2. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 11. 2001

Skandální zjištění na Filosofické fakultě University Karlovy

Když jsme zhruba před rokem dostali informaci, že na jedné z fakult Karlovy university probíhá náborový seminář Bezpečnostní informační služby, nevěřili jsme. Zdálo se nám nemyslitelné, že by nejstarší česká universita, která - aspoň formálně - stála u zrodu politických změn v roce 1989, nechala na své akademické půdě volně působit zpravodajskou službu, byť ta - opět aspoň formálně - slouží nyní zájmům demokratického státu. Skutečnost však předčila nejhorší očekávání.
4. 11. 2001

Podle zpráv, které zatím nemáme ověřeny z dalších zdrojů, byli dnes zatčeni ředitel televize Nova Vladmír Železný a jeho právní zástupce Aleš Rozehnal.

Podle dalších informací jim již bylo sděleno obvinění. Stalo se tak prý "za zády policejního prezidenta" a někteří "ministři jsou z toho na mrtvici", zvláště když se tak stalo těsně po premiérvě odletu do zahraničí...

Rozehnal je podle internetové verze obchodního rejstříku předsedou představenstva společnost Edikon. Tato firma podle mediálních informací vlastní zhruba 24 procent společnosti CET 21, která má licenci na vysílání televize Nova. Podle obchodního rejstříku je Rozehnal členem statutárních orgánů 19 společností. Je mezi nimi i Nadace Nova, kde je ředitel stejnojmenné televizní stanice Vladimír Železný předsedou správní rady. Šéfa Novy vyšetřovatel v dubnu obvinil z poškozování věřitele. Je stíhán pro podezření, že společnosti Central European Media Enterprises (CME) způsobil škodu 23 miliónů dolarů (zhruba 887 miliónů korun). Místo zaplacení této sumy společnosti CME totiž podle vyšetřovatele vystavil směnku lichtenštejnské nadaci Astrona Foundation. Podle dostupných informací patřil Rozehnal k týmu právníků, kteří měli na starosti přípravu smlouvy s Astronou.

Informace o zatčení Železného se intenzivně snažíme ověřovat. Soňa Jindráková potvrdila prozatím pouze vyšetřování a výslech Aleše Rozehnala na republikovém úřadu vyšetřování.

Ilustrační foto: My z těch průšvihů snad nevyjdeme
2. 11. 2001

Podle důvěryhodných dobře informovaných zdrojů, blízkých ODS, jednal v uplynulých dnech mediální poradce Václava Klause Matouš s držitelem licence na TV3 Martinem Kindernayem o "kontrole" provozování licence, přičemž prý nabízel zajímavé finanční podmínky tohoto kontraktu. Podle téhož zdroje byl prý Kindernayem razantně odmítnut.

Martin Kindernay Britským listům nepopřel, že pana Matouše zná a nepopřel, že s panem Matoušem hovořil. Podle Kindernaye projevil pan Matouš "určité snahy o zprostředkování dohody s IMV a jednal v jejich zájmu." Na otázku, zda je pravda nebo ne tvrzení, že s ním "vyrazil dveře", zněla odpověď jak od Pýthie delfské:"Nechci, aby byla kauza TV3 politizována. Já to nemohu popřít, ani potvrdit, to jistě chápete..., ale pan Matouš hovořil o zájmech IMV". Jak si má redaktor představovat kontrolu televize, držitel licence neví.

Kindernay prohlásil, že ač dostává různé nabídky, nenechá se zkorumpovat. "Nehodlám v této zemi zlegalizovat postavení bílého koně", bylo výmluvné prohlášení na závěr rozhovoru.

Jedním z řešení, které se nabízelo pro případ, "kdyby rada chtěla mít českého majitele" bylo, že by se našel někdo dostatečně vlivný a obratný, kdo by koupil opci za výhodných podmínek - třeba za 2M USD, a následně by si pojistil souhlas u Rady. Ale to se pohybujeme v rovině čirých, ale o to pravděpodobnějších spekulací. Podobný scénář nepotvrdí a ani potvrdit nemůže žádná ze stran...

Poradce předsedy parlamentu Václava Klause Jakl, kterého jsme zastihli ve sněmovně, telefonicky potvrdil enormní zájem pana Matouše o média, včetně TV3, s tím, že "tam má nějaké svoje zájmy, konkrétně prodej nějakých pořadů". Jakl byl velmi udiven, že by pan Matouš měl jakékoliv zmocnění od ODS. To přímo vyloučil, čemuž se vcelku nedivíme...

Matouš podle sdělení Jakla není členem ODS, má však jako poradce na starosti grafiku a mediální image. Uvažoval prý dokonce perspektivně i o zaměstnání v TV3.

Je velmi pikantní a pro určité kruhy v ODS typické, že (nestranný - není přece ve straně) externí poradce (vždyť přece radí jen, jakou máme mít image) předsedy Parlamentu (ale pane redaktore, já o tom nevím, pro mne je to překvapení...) lobbuje za nějaké soukromé firmy (ale vůbec ne, jen hovoří o jejích zájmech). Jinak se ani nedá popsat rozhovor, mající za cíl zprostředkovat mimosoudní dohodu mezi dvěma soukromými subjekty. Byl bych ochoten uvěřit i tomu, že pan profesor (opravdu, ale opravdu) o ničem takovém nevěděl, stejně jako v případech některých mnohem mediálně známějších spolupracovníků centrály strany. Škoda jen, že pan poradce je placen z peněz poplatníků. Lobbisté bývají placeni z peněz firem, za něž lobbují. Nebo že by tomu tak bylo i v tomto případě? Občanská demokratičnost uvnitř ODS prostě nezná hranic... Vzhledem k historii - ani hranic mezi čistými a špinavými penězi.

Je to pravda?
2. 11. 2001

"Nebudete nám bránit v případném užití (malých) jaderných zbraní v Afghánistánu a vy si jich budete moci případně užít v Čečensku," to je podle internetového serveru Debka, agentury analyzující vojenské a výzvědné informace, hlavním obsahem dohody mezi americkým prezidentem Bushem a ruským prezidentem Putinem, k níž prý došlo během sedmdesátiminutového telefonního rozhovoru obou politických představitelů dne 23. září.

Zjištění serveru Debka uvádíme bez záruky. Agentura Debka se specializuje na analýzu výzvědných zdrojů a kritikové ji mohou obvinit z paranoidního myšlení a šíření "špiónománií". Její předpovědi a rozbory však nezapřou velmi dobré znalosti mezinárodní politiky i vojenských a zpravodajských technologií, zeměpisu vojenských základen a znalosti zbraňových systémů, stejně jako nezapřou znalost "jazyka" vojensko-analytických pracovišť. To, co agentura Debka napsala, se dosud většinou vyplnilo - asi s obdobnou pravděpodobností, jako se plní předpovědi či varování "oficiálních" tajných služeb... Není vyloučeno (zde se dostáváme na pole čiré spekulace), že níže uvedené informace byly vypuštěny z amerických zdrojů záměrně, jako varování pro al Qaedu, aby se v nynějším konfliktu neodvažovala použít biologické, chemické či jaderné zbraně. Článek je datován 5. října 2001. V minulých dnech se objevily ve světovém tisku různé zmínky o možném užití amerických jaderných zbraní v Afghánistánu, např. v The Japan Times, česky zde. Západními agenturami tento týden také proběhly zprávy (viz níže), že Rusové už neprotestují proti americkým zkouškám raket pro jejich systém raketové obrany. Je nanejvýš podivný i Putinův náhlý zahraničněpolitický obrat a jeho přátelská vstřícnost ve vztahu k Washingtonu.

2. 11. 2001

Rusové jsou ochotni přestat protestovat proti plánům vlády prezidenta Bushe, který chce zahájit zkoušky pro svůj kontroverzní systém raketové obrany, oznámila tento týden Condeleeza Ricová, Bushův poradce pro národní bezpečnost. Oplátkou za to prezident Bush zatím nezruší americký podpis pod smlouvou zakazující zkoušky balistických střel z roku 1972, kterou Rusové a několik členských zemí v Evropě dosud považovali za nedotknutelnou.

Ricová to sdělila listu New York Times čtrnáct dní před návštěvou Vladimíra Putina v Bílém domě, kde má potvrdit rozvíjející se spolupráci ve vojenské oblasti v dalších oblastech, k níž dochází od teroristických útoků dne 11. září.

2. 11. 2001
V textu žaloby, podané včera na Radu ČT, argumentuje redaktor BL Tomáš Pecina, že utajením částí konkurzního řízení zneplatnila Rada ČT volbu nového ředitele České televize a porušila tím zákon. Pecina od soudu požaduje vydání předběžného opatření, přikazujícího Radě ČT, aby až do projednání této žaloby nepokračovala v krocích směřujících ke jmenování nového generálního ředitele České televize, zejména aby se zdržela jmenování nového generálního ředitele České televize.
2. 11. 2001
Jeden poslanec britské Dolní sněmovny včera v debatě napadl Tonyho Blaira, že projevuje "historickou nevědomost" ohledně "války proti terorismu" a vládě vzkázal, že by "nám měla přestat pořád tak zatraceně kázat ohledně údajné morální nadřazenosti tohoto našeho zaostalého, hádavého ostrova u severozápadního pobřeží Evropy." Jiní poslanci vyjadřovali znepokojení nad osudem civilního obyvatelstva v Afghánistánu a nad užíváním kazetových (tříštivých) bomb. Citujeme zprávu britského rozhlasu ze včerejšího odpoledne.
2. 11. 2001
CNN riskuje, že bude obviněna ze zaujatosti. Nařídila totiž moderátorům zpravodajských relací, aby ukončovali každou reportáž z Afghánistánu připomínkou, že Talibán ukrývá teroristy, kteří podporovali útoky na USA z 11. září, podotkl včera list Guardian. CNN konstatuje, že se zdá být "zvrácené zaměřovat se na raněné a mrtvé v Afghánistánu", aniž by se připomínalo divákům v Americe, že v New Yorku a ve Washingtonu zemřelo až 5000 nevinných lidí. Někteří reportéři CNN jsou znepokojeni, že tak budou opatřeny jejich reportáže na konci "proamerickým razítkem".
2. 11. 2001
Autor se zamýšlí nad nynějším bombardováním Afghánistánu z hlediska člověka, který nyní stojí mezi dvěma společnostmi: českou a britskou: je to český student, který právě pobývá na stáži ve skotském Glasgowě.
Kateřina Dostálová
2. 11. 2001

Opožděná reportáž z projevu prezidenta

Kateřina Dostálová

Prezident republiky Václav Havel neváhal i přes své chatrné zdraví opustit nemocniční lůžko, aby mohl v přímém přenosu oslovit občany ČR a podělit se s nimi o své pocity. Převládá u něho pocit zklamání, připadá si jako v době ovládané marxistickými poučkami. V této situaci jsme se octli podle něho proto, že jsme se nedokázali důkladně vyrovnat s komunistickou minulostí. Taktně zamlčel, že téměř po celou dobu, kdy jsme mohli s naší neblahou minulostí zúčtovat, byl prezidentem republiky. Neopomněl zvýraznit, že komunisté sebrali občanům majetek a proto se teď neumíme o majetek správně postarat (svůj získal v poslední den restitucí zpátky) a dvojitě podtrhl, že komunisté zbavili občany ČR schopnosti vytvářet tu "správnou - prezidentem posvěcenou" občanskou společnost.

2. 11. 2001

V Bonnu se rozdávaly ceny. Mediální konference byla věnována médiím a veřejnému mínění. Název "Kdo ovlivňuje koho", zdá se, odpovídá duchu, v jakém rokování účastníků probíhalo. Člověka napadne jedno: neměl ten název spíše znít: "Kdo INFORMUJE koho"? Mediální manipulace jako cíl snažení - to snad ne...

2. 11. 2001
Do budoucnosti s Jiřím Balvínem pohleděl na okamžik autor tohoto zasnění.
2. 11. 2001
Ve sporu vysokých škol s ministrem školství o peníze existuje na obou stranách mnoho pokrytectví.
2. 11. 2001
Autor nesouhlasí, že Britské listy poukázaly na to, že ministr Karel Březina lhal o svém soukromém životě, jehož plánovitě využívá k vytváření svého mediálního image v bulvárním tisku.
Jan Keller
1. 11. 2001

Celý on-line chat s eko-sociologem Janem Kellerem nejen o jeho nové knize si můžete přečíst zde.

"Mnoho sociologů dnes hovoří o tom, že v důsledku toho všeho z politiky na úrovni státu dnes odchází moc. V 60. a 70. letech vládl optimismus ohledně možností občanů ovlivňovat politiku formou sociálních hnutí. Ta však prošla během 80.let vážnou krizí, kerá dosud přetrvává. Vzniká "nejistá společnost" a já se v knížce snažím naznačit, komu to vyhovuje a kdo na to doplácí. Je jasné, že přemíra jistot zavádí stagnací, "příliš mnoho společnosti" však společnost rozbíjí. V současné době je obtížné najít nějakého aktéra, který by byl schopen rozkladným tendencím čelit."

"Současná koncepce udžitelného rozvoje je jen mlhavým příslibem, že pokud se budeme všichni hodně snažit, situace se bude zhoršovat o něco pomaleji. Planeta není dimenzována na šest miliard lidí s konzumem na úrovni průměrného Kanaďana či Američana. Ví se jen to, že Američan ani Kanaďan ze své životní úrovně nesleví a ti ostatní je budou chtít dohnat. Nemohu si pomoci, ale "peklo" je skutečně nejvýstižnější symbol pro situaci, která pak nastane."

To jsou některé názory, kterými Jan Keller provokuje mocné, nemocné i bezmocné...

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Žaloba: Volba generálního ředitele ČT byla protizákonná Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Není to zbytečné? Luboš  Kreč
2. 11. 2001 Cena pro ČT a MfD: za "různorodost novinářské práce" v kategorii "Kdo ovlivňuje koho" Jan  Čulík, Štěpán Kotrba
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?   
1. 11. 2001 Pro osvěžení paměti: Jak je to s Vladimírem Železným   
1. 11. 2001 Zlé znamení pro jaderné odzbrojení   
1. 11. 2001 Britský vojenský historik: "Al Qaeda ve válce vítězí"   
31. 10. 2001 Rada ČT zvolila ředitelem České televize Jiřího Balvína Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2001 CNN bude ve zprávách připomínat Američanům útoky z 11. září   
2. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Není to zbytečné? Luboš  Kreč
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?   
1. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Bude to dlouhodobé úsilí   
1. 11. 2001 Televize BBC: Blaira ostře kritizovali během návštěvy v Sýrii   
1. 11. 2001 Zlé znamení pro jaderné odzbrojení   
1. 11. 2001 Britský vojenský historik: "Al Qaeda ve válce vítězí"   
1. 11. 2001 Spojené státy by se měly chovat razantněji jako imperialistická velmoc   
31. 10. 2001 Spojené státy: Co se děje se zatčenými?   
31. 10. 2001 Tariq Ali: Byl jsem zatčen v Německu, protože jsem měl knihu od Marxe