29. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2002
"Úřady v České republice neprovedly podrobné a nezávislé vyšetřování případů svévolného zadržování osob a policejního násilí. Romům, kteří se stávali terčem rasistického násilí, policie často neposkytovala dostatečnou ochranu." To je závěr v Londýně právě vydané výroční zprávy mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International o České republice (v angličtině je plný text zde.) Níže přinášíme kompletní český překlad:
29. 5. 2002
Amnesty International včera odsoudila ty vlády, které kdysi vytvořily mezinárodní statuty o lidských právech, za to, že tyto statuty po útocích na New York a Washington z 11. září ochromily jménem protiteroristických opatření. Amnesty International vydala svou nejnovější výroční zprávu o lidských právech ve světě a konstatovala, že vlády, které se obávají terorismu, "stále více odsunují lidská práva stranou a dávají namísto toho přednost bezpečnosti". Zpráva varuje, že demokratické země, nikoliv diktatury, nyní stojí v čele úsilí omezovat lidská práva. (V angličtině jsou tyto informace např. zde, kompletní zpráva je na adrese amnesty.org.)
29. 5. 2002
Když přicestovala Slovenka Nikola Garzová před dvěma lety do Británie, kam se její rodina uchýlila v útěku před rasistickým násilím ve své rodné zemi, bylo jí 11 let a neuměla ani slovo anglicky. Během půlroku byla Nikola pak v anglické škole přesunuta ze třídy nejhorších žáků do třídy nejlepších žáků. Tato nyní třináctiletá slovenská dívka je současnosti v Británii na zvláštním seznamu nejnadanějších a nejtalentovanějších žáků. Zaznamenala také stoprocentní školní docházku, napsal deník Independent. Nicméně britský ministr vnitra David Blunkett rozhodl, upozorňuje britský list, že děti jako Nikola nesmějí chodit do normálních škol a budou se podrobovat vyučování ve zvláštních "ubytovacích střediscích" britského ministerstva vnitra pro uprchlíky. Nikola napsala Blunkettovi osobní dopis, jímž se pokusila změnit jeho názor. Sedm měsíců chodila do normální, mainstreamové školy, nyní se podrobuje školní docházce v "ubytovacím středisku" pro žadatele o azyl v městě Harmondsworth u Londýna. "Není to dobrý nápad. Je lepší chodit do školy s místními dětmi, protože mluví velmi dobře anglicky a člověk se poučí o jejich kultuře," napsala Blunkettovi Nikola. Jenže Blunketta sotva přesvědčí, míní list Independent. Očekává se, že britští imigrační úředníci v brzké době donutí Nikolinu rodinu vrátit se zpět na Slovensko. Rodina Garzových odtamtud uprchla poté, co se stala terčem verbálních i fyzických útoků. Nikolina sestra, malá Vanesa, se narodila o dva měsíce předčasně, poté, co maminku Agatu zbili rasističtí násilníci. Navzdory apelům od rodinného právníka, od místního poslance a místních občanů odmítlo britské ministerstvo vnitra poskytnout rodině Garzových politický azyl.
29. 5. 2002
Britská vláda čelí rebelii řadových poslanců Dolní sněmovny proti plánům vyloučit děti žadatelů o azyl z normální školní docházky a vyučovat je namísto toho přímo v táborech pro žadatele o azyl, napsal deník Independent. 89 labouristických poslanců podepsalo rezoluci, která odmítá toto opatření, jež je součástí nového imigračního a azylového zákona, o kterém v současnosti jedná britský parlament.
29. 5. 2002
"Rád bych odpověděl na otevřený dopis od Nikoly Garzové, třináctileté holčičky ze Slovenska, který vyšel v listě Independent on Sunday. Doprovodný článek o plánech britské vlády na budován vazebních středisek pro žadatele o azyl obsahoval také vážná nedorozumění. Chci ujasnit, že ministři vždy zajistí, aby byly všechny případy řádně zkoumány a stavíme se s hlubokými sympatiemi vůči všem, kdo skutečně prchají před násilím." - Britský ministr vnitra David Blunkett odpověděl v listě Independent on Sunday na dopis Nikoly Garzové, nadané třináctileté školačky ze Slovenska, jejíž rodina se tam stávala terčem rasového násilí, a která ho žádala, aby ji nyní nedeportoval z Británie.
29. 5. 2002

Pieta k obětem komunismu se stala fraškou

Na pražském Újezdě se cosi stalo. V místech, kde dříve byla instalována velká rudá hvězda, vyrostla z trávníku betonová promenáda. To je totiž to, co je z větší vzdálenosti nejvíc vidět. Socha samozřejmě nemusí být dominantní vůči svému okolí tak, jako byl třeba Stalinův pomník, pak je ale otázkou, proč autoři "vybetonovali půlku Petřína". Snaha architektů Zdeňka Hölzla a Jana Kerela. zaujmout pomníkem i v pohledu zdálky je z jejich koncepce patrná. Jenomže teprve dalekohledem zjistíme, že po betonové ploše znázorňující schody se v horních partiích producírují jakési postavy. Ne, žádný začínající sochař si tam své dílko nezapomněl a není to ani taškařice studentů umělecké školy. Bohužel (vyjádření piety by si zasloužilo kvalitnější dílo), jde o "seriozní" Pomník obětem komunismu, který měl být důstojnou připomínkou těm, kteří trpěli.
28. 5. 2002
Americká FBI "mohla učinit daleko více a zabránit útokům z 11. září, avšak nereagovala na jasné varovné důkazy", protože bylo vyšetřování "sabotováno" vnitřními spory uvnitř FBI a kariérismem, podle interního memoranda FBI, které bylo ve Spojených státech zveřejněno včera. Tento obviňující dokument, který poslal respektované pracovnice FBI z Minneapolis Coleen Rowleyové řediteli FBI Robertu Muellerovi zpochybňuje tvrzení prezidenta Bushe, že prý neexistovalo před 11. září dostatečné množství důkazů na to, aby bylo možno zabránit útoku na Světové obchodní centrum. (Podrobnosti v angličtině viz zde. Na tomto místě je také text memoranda Coleen Rowleyové.)
29. 5. 2002
Členové havířovského zastupitelstva se nedokázali shodnout na osobě, kterou by postavili do čela města, ani na doplnění městské rady. Takový je "výsledek" pondělního tříhodinového večerního jednání zastupitelů.
29. 5. 2002
Vážené Hospodářské noviny,

váš článek "Zneužívání karet na Webu působí velké škody" z sekce Podniky a trhy dne 23.května 2002. Váš článek uvádí čtenáře v omyl. Namísto analýzy, jak se kreditní karty zneužívají a jak a kde je tedy potřeba je chránit, jste zjevně bez dalšího opsali zprávu Gartner Group. Údajná vyjádření internetových obchodů nemají žádnou vypovídací hodnotu, otázka (kterou jste neotiskli) zřejmě mířila mimo podstatu. Otištěné údaje jsou tak jen skrytou reklamou. Hlavní problém kreditních karet a internetu je v tom, že se čísla kreditních karet po tisících kradou, přes internet, z databází ze sítí firem (nejen internetových obchodů, ale i kohokoliv, kdo ukládá takové údaje), pokud nebyly buď z neznalosti anebo z nedbalosti zabezpečen před zneužitím řady známých bezpečnostních děr webových serverů. Správná otázka pro obchodníky tedy zní: Jak chráníte data svých zákazníků?

28. 5. 2002
Hysterické mediálne útoky bossa TV Markíza, Pavla Ruska, proti slovenskej odnoži Novy, TV JOJ, už dávnejšie prestali. Dôvod je zrejmý zo štatistík sledovanosti. Napriek veľkým očakávaniam verejnosti presýtenej otvorene tendenčným spravodajstvom Markízy, alebo nekvalitným, často treťotriednym obsahom jej programu, boli diváci nútení s rozčarovaním konštatovať, že ponuka zástupcov Vladimíra Železného na Slovensku, je ešte chabejšia. Keďže s tým ruku v ruke ide nárast stratovosti projektu, v kuloároch silnejú správy o predaji JOJ. Je otázne, či z hľadiska záujmov občana, do lepších rúk.
27. 5. 2002
"Není nic trapnějšího, než když o sobě mocní tvrdí, jak se jim křivdí. Bělošské Jihoafričany, kteří si stěžují na pozitivní diskriminaci černých občanů, jako by býval apartheid meritokracií, je nutno litovat i kritizovat. Čelní podnikatelé, kteří si razantně zvyšují platy a pak si stěžují, jak je jejich podnik poškozován zákonem o minimální mzdě, si zaslouží odsouzení i psychologické poradenství. A stejné je to s vládou v Bílém domě, které nyní spadl hřebínek a je celá zmatená, že se prezidentu Bushovi v Evropě dostalo tak nepřátelského přijetí. Americká nelibost irituje, ale zaslouží si vysvětlení."

"Proč ti lidé v západní Evropě proti tomu Bushovi tolik protestují," zeptal se mě v neděli v Praze kdosi po zhlédnutí českých televizních zpráv. Ano, pro toho, kdo sleduje česká média, jsou tyto protesty jistě docela nepochopitelné. Včera je analyzoval komentátor listu Guardian, jehož argumentaci shrnujeme (plný text v angličtině je zde.) (JČ)

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

Jan Keller
12. 6. 2002

Přinášíme čtenářům Britských listů poslední část čtení na pokračování. Po devět týdnů jste zde nacházeli jednotlivé kapitoly z knihy Jana Kellera Politika s ručením omezeným, s podtitulem Proměny moci na prahu 21. století. Kniha se příští týden bude stěhovat do nově zřízené sekce KNIHOVNA.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako první svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-27-0, 144 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem autora i vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, přístupnému z níže uvedeného obsahu, který se bude dynamicky rozšiřovat.

V archivu naleznete on-line rozhovor Jana Kellera se čtenáři Britských listů, fotogalerii, pořízenou u příležitosti vydání této knihy v říjnu 2001 i autorův životopis.

  Úvod   5.  Politika na okraji globalizace
Globalizace jako velké vyprávění
O čem mlčí vyprávění
Státy létat nedokáží
Ironie dějin
Prostor pro demokracii
 
 1.  Moderní politika - dělení pokladu
Čím ospravedlnit moc státu?
Kde jsou meze státní moci?
Jak mít užitek ze státní moci?
   6.  Postmoderní politika
Guláš jako program
Politika jako tombola
Politika svádění
Postmoderní politik
 
 2.Politika a virtuální ctnosti
Simulacrum v moderním provedení
Nacionalismus jako virtuální domov
Karikatura komunity
Uctívání státní moci
Privilegium neprivilegovaných
   7.  Politika ve světě sítí
Politika ve věku organizací
Vítězné tažení sítí
Politika v síti
Nedůvěřivý volič
 
 3.  Politika tolerovaná experty
Čím více moci, tím méně kontroly
Expertní vědění a veřejné mínění
Poradenská společnost
Experty nikdo nevolí
Demokracie versus technokracie
   8.  Politika v nejisté společnosti
Špatné recepty na bezpečí
Nejistota jako styl života
Je modernizace lékem na nejistotu?
Program TINA
 
 4.  Politika a jiná rizika
Neviditelný vetřelec
Chybějící pojištění
Plnění norem
Dělba zla
Předpotopní politika
   9.  Dilemata občanské společnosti
Dilema ziskovosti
Dilema organizovanosti
Dilema sítí
 
5. 7. 2002
Vladimír Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil, Ivo T. Budil, Martin Hekrdla, Bob Fliedr, Tomáš Halík

Posledním dílem Čtení na pokračování ze sborníku Evropského literárního klubu s názvem Střet civilizací ? a podtitulem Dominance Západu, nebo dialog světových kultur ukončujeme deset týdnů trvající prezentaci této knihy.

Je věnovaná aktuálním politickým, ekonomickým, kulturním a geografickým problémům soudobé civilizace, závažným celospolečenským otázkám, jak je v zostřeném světle vnímáme především po tragických teroristických útocích na mocenská a ekonomická centra Spojených států amerických v loňském roce. Do popředí se vynořuje nové geopolitické uspořádání zeměkoule, které by mělo obnovit narušenou rovnováhu sil, kdy po zániku bipolárního světa hrozí nekontrolované světové konflikty. V minulosti se zánikem Západu zabývali N.J. Danilevskij, O. Spengler nebo A. Toynbee. Světovým bestsellerem se však stala až práce amerického politologa Samuela Huntingtona, který se obává, že s koncem studené války skončila západní fáze mezinárodní politiky a do popředí se posunula konfrontace Západu s ostatními civilizacemi v podobě ničivých válečných konfliktů. Naopak jeho protihráč F. Fukuyama v eseji "Konec dějin?" tvrdí, že nastává epocha definitivního vítězství kapitalismu a liberalismu, a tím i konec dějin. S předkládanými názory a myšlenkami polemizuje deset odborníků z našich vědeckých a vysokoškolských pracovišť, nezávislých novinářů a publicistů. Všichni odborníci si v knize kladou otázku, jak je možné nadcházející konflikty řešit. Zda je možné mezi technicky vyspělým a bohatým Západem a okolním světem vést smysluplný dialog, který by měl přispět k trvalejší harmonii politického vývoje jednotlivých krizových regionů a k celosvětově udržitelnému míru.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako třetí svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-31-9, 192 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, a budou přístupné z níže uvedeného obsahu.

 Úvod  Vladimír Nálevka  Konec dějin a střet civilizací 
 1.  Miloš MendelStřet civilizací ve světle vědy
Střet civilizací jako produkt vědecké postmoderny
Obecné slabiny paradigmatické metody
Konkrétní slabiny paradigmatické metody
    Západní civilizace
    Slovansko-pravoslavná civilizace
    Konfuciánská civilizace
    Islámská civilizace
Skutečné příčiny střetů
 
 2.  Oskar Krejčí  Hrozivé proroctví
Rytmus politické teorie
Nejasné pojmy
Kultura versus ideologie
Doktrinální rozpor
Rizika historiografie
Soužití civilizací
 
 3.  Stanislav Komárek  Prorokovali proroci... 
 4.  Luboš Kropáček   Model spíše varovný
Alternativa: jediná univerzální civilizace
Alternativa: dva světy
Islámský okruh
Křesťanský pohled
 
 5.  Zdeněk Zbořil  Střed a střet civilizací  
 6.  Ivo T. Budil   Střet kultur a vzpoura proti modernitě 
 7.  Martin Hekrdla  Postmoderní sociální konflikt
Sociální zdroje "boží pomsty"?
Boží stíny jediného světa
Problémy s modernizací
Vzpomínky na budoucnost
Čtení událostí
 
 8.  Bob Fliedr   Když odnikud někam, tak jinudy
Muslimové a války protestantů s katolíky
Oltář je dál než trůn
Střetávání dialogů
Svoboda a náboženství
Sňatek Východu a Západu
 
 9.  Tomáš Halík  Nový světový řád" a náboženství 
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2002 Jak mi Patrik Kaizr zkazil Den Země anebo proč jsem přestal kupovat časopis Týden Miroslav  Šuta
29. 5. 2002 AI: Demokratické státy omezují lidská práva   
29. 5. 2002 Výroční zpráva Amnesty International o ČR: Úřady nevyšetřily policejní násilí; policie nechrání Romy před rasistickými útoky   
29. 5. 2002 O podvodech s kreditními kartami: Hospodářské noviny informovaly čtenáře nedostatečně Pavel  Dvořák
29. 5. 2002 Oběti alkoholové závislosti mají svůj pomník Jan  Paul
29. 5. 2002 "Pane ministře, prosím, neposílejte nás zpět na Slovensko"   
29. 5. 2002 Britský ministr vnitra Blunkett odpovídá slovenské školačce: Nemůžeme pustit do země každého   
28. 5. 2002 Odpadkový kôš Vladimíra Železného na predaj ? Lubomír  Sedláčik
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
28. 5. 2002 Exkluzivní vyhazov na prestižní adrese Jan  Paul