20. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 3. 2002

Americký bioterorismus

George Bush přislíbil, že zlikviduje zbraně hromadného ničení. Měl by začít doma, argumentoval v úterý 19. 3. v deníku Guardian George Monbiot. Američané mají totiž vlastní program výroby biologických zbraní a jejich postoj k problematice biologických a chemických zbraní je nesmírně znepokojující. Jeho argumentaci shrnujeme.

Vážený pane prezidente Bushi,

při ceremoniálu na památku obětí útoků v New Yorku a ve Washingtonu minulý týden jste požadoval, aby byly konflikty řešeny "rozumně". Tvrdil jste, že "každý stát v naší koalici musí brát vážně rostoucí hrozbu biologických a chemických zbraní", že "nečinnost není alternativou". S tím by jistě souhlasila většina lidí na světě. Mnoho z nás je sice přesvědčeno, že útok na Irák by zvětšil pravděpodobnost, že bude užito zbraní hromadného ničení, málokdo by zpochybňoval tvrzení, že chemické a biologické zbraně jsou vážným nebezpečím světu.

Proč jste tedy zrovna vy, kteří tvrdíte, že "chcete po válce proti terorismu budovat mírový svět, udělali všechno, co je ve vašich silách, abyste ochromil úsilí zvládnout tyto smrtící zbraně? Proč sabotovali opakovaně členové Kongresu z vaší strany pokusy o eliminaci biologických a chemických zbraní?

V prosinci roztrhali vaši vyjednavači konvenci o biologických zbraních. Jak víte, konvenci z roku 1972 nebylo možno realizovat. Konvence sice zakazovala rozvoj a výrobu biologických zbraní, neobsahovala však mechanismus na vynucování svých ustanovení. Takže po dobu šesti let připravovalo 144 signatářů této konvence "verifikační protokol", který měl dovolit OSN, aby zkoumala podezření, že nějaký stát hromadí biologické zbraně. V červenci vaše vláda odmítla tento protokol podepsat. V prosinci jste úmyslně sabotovali jednání tím, že jste trvali na tom, aby byla rezoluce přepracována. Jeden evropský delegát konstatoval, když se zmiňoval o příslibech, které učinila vaše delegace před jednáním: "Jsou to lháři. Během desítek let multilaterálního vyjednávání jsme nikdy nezažili takto urážlivé jednání". Vaše činy způsobily, že je konvence nyní nepoužitelná - svět zůstává bez ochrany před přesně těmi zbraněmi, o nichž říkáte, že je chcete eliminovat.

Před čtyřmi lety hlasovali republikánští členové Kongresu ve spolupráci s Clintonovou vládou tak, aby stejným způsobem poškodili konvenci o chemických zbraních. Tato konvence už obsahovala prostředky jak donutit státy otevřít své laboratoře inspekci, což je klíčovým faktorem efektivních dohod o kontrole zbrojení. Avšak v roce 1998 se vaše strana rozhodla, že Spojené státy se této kontrole nepodrobí. Schválili jste zákon, jímž jste zakázali mezinárodním inspektorům odebírat chemické vzorky ze Spojených států; zákon také omezil počet laboratoří, které mají Spojené státy povinnost deklarovat, a dovolil americkému prezidentu, aby odmítl "konfliktní inspekce" chemických zbraní. Tímto rozhodnutím republikánští kongresmani v podstatě tuto konvenci ochromili po celém světě. Za vašeho prezidentství byly znemožněny i zcela rutinní inspekce, neboť vládní američtí činitelé diktují mezinárodním inspektorům, které součástí daných institucí smějí a které nesmějí navštívit. Dělají to úplně stejně jako Saddám Husajn v Iráku. Jiné země využily vaší tvrdohlavosti jako záminky k ochromení celé konvence.

Spojené státy také odmítly poskytnout finance na provoz inspektorátu chemických zbraní i peníze, jichž je zapotřebí na likvidaci obrovského arzenálu válečných hlavic s nervovými látkami na západní Sibiři. Některé tyto hlavice jsou umístěny ve skladech, které jsou zajištěny pouze zámkem na dveřích jako pro zamykání jízdního kola. Byl to váš republikánský senátor, Pat Roberts, který argumentoval, že by Spojené státy neměly poskytnout toto financování, protože tyto zbraně jsou "hlavně ekologickou hrozbou Rusku a nikoliv bezpečnostní hrozbou Spojeným státům". Avšak bezpečnostní opatření u těchto ruských skladišť jsou tak nedostatečná, že ani nikdo neví, kolik hlavic je v nich vlastně uloženo.

Pročpak, pane prezidente, se tak radikálně odlišují vaše zveřejňované úmysly a vaše politika? Neměl byste být překvapen, že někteří z nás podezřívají, že třeba mají Spojené státy nějaká vlastní strašlivá tajemství, která si přeje vaše vláda utajovat před veřejností.

Loni v září napsal list New York Times, že si "Pentagon vybudoval celou továrnu na biologické zbraně, která by dokázala vyrobit dostatečné množství smrtících mikrobů na to, aby zlikvidovala celá města". Účel továrny byl obranný: vaši zaměstnanci chtěli vědět, jak lehké je pro teroristy vyrábět biologické zbraně. Avšak tato továrna byla vybudována bez dohledu Kongresu a bez deklarace konvenci o biologických zbraních, v přímém rozporu s mezinárodním právem. Jistě souhlasíte, že kdyby Spojené státy odhalily podobnou utajovanou továrnu na biologické zbraně v nějaké chudé zemi, její vláda, pokud by vůbec přežila vaši okamžitou reakci, by musela hodně vysvětlovat.

Avšak daleko více znepokojující je nedávné zjištění, že vaše vláda plánuje zkoušky válečných hlavic obsahujících živé mikroby ve velkých aerosolových kontejnerech. Zkoušky se mají konat ve středisku americké armády pro chemické a biologické zbraně v Edgewoodu v Marylandu. Odborníci v této oblasti konstatují, že zkoušky mají být natolik rozsáhlé, že nejde o obranu, ale o úsilí vyvinout nové biologické zbraně.

Je také jasné, že některé součásti vašeho nynějšího obranného programu porušují obě dohody, které vaše vláda a vaše strana sabotovaly. Geneticky vytvořené houby, které jste vyvinuli pro vzdušné rozprašování v Kolumbii, zjevně patří do kategorie biologických zbraní, nepůsobících smrt. A protože sahají vaše strategické cíle v této zemi za prostou likvidaci narkotik - chcete eliminovat levicovou partyzánskou armádu - chemického rozprašování, kterého v těchto regionech užíváte, je jasně používáno jako zbraní tak, jak byl Agent Orange používán ve Vietnamu. Vaše vojenské laboratoře vyvíjejí nové druhy geneticky vytvořených "bakterií, požírajících materál", jejichž účelem je likvidovat rozjezdové plochy letišť, motory a protiradarové nátěry letadel. I když nezpůsobují tyto bakterie onemocnění lidí, nemůžete popírat, že jde o biologické zbraně.

Vaše vláda také odmítla zlikvidovat své zásoby neštovic a dál vyvíjí nové a stále více smrtící verze antraxu. Tvrdíte, že to je čistě pro obranné účely: že studujete, jak by těchto zbraní mohla využívat nepřátelská vojska a že zamýšlíte vyvinout nový druh očkovacích látek.

Avšak Federace amerických vědců varuje, že některý nový výzkum, který financujete, lze kvalifikovat jako výzkum "pro dvojí použití": jeho výsledků by bylo možno užít nejen pro obranu, ale i pro útok. I kdybychom měli přijmout ujišťování vaší vlády, že jsou tyto programy čistě defenzivní, je přece zjevné, že vytvářejí přesně ta rizika, o nichž tvrdí, že je chtějí snížit. Zdá se, že útoky antraxem loni v říjnu zorganizoval jeden vědec z vašich vlastních laboratoří pro biologické zbraně a využil při tom druhu antraxu, který vyvinul jeden americký armádní lékařský výzkumný ústav.

Pane prezidente, vy tvrdíte, že chcete zachránit svět před biologickými a jadernými zbraněmi. Jste připraven jít v této věci do války. Avšak bezpochyby je prvním krokem při boji proti zbraním hromadného ničení hromadné zničení těchto zbraní? Vaše úsilí ve věci světového míru by byla přesvědčivější, kdybyste respektovali konvence, jejichž účelem je zlikvidovat tyto zbraně.

                 
Obsah vydání       20. 3. 2002
20. 3. 2002 Ministr Kužvart zorganizoval tiskovou konferenci "jen pro spřízněné spiklence"
20. 3. 2002 Chcete netradiční občerstvení po ránu? Snídejte s ekologickými lobbisty!
20. 3. 2002 Americký bioterorismus
20. 3. 2002 Je možné očekávat nějaké změny v Iráku?
20. 3. 2002 Příbuzní: Osama bin Laden "byl naživu ještě před třemi týdny"
20. 3. 2002 Nesrovnalosti týkající se útoků z 11. září přece nejsou žádným překvapením Jan  Čulík
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec
18. 3. 2002 Radek M. má opět problémy: Zásah proti petiční akci v pasáži Světozor Tomáš  Pecina
20. 3. 2002 RRTV: Vladimír Železný se problematicky zabývá ve Volejte řediteli vlastními kauzami
20. 3. 2002 Kniha "Genetické manipulace před soudem" odhaluje rizika pěstování GM plodin
20. 3. 2002 Palestina a Izrael v perspektivě Miroslav  Polreich
17. 3. 2002 Způsobil útoky antraxem vědec, který pracoval pro CIA?
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2002 Ministr Kužvart zorganizoval tiskovou konferenci "jen pro spřízněné spiklence"   
20. 3. 2002 Nesrovnalosti týkající se útoků z 11. září přece nejsou žádným překvapením Jan  Čulík
20. 3. 2002 Americký bioterorismus   
19. 3. 2002 Nový správní řád bude protiústavní Pavel  Černý
19. 3. 2002 Je Amerika ochotna vést globální boj proti chudobě?   
19. 3. 2002 Strakapoud a sociální darwinismus Radek  Mokrý
19. 3. 2002 Proč ještě nenalezli Američané žádnou buňku organizace al Qaeda?   
18. 3. 2002 Pitná voda, kohoutek a dojná kráva Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Desetinásobek navždy: Majetek nebo papírky? Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
18. 3. 2002 Soumrak právního státu Tomáš  Pecina
18. 3. 2002 Diskuse o správním řádu: "Postup Sněmovny nás naplňuje děsem"   
17. 3. 2002 Způsobil útoky antraxem vědec, který pracoval pro CIA?   
15. 3. 2002 Vyřeší školné problémy univerzit? Jan  Čulík
15. 3. 2002 Amerika začíná být sama svým nejhorším nepřítelem