22. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jean-Marie Le Pen po vyhlášení prvního kola prezidentských voleb
23. 4. 2002
Premiér a kandidát socialistů Lionel Jospin se umístil v prvním kole prezidentských voleb, které se konaly tento víkend ve Francii na třetím místě s 15,8 až 16 procenty hlasů. Poprvé v historii se tak bude bojovat v druhém kole prezidentských voleb mezi zástupcem extrémní, xenofobní a neonacistické pravice (Jean-Marie Le Pen) a neogaullistické pravice (Jacques Chirac). Rozdíl? pouhá dvě procenta. Poprvé po po 33 letech bude naopak v rozhodujícím duelu chybět zástupce levice. Jospin ve pozdě večer oznámil národu odchod z politického života, aby tím dostál zodpovědnosti za "neúspěch" v 1. kole. Neúčast voličů dokázala ošidnost a nebezpečnost "voleb nohama". Reálná hrozba ultranacionalisty Le Pena v úřadě prezidenta ukazuje krajní meze evropské demokracie i hrozbu Evropské unii. Přistěhovalecká politika lepenovců má v českých podmínkách jediné synonymum: Sládkovy republikány. Francouzští radikálové si vybrali možnou budoucnost pro svou zemi. Jak dopadne druhé kolo? Přijdou sami sebou vyděšení občané k volbám a budou volit pro Francii i pro Evropu, nebo jim bude daný stav vyhovovat? Z Paříže analyzuje Josef Brož hlubší příčiny volebního překvapení.
Sloupek

Už několik týdnů vede týdeník Reflex intenzivní, emocionální kampaň zaměřenou proti novele trestního zákona, která rozšířila kvalifikovanou skutkovou podstatu trestného činu šíření toxikomanie podle § 188a trestního zákona. Podle dosavadního znění bylo trestné svádět jiného ke zneužívání jiné návykové látky než alkoholu, podporovat ho v tom nebo zneužívání takové látky jinak podněcovat nebo šířit, a ve druhém odstavci paragrafu se stanoví, že je-li osoba, vůči níž takové jednání směřuje, mladší osmnácti let, bude pachatel potrestán podle přísnější sazby, nikoli do tří, ale do pěti let.

Novela nestanoví nic jiného, než že touto přísnější sazbou bude potrestán i ten pachatel, který takový čin spáchá tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Podle novinářů Reflexu tato změna zavádí drogovou cenzuru, neboť byla postavena mimo zákon dnes už klasická díla spisovatelů 'beat generation' jako Jack Kerouac nebo Allen Ginsberg. Půjde do vězení Jan Svěrák za svou Jízdu (tj. film, jehož hrdinové kouří téměř po celou dobu marihuanu), ptají se redaktoři týdeníku v posledním čísle, aniž by vzali na vědomí, že nově přijatý zákon nelze uplatnit retroaktivně na deset let staré dílo.

Kampaň Reflexu vůbec nebere v úvahu, že novela neznamená prakticky žádnou změnu, pouze soud nebude muset dokazovat, že pachatel, který např. zveřejní na internetu návod k přípravě drogy, nebo dealer, který tímto způsobem propaguje své služby, je postižitelný podle druhého odstavce paragrafu 188a, protože mezi adresáty jeho sdělení mohly být i osoby mladší osmnácti let, a může sáhnout k přísnějšímu potrestání.

Paragraf 188a není útokem na svobodu slova, jak již několik týdnů emotivně křičí Reflex, a nejde ani o klasickou verbální skutkovou podstatu, neboť jeho staré i nové znění (účinné od 1. 7. 2002), pokud soudy nebude vykládáno nepřiměřeně široce, nebrání svobodě projevu a umělecké tvorby, včetně děl, která zprostředkovávají zkušenost drogové závislosti. Jak bylo řečeno, skutková podstata samotná se vůbec nemění, a kdyby orgány činné v trestním řízení chtěly zmíněná umělecká díla stíhat, mohly by tak činit už dnes.

Dochází-li v České republice občas k nepřiměřeně tvrdé drogové represi (a jak víme z médií, tyto případy nejsou výjimečné), děje se tak neuváženým ukládáním drakonických trestů určených pro dealery konzumentům nebo drobným pěstitelům marihuany, a takové rozsudky by měly rušit nebo zmírňovat odvolací soudy, eventuálně přichází v úvahu i milost presidenta republiky. Samotný trestný čin šíření toxikomanie, jehož se dopouštějí např. dealeři nabízející před školami dětem drogy v podobě candies (bonbonů), by měl být stíhán, a je v pořádku, že podle přísnější sazby budou stíhány i neadresné formy jeho spáchání.

Faktický vítěz prezidentských voleb ve Francii, Jean-Marie Le Pen
23. 4. 2002
Šok. První kolo prezidentských voleb otřáslo francouzskou politickou scénou. Zatímco všechny výzkumy veřejného mínění favorizovaly prezidenta Jacquese Chiraka a premiéra a předsedu Socialistické strany (PS) Lionela Jospina, symbolickým vítězem prvního kola se stal Jean-Marie Le Pen, předseda Národní fronty (FN), který postupuje hned za Chirakem do druhého kola.
16. 4. 2002

Přečetli jsme za vás

Co je to za dobu, ve které žijeme? Je jiná, než epochy, kterými lidstvo již prošlo například v době helénské, nebo prožíváme v naší každodennosti prakticky totéž, a rozdíl je pouze v tom, že disponujeme více technickými prostředky? Ještě poměrně nedávno jsme svou přítomnost charakterizovali jako dobu postmoderní, někdy také jako dobou informační. Dnes nemluvíme o ničem jiném, než o globalizaci.
22. 4. 2002

O svízelích zavádění elektronického podpisu pro komunikaci s úřady jsme psali minulý týden zde a zde. Instalační skript stále nefunguje a ručně lze certifikát instalovat pouze do Exploreru, nikoli do mailového klienta Outlook Express. E-mailová hotline První potěmkinské (opravuji: certifikační) autority, a. s., (ICA) neodpověděla ani po šesti dnech, zato se podařilo navázat kontakt s Pavlem Čekalem, "sales managerem" ICA, a ten přislíbil nápravu "v průběhu několika málo dní".

O poznání hůře jsme dopadli na Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který udělil ICA akreditaci a přestože neodpovídá za soukromoprávní vztahy mezi touto společností a jejími zákazníky, měl by mít možnost mluvit přinejmenším do toho, že ICA prodává nepoužitelné certifikáty a svádí šikanu zákazníků právě na tento úřad.

Pan Pavel Vondruška, který zde má elektronický podpis na starost, suše sdělil, že v Úřadu platí přísný zákaz poskytovat novinářům jakékoli informace, a odkázal nás na tiskovou mluvčí. Ta komunikovat po telefonu rovněž odmítla a požádala o otázky v písemné podobě.

"A odpovíte?" ptám se. - "Samozřejmě!" ujišťuje mluvčí. A skutečně, za několik hodin přišel e-mail, v němž nám bylo sděleno, že ÚOOÚ bude k našim otázkám shromažďovat "relevantní podklady". To se stalo minulou středu; pokud nezemřeli, shromažďují v tomto vzorně vedeném úřadu relevantní podklady k odpovědi dodnes.

ČTK pojala téma elektronického podpisu jako nepokrytou předvolební oslavu úspěchů ministra Karla Březiny: vše jde jako po másle, díky moudré sociálnědemokratické vládě neexistuje nic, co by byť jen vzdáleně připomínalo potíž.

Děkujeme, pane ministře! Díky, nestranná a objektvní, neúplatná Četko!


Zatímco ÚOOÚ, nyní již zřejmý spoluviník fraškózního startu elektronického podpisu, zarytě mlčí, změnila ICA svůj formulář a doplnila možnost zvolit si použitelnost kvalifikovaného certifikátu. Z nepochopitelných důvodu je však přednastaveno, že certifikát nemá být možno používat pro šifrování: šifrovaná komunikace by ale ve styku s veřejnou správou měla být pravidlem, či spíš naprostou samozřejmostí! Na vyjádření ÚOOÚ, jak bylo uvedeno, již víc než týden marně čekáme.

Zajímavý článek na toto téma od Jiřího Peterky přinesl server Lupa.

22. 4. 2002
Nejen Jan Čulík má problémy se službami Eurotelu, který SMS do zahraničí sice převzeme (a zpoplatní), avšak nezřídka nedokáže doručit. Tento dopis nám poslal čtenář žijící na Maltě. - Poznámka JČ: Tentýž problém, jaký jsme v lednu zaznamenali při posílání esemesek od Eurotelu na mobilní telefon v britské síti One to One, a který Eurotel v reakci na kritiku, publikovanou v BL, vyřešil, se objevil znovu koncem minulého týdne. Služba firmy One to One problém prověřila a konstatovala, že "chyba je na straně českého operátora". Přešli jsme k jinému providerovi (i z jiných důvodů), kde se problém nevyskytl. Je však zjevné, jak svědčí i jiní uživatelé českých mobilních operátorů, že posílání esemek do zahraničí není zdaleka spolehlivá záležitost.
21. 4. 2002
Keď horela televízna veža Ostankino, prezident Putin celé hodiny váhal so súhlasom na odpojenie tamojších vysielačov. Celkom vážne sa obával katastrofálneho politického dosahu, keď sa biedou sužovaní občania náhle precitnú z pôsobenia "televíznej drogy". Nie sme si istí, či by nemal aj bratislavský vládny kabinet začať vo vlastnom záujme biť na poplach. Kábelová spoločnosť UPC, ktorá si počína na Slovensku mimoriadne arogantne a beztrestne ignoruje uznesenia štátnych orgánov, totiž môže stáť pred bankrotom. S trochou irónie treba konštatovať, že pri až 80 percentnej sledovanosti juhoamerických telenoviel, to predstavuje pre vládu najvážnejšiu možnú predvolebnú hrozbu.
19. 4. 2002
Co se v Čechách dostane do novin a co se do nich nedostane. "Tento článek jsem psal původně v listopadu 2001 pro týdeník Profit. Jeho šéfredaktor Ivan Jemelka text přijal, honorář vyplatil, ale zcela bez varování otiskl níže uvedený text, pod kterým jsem byl uveden jako spoluautor," píše Radek Mokrý a pokračuje:

"Podle některých informací měl totiž po určitou dobu týdeník Profit skrytě vlastnit velmi dobře známý Libor Procházka z IPB. Zcela určitě však měl vliv na to, kdo bude nebo nebude jeho šéfredaktorem. Obsah textu tomu nasvědčuje."

19. 4. 2002
  • Říkáte, že jste odstoupil v zájmu věřitelů. Mohl byste být konkrétnější?
  • Hlavním důvodem mého rozhodnutí byly nepřekonatelné rozpory mezi správcem konkurzní podstaty a největším věřitelem, tedy ČSOB a členy věřitelského výboru, kteří zastupují její zájmy (Vít Krejčiřík jako zástupce ČSOB a.s. a JUDr. Novotný jako zástupce CRF a.s., která je pod kontrolou ČSOB a.s.) ohledně dalšího průběhu konkursního řízení.

    19. 4. 2002
    Skupina Tchecomalt vznikla v roce 1995. Jde o podniky sdružené kolem Obchodních sladoven a podniků Zemědělského zásobování a nákupu. Celková tržní hodnota skupiny se ještě minulý rok pohybovala kolem tří miliard korun. Mluvíme v minulém čase, protože současná cena by byla zřejmě výrazně nižší. A proč? Konal se dosti podivný konkurs.
    19. 4. 2002
    Budapešťská burza dosáhla začátkem dubna pro letošní rok dosud nejvyššího vrcholu, poté, co od 1. ledna stoupla o pětadvacet procent. Hodnoty akcií na maďarské burze stoupají tak dramaticky v důsledku přílivu zahraničního kapitálu do Maďarska. Zahraničním investorům se nelíbila dosavadní, odcházející vláda pro svůj hrubý intervencionismus a mikromanagement hospodářství. Byla také pošpiněna protekcionářstvím, i když nikoliv otevřenou a primitivní korupcí. Mladistvý a zatvrzelý maďarský ministerský předseda Orban, který se zjevně nijak nepoučil ze své drtivé porážky 7. dubna v prvním kole maďarských voleb, dál šířil xenofobii, která se stala jeho charakteristickým rysem. Argumentoval, že výrazný vzrůst hodnoty maďarské burzy je jasným důkazem zhoubného vlivu "velkého (tj. zahraničního) kapitálu", který prý zjevně Maďarsko ovládne, dostanou-li se k moci socialisté.
    Jan Keller
    12. 6. 2002

    Přinášíme čtenářům Britských listů poslední část čtení na pokračování. Po devět týdnů jste zde nacházeli jednotlivé kapitoly z knihy Jana Kellera Politika s ručením omezeným, s podtitulem Proměny moci na prahu 21. století. Kniha se příští týden bude stěhovat do nově zřízené sekce KNIHOVNA.

    Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako první svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-27-0, 144 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem autora i vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, přístupnému z níže uvedeného obsahu, který se bude dynamicky rozšiřovat.

    V archivu naleznete on-line rozhovor Jana Kellera se čtenáři Britských listů, fotogalerii, pořízenou u příležitosti vydání této knihy v říjnu 2001 i autorův životopis.

      Úvod   5.  Politika na okraji globalizace
    Globalizace jako velké vyprávění
    O čem mlčí vyprávění
    Státy létat nedokáží
    Ironie dějin
    Prostor pro demokracii
     
     1.  Moderní politika - dělení pokladu
    Čím ospravedlnit moc státu?
    Kde jsou meze státní moci?
    Jak mít užitek ze státní moci?
       6.  Postmoderní politika
    Guláš jako program
    Politika jako tombola
    Politika svádění
    Postmoderní politik
     
     2.Politika a virtuální ctnosti
    Simulacrum v moderním provedení
    Nacionalismus jako virtuální domov
    Karikatura komunity
    Uctívání státní moci
    Privilegium neprivilegovaných
       7.  Politika ve světě sítí
    Politika ve věku organizací
    Vítězné tažení sítí
    Politika v síti
    Nedůvěřivý volič
     
     3.  Politika tolerovaná experty
    Čím více moci, tím méně kontroly
    Expertní vědění a veřejné mínění
    Poradenská společnost
    Experty nikdo nevolí
    Demokracie versus technokracie
       8.  Politika v nejisté společnosti
    Špatné recepty na bezpečí
    Nejistota jako styl života
    Je modernizace lékem na nejistotu?
    Program TINA
     
     4.  Politika a jiná rizika
    Neviditelný vetřelec
    Chybějící pojištění
    Plnění norem
    Dělba zla
    Předpotopní politika
       9.  Dilemata občanské společnosti
    Dilema ziskovosti
    Dilema organizovanosti
    Dilema sítí
     
    19. 4. 2002

    Sefredaktor BL Jan Culik nebude od patku 19. 4. do pondeli vecera 22.4. na internetu - pripadne prispevky prosim posilejte v techto dnech na adresu redakce@blisty.cz, nikoliv na Culikovu soukromou adresu. Dekujeme.

    Patek vecer: Sefredaktor pozdravuje ctenare ze stredozemskeho ostrova Malta: zajimava smesice anglosaske, italske, arabske a zidovske kultury. Ostrov, na nemz si 330 000 obyvatelu hrde zachovava vlastni charakteristicky jazyk.

    Omlouváme se, že pondělní Britské listy vyjdou z provozních důvodů o něco později; úterní vydání by mělo být k dispozici v obvyklém čase.

    21. 1. 2002
    Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    22. 4. 2002 Vzhůru k pražským volbám František  Procházka
    22. 4. 2002 Jan Paul se chová jako "klevetivá baba" David  Rath
    22. 4. 2002 Reflex versus větrné mlýny Tomáš  Pecina
    19. 4. 2002 V Británii nepotřebují čeští občané zdravotní pojištění   
    19. 4. 2002 Maďarsko - volby, ve kterých opravdu o něco jde Sam  Vaknin
    19. 4. 2002 Policie vyšetřuje konkurs Tchecomalt Group Radek  Mokrý
    18. 4. 2002 Milování Lukáš  Bárta
    18. 4. 2002 President ČLK MUDr. David Rath zneužívá a diskredituje Českou lékařskou komoru Jan  Paul
    18. 4. 2002 Jak bohaté země přímo žijí z chudoby chudých zemí   
    17. 4. 2002 PVT: Děláme jen to, co po nás chce ÚOOÚ Jiří  Faltus