Americko-pákistánská krize

21. 2. 2011

V Pákistánu vznikla obrovská americko-pákistánská krize. Raymond Davies, agent CIA, který byl v Pákistánu pracovně, se stal v ulicích města Lahore terčem útoku dvou násilníků, kteří se ho pokusili okrást. Agent CIA je na místě zastřelil. Stalo se to 25. ledna.

Pákistánské úřady obžalovaly Daviese z vraždy, avšak Obamova vláda tvrdí, že je Davies "administrativní a technický úředník z lahorského konzulátu a má právo na diplomatickou imunitu".

Deník Guardian zjistil, že Raymond Davies je zaměstnancem CIA. Zveřejnění těchto informací zřejmě ztíží americké úsili o Daviesovo propuštění. Davies tvrdí, že jednal v sebeobraně a že oba násilníci byli ozbrojeni.

Avšak pákistánští prokurátoři obviňují Američana z nepřiměřeného užití násilí. Uvádějí, že Davies vystřelil desetkrát a že vystoupil z auta a střílel po druhém muži, který už byl na útěku. Dvakrát ho střelil do zad.

Mnoho Pákistánců zuří nad informací, že ozbrojený Američan střílel v pákistánských ulicích. Někteří analytikové varují, že v Pákistánu dojde k nejpokojům egyptskému stylu, bude li Raymond Davies propuštěn do Ameriky. Pákistánská vláda se bojí o věci rozhodnout a říká, že potřebuje čas až do 14. března.

Zuřivost Pákistánců byla posílena skutečností, že při incidentu zahynul ještě i třetí muž, kterého přejelo americké vozidlo, které se řítilo na místo činu pomoci Daviesovi. Pákistánští činitelé jsou přesvědčeni, že v americkém vozidle byli také pracovníci CIA.

Americká vláda odmítla požadavek pákistánské prokuratury, která chtěla oba muže ve vozidle vyslechnout, a oba Američani už z Pákistánu uprchli.

Spojené státy se snaží přimět Pákistán, aby Daviese propustil. Obviňuje Pákistán, že Daviese vězní protizákonně. Rozzuření američtí politikové hrozí, že seškrtají finanční pomoc Pákístánu, která dosahuje výše 1,5 miliardy dolarů. Jenže americkou argumentaci v této věci ochromuje americké oficiální mlčení ohledně toho, co Davies v Pákistánu dělal.

Incident vyvolal velké napětí mezi pákistánskou rozvědkou SIS a CIA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.2. 2011