. 2011 částku 175 490.02 Kč Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní