21. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 3. 2002
Tiskova konference ministra Milose Kuzvarta 19. brezna ve SPOLANE Neratovice probehla za zavrenymi dvermi. Prestoze tiskova konference byla podle sdeleni tiskoveho odboru MZP ohlasena prostrednictvim CTK a organizoval ji ministruv tajemnik pan Sasek, nebyli na tiskovou konferenci vpusteni zastupci organizace Greenpeace. Ti jiz vice nez rok usiluji o zabezpeceni toxickeho zamoreni ve Spolane a o urychleni jeho definitivniho odstraneni, praví se ve středečním prohlášení organizace Greenpeace. - Omezování přístupu na vládní tiskové konference jen pro určité osoby, od nichž může vláda očekávat vstřícnou reakci, je závažným porušením práva na přístup k informacím pro všechny - princip výlučnosti "přístup jen pro někoho" praktikovaly vlády komunistické. Sociálně demokratický ministr Kužvart takovouto praxí svou vládu diskredituje.
Sloupek

K opakovaným nevěřícným reakcím některých čtenářů vůči celé řadě faktů, týkajících se útoků z 11. září a války proti Afghánistánu, které přinesly mezinárodní sdělovací prostředky a které se staly se v minulých měsících předmětem mezinárodní diskuse: čtenáře, kteří namítají, že o tom nic nevědí, že to "je jak science fiction", namátkou odkazujeme na tato témata:

O geopolitice a ropě a jejich významu při amerických postojích ve válce o Afghánistán psal mj. list Los Angeles Times (nejvýznamnější americký deník západního pobřeží USA) koncem listopadu, v Britských listech 30.11. 2001 viz zde.

Zprávy, že CIA údajně věděla o útocích z 11. září předem, proběhly evropským tiskem začátkem listopadu 2001, zveřejnil je na základě sporu mezi americkou a francouzskou rozvědkou čelný francouzský pravicový deník Le Figaro, přinesl je i Guardian a další zdroje, v BL máme shrnutí z jednoho internetového zdroje dne 5.11. 2002 zde.

O ropě a Afghánistánu se zmiňuje i v rozhovoru pro časopis Der Spiegel americký zastánce lidských práv Francis Boyce - v článku konstatuje, že se o věci široce hovoří, viz BL zde.

Pořad BBC Newsnight informoval o tom, že George Bush měl akcie ve stejném podniku jako rodina bin Ladenů a ta je prodala až po 11. září a odcestovala volně z Bostonu letecky zpět do Saúdské Arábie až několik dní po útocích na WTC, BBC argumentovala, že v důsledku vazeb rodiny Bushových na rodinu bin Ladena měla CIA poslední dobou před 11. zářím zakázáno bin ladenovce vyšetřovat, nebo se to alespoň nedoporučovalo, odkaz je v článku Bushky Bryndové na doslovný transkript této reportáže televize BBC i na český překlad v BL, ten je zde.

14. března 2002 informovala televize BBC, že "není vyloučeno" že antrax rozesílal v Americe loni poštou vědec, účastnící se vojenského projektu CIA, viz zde.

Systematicky se v Britských listech snažíme informovat o mezinárodní diskusi na závažná témata, která se do českých médií nedostane. Pod článkem Bushky Bryndové naleznete odkazy na všechny texty, týkající se útoků z 11. září a války v Afghánistánu, které v BL vyšly na toto téma od začátku října 2001. Uvidíte, že celkový mezinárodní obraz je podstatně jiný, než jak ho prezentují česká média. Ohledně toho, co všechna tato kontroverzní fakta znamenají, si zachováváme otevřenou mysl - dosud to zřejmě neví nikdo.

Miloslav Výborný, sociální demokrat v dresu KSU-ČSL: Bude jeho odměnou ministerstvo?
21. 3. 2002

Zásluhou společného hlasování poslanců ČSSD a části klubu KDU-ČSL prošel (ve dvou hlasováních: 1. hlasování, 2. hlasování - hlas N nebo Z znamená podporu zákona) o dva hlasy návrh nového správního řádu do třetího - přesněji řečeno již pátého - čtení v Poslanecké sněmovně. Tím je o osudu návrhu, který byl podán v rozporu s jednacím řádem Sněmovny a může být poté, co v lednu 2003 nabude účinnosti, napaden u Ústavního soudu, možná již rozhodnuto, neboť odpor proti nezákonné proceduře schválení zákona nenalezl ve Sněmovně většinu a překvapivě smířlivý tón poslanců ODS naznačil, že v případě potřeby svého partnera ve 3. čtení podpoří. Dále půjde pouze o to, které pozměňovací návrhy budou přijaty v závěrečném čtení návrhu zákona, které se uskuteční příští týden.

Důležitý je rovněž precedenční charakter způsobu, jakým byl zákon předložen PSP ke schválení: jakýkoli zamítnutý návrh zákona bude napříště možno předkládat nikoli do prvého, ale jako pozměňovací návrh k některému jinému zákonu přímo do druhého čtení.

Nový správní řád, jenž by měl nahradit 35 let starý a téměř nemodernizovaný předpis, přinese občanům poměrně významné omezení jejich práv ve vztahu k úřadům. To lidé pocítí zejména v oblasti povolování staveb, kde, pokud nejsou sami stavebníky nebo investory, jim nový zákon přiznává postavení účastníka druhé kategorie. Úřad nebude sice již disponovat jejich procesními právy v celém rozsahu, jak ministerstvo vnitra ve své přeloze původně předpokládalo (ledaže by tato změna prošla jako pozměňovací návrh; takový návrh skutečně Marek Benda (ODS) podal), nicméně praktické dopady nové úpravy na možnost uplatňovat práva účastníků budou poměrně značné.

Přínos nového správního řádu lze hledat zejména v ekonomické oblasti, protože předpis se stane významnou pobídkou pro zahraniční investory; ti z nich, kteří mají v úmyslu vybudovat výrobní provozy, které budou představovat velkou zátěž pro životní prostředí, budou zbaveni nutnosti jednat o těchto dopadech s občany žijícíim v příslušném místě a mohou se omezit na dojednání podmínek s příslušnými úřady.

21. 3. 2002
Vážený pane,

Napsal jsem otevřený dopis Britským listům. Jsem obyčejný člověk, nemám majetek, ale mám velkou víru, kterou sdílí stamiliony lidí na naši planetě, víru v to, že dříve nebo později musí být nastolen mír na Blízkém Východě. Chtěl bych, aby lidi podepisovali tuto petici a aby byla předložena Radě bezpečnosti OSN.

21. 3. 2002
Je opravdu neštěstí, když se do problému opřou pod účelovým praporcem obecného zájmu buď naivkové nebo političtí spekulanti. Je neštěstí, že jejich rádoby názory noviny tisknou, protože nadělají víc škody, než užitku (v tomto případě to možná platí obráceně). V rubrice Fórum Mladé fronty Dnes jsem byl 2.března 2002 svědkem populistického argumentačního průjmu poslankyně za Unii svobody Moniky Mihaličkové, která v kauze Knížák versus Dzurko, vyrukovala v záplavě omluv (přichází prý s reakcí pozdě) a pomluv (nevzdělaný Knížák) s kartou nekompetentnosti ředitele Národní galerie.
21. 3. 2002
Americká špionážní organizace Central Intelligence Agency byla donucena zlikvidovat data ohledně návštěvníků svých stránek, poté, co bylo zjištěno, že sleduje prostřednictvím "cookies" čtenáře své internetové knihovny, navzdory tomu, že to americká vláda zakázala.
20. 3. 2002

Za dobu kratší než jeden měsíc se včera rozpadl u břehů Antarktidy obří ledovec Larsen B, o tloušťce 200 metrů a o rozměrech 3250 čtverečních kilometrů, konstatovali vědci z British Antarctic Survey. Nyní dále zkoumají, kdy došlo k něčemu podobnému naposledy a které další velké ledovce nedaleko Antarktidy jsou ohroženy. V roce 1998 předpověděla British Antarctic Survey, že roztaje větší množství ledovců kolem Antarktidy. Od té doby pokračuje oteplování v oblasti a pozorovali jsme už delší dobu, jak se ledová plocha Larsen B zmenšovala. Věděli jsme, že to, co zbude, se nakonec rozpadne, ale rychlost, s níž se to stalo, byla šokující. Těžko věřit, že se rozpadlo 500 milionů milionů tun ledu za méně než měsíc, uvedl jeden vědec.

Ledovec Larsen B
21. 3. 2002
Kdo, kromě George Bushe, by ještě zpochybňoval realitu globálního oteplování? V Antarktidě se rozložila ledovcová plocha o váze 500 miliard tun. Jsou zaznamenávány zároveň i další podstatné podnebné změny, napsal ve středu v deníku Independent jeho editor pro vědecké otázky Steve Connor.
21. 3. 2002

tisková informace

Greenpeace nominovalo dlouholeté představitele Spolany Neratovice na tituly "Ropák roku" a "Zelená perla roku" (1). Bývalý generální ředitel a předseda představenstva Spolany, ing. Jaroslav Štrop, nezabezpečil provozy masivně kontaminované dioxiny a rtutí nacházející se v bezprostřední blízkosti Labe, ačkoli měl k dispozici informace o vážné hrozbě zamoření řeky v případě povodně.

O titul "Zelená perla roku" bude soutěžit několik neuvěřitelných výroků bývalého tiskového mluvčího Spolany Zdeňka Josky a vedoucího ekologického odboru podniku Martina Dobeše, kteří se opakovaně pokoušeli bagatelizovat vážné riziko plynoucí ze zamoření ve Spolaně. Rozsáhlá kontaminace dioxiny a rtutí řadí Spolanu mezi vůbec nezamořenější místa na světě (2).

Joska o budovách kontaminovaných supertoxickými dioxiny řekl: "I kdyby budovy někdo vyhodil do vzduchu, tak sutiny zůstanou na místě a nic se nestane." Tvrdil také, že "zatím neexistuje technologie, která by to uměla zlikvidovat" (3). Přitom v téže době měla Spolana k dispozici studii s 12 návrhy na různé způsoby likvidace dioxinového zamoření.

21. 3. 2002

Úterní večer na ČT1 pořadem Bez imunity dobře konkuroval Banánovým rybičkám. Docela zábavné, kdyby nešlo o vážné věci. První a "nosné" téma pořadu: "Mohlo by plošné poskytování přídavků na děti zvýšit porodnost?" se zvrtlo v groteskní zkoumání a převracení tvrzení "dítě = sociální riziko". Naštěstí se jako racionálně uvažující nakonec projevili sami diváci, kteří základní myšlenku (otázku) označili ve většině za scestnou. Pobavil Oldřich Kužílek, který pro zvýšení porodnosti doporučil vypnout proud,a replika Petry Buzkové, která si toto opatření představila jako součást programu (případné) vlády ODA.

Důchodová reforma, jako druhé téma, byla opět tristní ukázkou plytkosti a bezradnosti. Korunu tomu nasadila z "publika" Monika Pajerová, jíž zdatně sekundoval moderátor pořadu pan Pokorný. Z jejího rezolutního návrhu na "třízdrojové financování důchodového systému" udělal pan Pokorný záhy "třístupňový systém" a nutil zúčastněné, aby se k němu vyjadřovali. Pikantní na tom je, že návrh Moniky Pajerové (financování pojištěnci, zaměstnavateli a státem) přesně vystihuje systém, který u nás funguje dlouhá léta.

21. 3. 2002

Deník Guardian obdržel v rámci British Press Awards, nejprestižnějších cen britského tisku, cenu za své internetové stránky, které byly jmenovány "serverem roku". Jeden z členů poroty konstatoval, že jsou prý tyto stránky "daleko vepředu" a jsou plné "vynikající novinářské práce". Jiný člen poroty konstatoval, že tyto internetové stránky, které v posledních měsících poskytovaly bezkonkurenční informace o teroristických útocích proti Spojeným státům a na další témata, jsou tím, "jak by měly na internetu vypadat tištěné noviny". - Cenu "Britský deník roku" obdržel list The Mirror za to, že se seriózně a kriticky zabýval válkou v Afghánistánu.

21. 3. 2002

Studenti svědčí o tom, že na Ostravské univerzitě mívají až 35 hodin seminářů a přednášek týdně. Na Glasgow University mají studenti často méně než 20 hodin seminářů a přednášek týdně. Znamená to, že je výuka na českých univerzitách kvalitnější a intenzivnější a studium na britských vysokých školách chabější? Nakolik mají studenti čas na samostatnou práci, očekává-li se od nich, že stráví v posluchárnách až 35 hodin týdně? A jak se odlišuje studium, kdy student chodí na fakultu 20 nebo 35 hodin týdně? O způsobu vysokoškolského studia ve Velké Británii píší v dnešní mimořádné příloze deníku Právo, věnované školské problematice, šéfredaktor Britských listů Jan Čulík a Luboš Kreč, student Ostravské univerzity, který strávil v Glasgow loni na podzim tři měsíce v rámci školské výměny Evropské unie v programu "Socrates".

18. 3. 2002
Tušila jsem, ze s těmi útoky na Twins nebylo něco v pořádku již hned druhý den, co jsem se vzpamatovala z prvního šoku. Když jsem pracovala na Evropské komisi, zabývala jsem se také dopravou surovin z bývalých sovětských středoasijských republik. Pamatuji si moc dobře, jak všichni moc stáli o průchod Afganistánem, aby získali přístup ke světovým trhům. A jak agilní byli Američané v těch republikách, které měly ropu nebo zemní plyn. Většina zdrojů tohoto článku patří k seriózním mediím. Střípky informací se najdou všude na webu, jen je třeba je složit dohromady. Výsledek, zdá se mi, je dost děsivý...
Soud rozhodl: video lhalo
18. 3. 2002
Občas se to stane: Policisté zasáhnou způsobem, který není zcela podle předpisů, u výslechu to popřou, ale záhy se ukáže, že existuje videozáznam jejich zákroku. Dojde-li k tomu v zahraničí, vypadá to s policisty - a s jejich nadřízenými - pravidelně dost bledě. V České republice je situace jiná. Jak minulý týden rozhodla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Ivana Podlipná, rozpor mezi výpovědí policie a videozáznamem pro soud nepředstavuje problém: protože čeští policisté mluví za všech okolností pravdu, musela se zmýlit kamera.
20. 3. 2002
George Bush přislíbil, že zlikviduje zbraně hromadného ničení. Měl by začít doma, argumentoval v úterý 19. 3. v deníku Guardian George Monbiot. Američané mají totiž vlastní program výroby biologických zbraní a jejich postoj k problematice biologických a chemických zbraní je nesmírně znepokojující. Jeho argumentaci shrnujeme.
20. 3. 2002
Saad Badr, syn bývalého iráckého premiéra, který nyní žije v Londýně, sdělil listu Guardian, že v podstatě nemůže nijak ovlivnit situaci v Iráku. Za poslední dva měsíce, od té doby, co pronesl prezident Bush svůj projev o "ose zla", jejíž součástí má být i Irák, je však jeho byt v londýnské čtvrti Kensington ohniskem horečné činnosti. Někdy zcela neslučitelné politické frakce se dohadují, jak nejlépe odstranit Saddáma Husajna, a také zvažují své vlastní šance jak se dostat v Iráku k moci.
20. 3. 2002

Zamyšlení nad zákonem č. 116/2001 Sb. po více jak devíti měsících účinnosti

Na počátku minulého roku, konkrétně dne 26. ledna 2001 schválila Poslanecká sněmovna a zhruba o měsíc později i Senát Parlamentu ČR návrh novely zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Po relativně hladkém průběhu projednávání vstoupil tento normativní akt do našeho právního řádu (Sbírky zákonů) v pořadí roku 2001 jako stošestnáctý. V ohnisku zájmu navrhovatele, potažmo poslanců a senátorů, se ocitly především starobní důchody, zejména pak ty předčasné.

Ačkoli uplynul více jak rok, tak je to téma stále živé, a to nejen pokud jde o užší pojetí, ale i ve vazbě na nejrůznější úvahy o důchodových reformách. Podrobná analýza z pera bývalého náměstka České správy sociálního zabezpečení se zabývá výhodností či nevýhodností předčasného odchodu do důchodu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2002 Ještě poznámku k nesrovnalostem kolem 11. září Jan  Čulík
21. 3. 2002 Jak dosáhnout míru mezi Palestinci a Izraelci Suhail Abu Nofal
21. 3. 2002 Nemáte rádi Milana Knížáka? Volte Unii svobody! Jan  Paul
20. 3. 2002 Ministr Kužvart zorganizoval tiskovou konferenci "jen pro spřízněné spiklence"   
20. 3. 2002 Nesrovnalosti týkající se útoků z 11. září přece nejsou žádným překvapením Jan  Čulík
20. 3. 2002 Americký bioterorismus   
19. 3. 2002 Nový správní řád bude protiústavní Pavel  Černý
19. 3. 2002 Je Amerika ochotna vést globální boj proti chudobě?   
19. 3. 2002 Strakapoud a sociální darwinismus Radek  Mokrý
19. 3. 2002 Proč ještě nenalezli Američané žádnou buňku organizace al Qaeda?