Slovanská epopej

27. 7. 2010 / Petr Jánský

Symbolickou cestu českými dějinami nakreslil Alfons Mucha v letech 1910-1928 na zámku Zbiroh. Jedná se o 20 obřích pláten o rozměrech cca 4x5m. V roce 1928 je Mucha spolu s mecenášem Američanem Charles R. Cranem předal Praze a veškerému československému obyvatelstvu s tím, že Praha pro obrazy vybuduje výstavní síň. Správcem obrazů se stala Galerie hl. města Prahy. Za války byly obrazy uschovány na dvou místech a částečně vlhkem poškozeny. Protože v komunistickém Československu nebylo budování výstavní síně pro Alfonse Muchu na pořadu dne, v 50. letech Galerie obrazy zapůjčila do Moravského Krumlova (MK), kde byly obrazy restaurovány a od 4. srpna 1963 vystaveny na zámku.

V letošním roce chtěla Galerie převézt obrazy do Prahy, znovu je restaurovat a vystavit ve Veletržním paláci. V MK to vyvolalo nečekaný odpor. Město odmítlo obrazy vydat a vnuk malíře John Mucha požádal soud o předběžné opatření a zároveň podal žalobu na určení vlastníka. V neděli tisíc lidí v MK protestovalo a v Právu vyšel článek, že "jen díky zdejším se dílo podařilo zachránit."

Něco na tom je. Za 50 let je Slovanská epopej s MK natolik spjata, že tvoří jakési duchovní bohatství města. Krumlov má prostě Muchu rád. Z hlediska turistiky a cestovního ruchu by stěhování Praze málo pomohlo a MK hodně ublížilo. Ministr kultury by měl správcovství bez průtahů předat do MK a městu poděkovat, že se o epopej tak dlouho a dobře staralo.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 27.7. 2010