Komunismus dokáže zrealizovat pouze kapitalista

27. 7. 2010 / Věra Říhová

Komunisté nás učili bez ohledu na vědecká díla, že komunismus je beztřídní společnost, která nebude potřebovat peníze, protože lidé budou pracovat zadarmo a budou zdarma dostávat vše nejdůležitější pro život. Nikdy by mne nenapadlo, že lze vytvořit společnost, ve které je možné skloubit kapitalismus s komunismem dohromady. Nečasova vláda to dokáže, stačí uskutečnit návrhy ministra Kalouska a občanům dát zelenou.

"Voliči od nás očekávají, že sestavíme většinovou vládu s reformním nábojem. Tak byly rozdány karty ve volbách. Bylo by mimořádně nešťastné a neprofesionální, kdybychom tuto příležitost, která se nemusí opakovat, promarnili."

Píše Petr Nečas ZDE

Jednou jsem napsala, že vše důležité se ve společnosti odehrává na principu Můžeš -- nemůžeš. Signál červené či zelené vždy udává vláda prostřednictvím premiéra nebo ministrů svými nenápadnými poznámkami v médiích. Jako příklad si uveďme prohlášení Václava Klause o neexistenci špinavých peněz, které většina národa pochopila jako zelenou k rozkrádání socialistického majetku a k povolení obchodu s drogami, obchodu se ženami v prostituci i pornografii, k obchodu se zbraněmi, ke korupci a dalším ekonomickým činům. Václav Klaus občanům svým výrokem zajistil beztrestnost a téměř všichni to pochopili.

(Neo)normalizace

27. 7. 2010 / Martin Škabraha

Následující text původně vyšel jako jedna z kapitol knihy Kritika depolitizovaného rozumu, kterou letos vydalo nakladatelství Grimmus (v současné době je k dispozici dotisk). Protože jsem při pročítání publikované (a několikrát přepisované) verze nebyl s výsledkem spokojený, předkládám nyní touto cestou upravenou a dopracovanou podobu textu; argumentace je o něco rozsáhlejší, ale snad srozumitelnější a konzistentnější. V závěru je připojen aktualizující dodatek, v němž -- asi dost nečekaně -- spojuju téma neonormalizace se zamyšlením nad filmovým hitem Avatar.

Občan Karel Schwarzenberg

ANALÝZA

Za co může děkovat Schwarzenberg Gottwaldovi

27. 7. 2010 / Štěpán Kotrba

Autor strávil pondělní večer před mikrofonem ČRo 6 v pořadu "Hovory o politice" s Petrem Žantovským diskuzí o šlechtických titulech, pohádkách, laskavosti Klementa Gottwalda a spasení tohoto národa otevřenou náručí knížecí.

26. 7. 2010, ČRo 6, Hovory o politice

Bohužel zjistil, že se před dvěma lety mýlil, když tvrdil, že označování šlechtickými tituly je i dnes ještě trestné a kritizoval novináře za servilitu před šlechtici tvrdě, že mohou být arestováni na 14 dní či zaplatit 50 000 Kč pokuty. Při přípravě pořadu Reportéři ČT, kde byl hostem o týden dřív na stejné téma, přišel na to, že šlechta i pražští novináři, titulující Karla Schwarzenberga knížetem namísto občanem, mohou děkovat právní nevzdělanosti komunistického předsedy vlády Klementa Gottwalda, díky níž už nelze editora MfD Musila či další servilní pisálky mainstreamového tisku za označování zrušeným šlechtickým titulem (hodností) potrestat. Česká televize se k fenoménu šlechtictví vrátila po servilní reportáži z roku 2008 v roce 2010 daleko kritičtěji a vyváženěji.

Modré burky až napřesrok

27. 7. 2010 / Karel Dolejší

Nový průmyslový ministr životního prostředí Pavel Drobil zahájil působení v úřadě zásadním koncepčním opatřením: Zakázal výslovně zaměstnancům "oděv deklarující příslušnost k určitému hnutí či kultuře", jakož i "sandály, sportovní či domácí obuv, šortky, trička"; implicite se zakazují též hluboké výstřihy a sukně nepřiměřené délky (přiměřenost obojího bude posuzovat kdo: Ministr osobně?). Napříště se tedy zaměstnanci MŽP smějí oblékat pouze do oděvů deklarujících příslušnost k určitému nehnutí či nekultuře.

Žárovku vynalezl Edison...

27. 7. 2010 / Petr Wagner

V okurkové sezoně se objevila diskuse o nápadu ministerstva zdravotnictví, že úrazy vzniklé rizikovými aktivitami si mají dotyční platit sami. Jak je v našich končinách obvyklé bez jakékoliv analýzy o jaký finanční objem se skutečně jedná a zda vůbec má smysl se tím zabývat. A tak se čile diskutuje kdo a za co by měl platit. Tlustí, kuřáci, motorkáři, horolezci, lyžaři, řidiči, cyklisti, plavci.....

Úroveň diskuse potažmo informací našich poslaneckých zdravotních odborníků je opravdu "zajímavá". Obvzvláště expert ODS Šťastný je poněkud mimo a asi netuší na co si platí poviné ručení jako řidič. ZDE

An English version of this article is in CLICK HERE

Policie ČR zakročí proti motorkářům v krnovských lesích

27. 7. 2010 / Boris Cvek

V příloze posílám vyjádření Krajského ředitelství Policie České republiky k mému podnětu, aby došlo k zakročení proti porušování zákonů v krnovských lesích. Cituji:

"K Vašemu dopisu Vám sdělujeme, že nás velmi znepokojil postoj městské policie v Krnově k dané problematice. Nicméně, jak uvádí policejní prezídium ČR, policie ČR věnuje této problematice pozornost a využívá při tom veškerou možnou techniku a zákonná ustanovení k postihu tohoto protiprávního jednání... Vzhledem k těmto dobrým zkušenostem a výsledkům doporučíme doporučíme územnímu odboru Bruntál, Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, zorganizovat speciální akci, za podpory letecké služby, zaměřenou na výše uvedenou problematiku."

Stačí nebýt líný a opravdu se snažit o ochranu nekonečně cenného dědictví po předcích, za což má město a jeho volení zástupci přímou odpovědnost. Nyní budu očekávat slíbenou policejní akci a dále monitorovat dodržování zákonů a bezpečnosti v ježnickém lese, k čemuž vyzývám i všechny mé spoluobčany, kteří zavítají do krnovských lesů (vezměte si se sebou digitální foťák!).

Jak si potravinářské společnosti vymýšlejí

27. 7. 2010 / Boris Cvek

EFSA (European Food Safety Autority), nejvyšší úřad EU starající se o kontrolu kvality potravin se sídlem v Parmě v Itálii, v posledních letech ověřuje více než 4000 tvrzení typu "potravina X pomáhá zdraví tak a tak", jimiž charakterizuje potravinářský průmysl v Evropě své výrobky, jako jsou např. potravní doplňky, aby zvýšil jejich atraktivitu pro spotřebitele.

Velký den pro občanskou novinářskou práci

27. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Server Wikileaks zveřejnil 92 000 důvěrných dokumentů o válce v Afghánistánu. Stříbrovlasý Australan Julian Paul Assange se stal nejvýznamnějším světovým novinářem.

Server Wikileaks předal 91 370 souborů tajných amerických armádních dokumentů o bojích mezinárodních jednotek v Afghánistánu třem mediálním společnostem: americkému listu New York Times, britskému Guardianu a německému týdeníku Der Spiegel.

An English version of this article is in CLICK HERE

Afghanistan: The War Logs THE GUARDIAN

The War Logs THE NEW YORK TIMES

Die Afghanistan Protokolle DER SPIEGEL

Afghánistán: Podfinancovaná válka, místní "spojenci" spolupracující s Talibanem, Taliban má daleko lepší vojenskou techniku, než americká armáda předstírá

27. 7. 2010 / Jan Čulík

Americký deník New York Times, stejně jako Guardian a Der Spiegel prozkoumávali sami podrobně dokumenty, které jim před měsícem poskytly Wikileaks tím, že je umístí na internet v neděli 25.7. New York Times ve svém pondělním redakčním komentáři hovoří o podfinancované válce v Afghánistánu, poté, co George W. Bush a jeho neokonzervativní spojenci svévolně zahájili paralelní válku proti Iráku, která s bojem proti al Kajdě neměla nic společného. Archív dokumentů je podle NYT "živou připomínkou, že afghánský konflikt až donedávna byl druhořadou válkou, kdy peníze, vojáci a pozornost byly v nejvyšší míře poskytovány Iráku, zatímco vojáci v Afghánistánu bědovali, že Afgánci, jimž se snaží poskytnout výcvik, nedostávají plat." Podle úterního zpravodajství vyvolalo zveřejnění dokumentace podstatnou konsternaci v americkém Kongresu a Obamova vláda bude mít potíže poslance přesvědčit, že její válečná strategie pro Afghánistán je nosná.

Čas, kdy se sešli muž v kůži a dívka se sluchátky v uších

27. 7. 2010 / Ivo Šebestík

S jistým zpožděním jsem objevil v BL článek Václava Adama, pod titulkem "Názory části mladé generace jsou otřesné". V článku jde o pravicové a asociální smýšlení části české mládeže. Nevím, nakolik je toto tvrzení možno doložit statisticky, nicméně je nesporné, že určitá míra sociální arogance se mladou generací patrně skutečně šíří. Důležité je pokusit se analyzovat příčiny tohoto jevu. Je to téma pro sociology, přesto i při laickém pohledu se několik důvodů asi objeví.

Uribe nebo Santos, USA nebo Brazílie, Serra nebo Rousseff - to je, oč tu běží

27. 7. 2010 / Karel Dolejší

Realita bývá zpravidla otevřena více možnostem než jen jedné. Namísto kategorických soudů o tom, co se v důsledku současné krize mezi Kolumbií a Venezuelou musí stát, či naopak co je údajně zaručeně vyloučeno, se podívejme na to, co je v samotném regionu hodnoceno jako reálné nebo nereálné, a jaké jsou na stránkách Britských listů dosud neprozkoumané zájmy jednotlivých stran, které do vyostřeného diplomatického konfliktu prokazatelně vstoupily.

Ve Venezuele vesměs převládá názor, že rozdíl mezi dosluhujícím kolumbijským prezidentem Uribem, který svým čtvrtečním protichavezovským apelem na Organizaci amerických států současnou krizi spustil, a jeho brzkým nástupcem Santosem, je asi stejný rozdíl jako mezi figurami známými coby "zlý policajt" a "hodný policajt". V této perspektivě se ale nezdá moc pravděpodobné, že by krize mohla eskalovat: Až Uribe přestane pouštět hrůzu, nastoupí zkrátka Santos a začne se lísat, jak bylo předem domluveno.

Co z nich dělá PIIGS (prasátka)?

27. 7. 2010

Luis de Sousa, asistent a výzkumný pracovník Institutu technologie v Lisabonu, editor portugalsky psaného serveru o ropném zlomu picodopetroleo.net, mimo to činný v Hnutí přechodu, si v následujícím textu všímá pozoruhodných souvislostí:

Makrodata o Evropské unii jsem hledal v dokumentaci SER-2 a náhodou jsem si všiml čehosi velmi zajímavého: energetický mix zemí PIIGS (atlantické -- Portugalsko a Irsko -- a středozemní -- Itálie, Řecko a Španělsko -- státy, které trvale hospodaří s rozpočtovými schodky) se vyznačuje zřetelným charakteristickým rysem. Překvapení? Možná, že ani ne, ale vysvětluje to mnohé a rovněž to poukazuje na to, že stávající krize není záležitostí pouze financí, ale daleko spíše energie.

REPORTÁŽ Z ROKU 2008:

Češi mohou o své pivo bojovat

27. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Carlos Brito není příliš hovorný muž. Jediným důvodem, proč v současnosti někomu dává rozhovor, je potřeba získat si srdce Američanů poté, co koupil AnheuserBusch, který vyrábí jejich zamilovaný Budweiser. Podle jeho sekretářky by neodpovídal na žádné dotazy, pokud by necítil potřebu být diplomatický v situaci, kdy se mnoho Američanů může cítit dotčeno převzetím jejich piva belgicko-brazilskou firmou.

An English version of this article is in CLICK HERE

Nesahejte na Budvar!

26. 7. 2010

tisková zpráva

Suverenita -- blok Jany Bobošíkové protestuje proti záměrům Nečasovy vlády privatizovat pivovar Budvar. Plánům trojkoalice se chce postavit v Senátu. "Nový styl této vlády evidentně spočívá v zatajování skutečných záměrů, o kterých se dozvíme, jen když se někdo z ministrů prořekne," uvedla Jana Bobošíková. Lídr Suverenity tak naráží na fakt, že v koaliční dohodě není o privatizaci Budvaru ani zmínka, ale ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) uvedl v médiích, že už řeší právní kroky s privatizací Budvaru spojené.

Proč budujeme dálnice jak vzteklí?

27. 7. 2010

K článku pana Wagnera o zelené magii mám několik dotazů, píše Miroslava Obermajerová:

Proč proboha budujeme dálnice jak vzteklí, ale neopravujeme koleje, když se bliží ropný zlom a vlaky by se daly po těch kolejích honit elektřinou z Temelína?

Jak se může vyplatit dovážet k nám CIBULI z Austrálie a jak si myslíte, že se k nám dostala? Skoro mě ranila mrtvice, když jsem si v Lidlu přečetla visačku na pytlíku s cibulí.

Nestálo by za to, zamyslet se i nad tímhle? A i kdyby se neblížil ropný zlom, nepřipadá vám podobné jednání slabomyslné?

Slovanská epopej

27. 7. 2010 / Petr Jánský

Symbolickou cestu českými dějinami nakreslil Alfons Mucha v letech 1910-1928 na zámku Zbiroh. Jedná se o 20 obřích pláten o rozměrech cca 4x5m. V roce 1928 je Mucha spolu s mecenášem Američanem Charles R. Cranem předal Praze a veškerému československému obyvatelstvu s tím, že Praha pro obrazy vybuduje výstavní síň. Správcem obrazů se stala Galerie hl. města Prahy. Za války byly obrazy uschovány na dvou místech a částečně vlhkem poškozeny. Protože v komunistickém Československu nebylo budování výstavní síně pro Alfonse Muchu na pořadu dne, v 50. letech Galerie obrazy zapůjčila do Moravského Krumlova (MK), kde byly obrazy restaurovány a od 4. srpna 1963 vystaveny na zámku.

USA: Kolumbijská obvinění na adresu Venezuely je třeba brát "velmi vážně"

26. 7. 2010

"Venezuela má vůči Kolumbii a vůči mezinárodnímu společenství závazek plně tuto informaci vyšetřit a podniknout kroky, aby zabránila využití svého suverénního teritoria teroristickými skupinami", řekl v pátek úředník amerického State Departmentu agentuře AFP, shrnuje situaci venezuelský opoziční list El Universal. Týž list předtím informoval o požadavku Kolumbie, aby obvinění vyšetřilo "mezinárodní úkolové uskupení" (international task force).

Na Vietnam neradno vzpomínat

26. 7. 2010 / Štěpán Kotrba

Dozvídáme se z více než 91 tisíc stránek tajných dokumentů americké armády o situaci v Afghánistánu v letech 2004-2010 , uniklých do kyberprostoru na server Wikileaks, že válka v Afghánistánu neprobíhala a neprobíhá tak hladce, jak to z vyjádření amerických politiků a jejich věrných tlampačů (i mezi politiky v Česku) vypadalo do této chvíle. Občané jsou šokováni. Jejich vůdcové jim lhali. Pro ty, kteří sledují toto teritorium bedlivěji, žádné novinky. Změna je pouze v tom, že americká administrativa ani její evropské loutkové režimy teď už nemohou celému světu lhát a musí svůj druhý Vietnam začít řešit stejně, jako ten první. Co nejrychleji stáhnout vojáky, kteří umírají zbytečně, aniž by věděli proč.

Svoboda izraelského stylu:

Vyspal se s Izraelkou, a byl odsouzen za "znásilnění", protože žena nevěděla, že je Arab

26. 7. 2010

Saber Kushour (30) je arabský Izraelec. Byl odsouzen za "znásilnění podvodem".

Minulý týden byl tento ženatý otec dvou dětí z východního Jeruzaléma odsouzen na půldruhého roku do vězení za "znásilnění podvodem" Židovky, která tvrdila, že by se s ním bývala nevyspala, kdyby věděla, že je to Arab. V Izraeli to vyvolalo ostrou debatu o rasismu, sexuální politice a spravedlnosti.

Zdravotní dopad amerického útoku na irácké město Falludža "je horší než Hirošima"

24. 7. 2010

Dramatický nárůst kojenecké úmrtnosti, rakoviny a leukémie v iráckém městě Falludža, které americká vojska bombardovala r. 2004, je vyšší než nemocnost obyvatel Hirošimy a Nagasaki, kteří přežili výbuch amerických jaderných zbraní nad jejich městy r. 1945. Vyplývá to z nové studie.

Ze studie vyplývá, že se ve Falludže zvýšil výskyt rakoviny čtyřnásobně a výskyt rakoviny u dětí pod 14 let dvanáctinásobně. Kojenecká úmrtnéost je ve Falludže čtyřikrát vyšší než v sousedním Jordánsku a osmkrát vyšší než v Kuvajtu.

Mezigenerační nenávist jako guerilla marketing

23. 7. 2010 / Štěpán Kotrba

Piskáčka mimo jiné štve, že politici nemají odvahu nahlas říct, že si jeho generace musí sama spořit na důchod, a to hodně, jinak z penze v budoucnu nevyžije. ... Je to během dvou týdnů už podruhé, co vzniká podobné sdružení naštvaných lidí, kteří chtějí tlačit na politiky ohledně své budoucnosti - další sdružení se chce angažovat pro změnu ve zdravotnictví. "Chceme připomínkovat reformu," řekla Michala Blažková, předsedkyně sdružení Platforma zdravotnictví.

V médiích se objevil další doklad rozněcování mezigenerační nenávisti, pokus o pokračování konfliktu mezi mladými a jejich rodiči či prarodiči... Před několika dny se v médiích objevila zpráva o tom, že bylo založeno sdružení mladých lidí, kteří chtějí znát, jakou budou mít penzi. Nic proti tomu, občanských sdružení jistě denně vzniká několik. Podivné jsou však okolnosti jeho vzniku. Asi ani nepřekvapí publicita, které se této uměle vytvořené "občanské" aktivitě dostává...

Mnoho povyku pro nic: Válka v Jižní Americe nebude

26. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Chce Obama válku v Jižní Americe? Dokáže si někdo představit, že by Amerika podpořila vojenský konflikt s Venezuelou? Poté, co byl Obama zvolen v důsledku znechucení americké veřejnosti s válkou v Iráku? Pokaždé, když šli Američani do války, včetně druhé světové války, strávil Bílý dům dlouhou dobu vytváření potřebné propagandy, aby získal pro válku veřejnou podporu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Mírové bubny

26. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Venezuelský ministr zahraničí Nicolás Maduro uvedl v neděli, že ve čtvrtek předloží na setkání Unasuru (Union of South American Nations) v Quito v Ecuadoru Kolumbii mírový plán.

Nestor Kirchner, bkývalý argentinský prezident a manžel současné prezidentky Christiny Fernandez Kirchnerové, nabídl, že bude vyjednavačem, ale kolumbijští diplomaté si stěžovali, že má historické vazby na Huga Chaveze. Tak se vyjednavačem stane brazilský prezident Lula, který má dobré vztahy s oběma vládami, i když nesouhlasí s přítomností amerických vojenských základen v Kolumbii.

Obsese a rituály

26. 7. 2010 / Karel Dolejší

"Říše je zbudována ve stylu svých domů: Neobyvatelná, ale krásná. Na lodžie se nezapomnělo, ale s pýchou možno říci, že se zapomnělo na záchody."
Karl Kraus
"V základech každého rozumu je delirium, zcestnost. - Burzovní mechanismus je veskrze racionální, je možné mu rozumět, naučit se s ním zacházet, kapitalisté ho umí využívat, a přesto je to naprosto šílené, dementní. V tomto smyslu tedy tvrdíme: vždy jde o racionalitu iracionality."
Gilles Deleuze

Když jsem býval malý, měl jsem zálibu v tom, čemu se říkávalo vědeckofantastická literatura. V knihách Stanisława Lema, které jsem nosil z místní knihovny přebalené v univerzálním hnědém lakovaném papíře, kromě komunismu panoval neuvěřitelný nadbytek energie z jádra, která byla k dispozici všude - a přirozeně zcela zdarma. Po pravdě řečeno, byl jsem tehdy ještě na leccos nepřipraven, a kdyby mi byl nějaký freudián strčil pod nos paralelu zmíněné představy s jednou ze závěrečných scén Hessova Stepního vlka, jež nese název Všechny dívky jsou tvé, nejspíše byl koukal jak zjara. A tak ještě nějaký čas trvalo, než jsem pochopil, že sliby nadbytku jaderné energie zdarma, které nezněly zdaleka jen z fantastických příběhů psaných v padesátých letech, ale zrovna tak i z propagandy let sedmdesátých a osmdesátých, jsou vlastně něco jako kámen mudrců, elixír mládí a perpetuum mobile dohromady. Ještě mi tehdy zkrátka nedošlo, v čem spočívá iracionalita naší doby.

Je opravdu zelená magie nejlepší cestou k překonání ropného zlomu?

26. 7. 2010 / Vladimír Wagner

"Mezi věřícími církve nekonečného technologického pokroku a ekonomického růstu je dost obvyklé trvat na tom, že energie je nekonečná, s tím závěrem, že lidské bytosti si jí mohou přivlastnit tolik, kolik jen chtějí."

John Michael Greer: "Cesty Síly"

Již dlouhodoběji vychází na Britských listech příspěvky věnované ropnému zlomu, například cyklus článků Johna Michaela Greera překládaný Karlem Dolejším. Pokusil bych se polemizovat s některými představami, které se v těchto příspěvcích objevují.

Žurnalistika a politika aneb proč si chce John zkazit pověst?

26. 7. 2010 / Ivo Šebestík

Žurnalistika a politika někdy působí dojmem spojitých nádob. Kde jsou politici, tam se vyskytují i novináři. Mnozí politici poznají, že byli zařazeni mezi politiky teprve v okamžiku, kdy jim zavolá první novinář a požádá je o názor. Společný výskyt politiky a žurnalistiky, či přesněji vzájemné stýkání obou profesí, však ještě neznamená, že by obojí bylo nějak příbuzné. Spíše naopak. Žurnalistika není vlastní sestrou politiky, ani její vykladačkou, a už vůbec ne pomocnicí. Obě profese jsou si podobné pouze v tom ohledu, že se pohybují ve veřejném prostoru a ovlivňují veřejné mínění. Politika často právě skrze média, přičemž média tuto "službu" vracejí politikům jako zpětnou vazbu nebo někdy jako bumerang.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen a červen 2010

14. 7. 2010

V květnu a v červnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 1011 osob celkovou částkou 554 202.78 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2010 částku 399 728.06 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1990 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.