2. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 11. 2001

Kotrba a Březina: Ve jménu mravnosti do žumpy bulváru

Autor nesouhlasí, že Britské listy poukázaly na to, že ministr Karel Březina lhal o svém soukromém životě, jehož plánovitě využívá k vytváření svého mediálního image v bulvárním tisku.

Britské listy se vždy snažily kultivovat české mediální prostředí soustavným připomínáním osvědčených pravidel chování žurnalistiky té části světa, která nám svou civilizační úrovní může být příkladem. Stejným způsobem se zabývají i naším politickým životem obecně. Zvláštní důraz kladou na etiku chování novinářů a dalších veřejných činitelů. Ve vztahu k žurnalistice vyznávají prvořadý význam pravdivosti šířených informací, ověřené z více nezávislých zdrojů, dále požadují vyvážené posuzování všech souvislostí hodnocených jevů, nestrannost, úctu k soukromí a v neposlední řadě respektování lidských práv v plné šíři. Nevylučuji, že jsem na některý ze zdůrazňovaných kladů zapomněl a prosím čtenáře, aby si výčet laskavě doplnil podle svých poznatků. Od autorů pak žádají, aby byli důvěryhodnými nositeli hlásaných myšlenek a vyvarovali se závislosti na subjektech, o nichž píší. Autoři mají dodávat věrohodnost svým názorům mimo jiné i tím, že je zveřejňují pod svým jménem. Pseudonym je přípustný jen v případě, že by zveřejnění pravého jména mohlo pisateli způsobit vážné ohrožení. Hodnocení Britských listů čtenáři a konkurenčními médii je různé. K jejich dobru je třeba přiznat, že většinou nenechávají své čtenáře lhostejnými, ať již je pak jejich hodnocení zveřejněných článků kladné či záporné. To je dobře, neboť lhostejnost je zhoubná nemoc. Britské listy jsou sympatická štika v rybníce.

Snad právě pro to vše mě udivil článek Štěpána Kotrby ze dne 29. října 2001, v němž se zabývá propíráním špinavého prádla ministra Karla Březiny. Jak je zřejmé z nadpisu článku Jana Čulíka ve stejném čísle, Britské listy dobře vědí, že lidský příběh lze zmanipulovat. Přesto zde můžeme číst velmi ošklivou story z Červené knihovny, vyprávěnou s uvedením plných jmen téměř všech zájmových osob, prozrazující podrobnou znalost jejich hlubokého soukromí. Řekl bych, že Britské listy uveřejněním tohoto článku porušily články 7 a 10 Ústavní listiny lidských práv a také zásady slušné novinařiny, jež vždy samy prosazovaly. Zveřejnění článku je ošidným krokem. Nejméně dvě ze tří jmenovaných osob by mohly Britské listy žalovat pro zásah do soukromí a mám vážné obavy, že žaloba by byla úspěšná. Soudní řízení by také vystavilo zkoušce ohněm pravdivost důkazů, použitých autorem. A je známo, že v takových historiích výpovědi zúčastněných nejsou vždy úplně pravdivé a autor, který jim uvěřil, může nakonec být za hlupáka.

Nevadí mi, že Britské listy napadly Karla Březinu, jenž se určitě neměl nikdy stát ministrem. Do ministerských křesel by měli usedat zralí lidé s dostatečnými zkušenostmi z řídící a veřejné činnosti, kteří prokázali, že kariéru mohou udělat také jinak. Ostatně zralý muž by se nestal tak snadno fackovacím panákem pro média tím, že by se kdekomu na potkání svěřoval s košilatými podrobnostmi svého soukromého života. Jinak od dob "plešatého kance" Julia Caesara víme, že promiskuita nemusí být na překážku státnické velikosti ani lidové obliby. Naopak jmenování Karla Březiny do této funkce by bylo předčasné a nevhodné, i kdyby měl asketické sklony právě proto, že mu chybí zázemí jinde vykonané práce.

Článek je ostatně méně nepříjemný pro napadeného než pro oklamanou matku jeho dítěte, z jejíhož trápení učinily Britské listy předmět veřejného zájmu a zvědavosti. Omluvou pro autora by snad byla pouze okolnost, že postižená s uveřejněním souhlasila či si je přímo přála. Ale i pak bych na místě šéfredaktora moc přemýšlel, zda právě Britské listy mají být nástrojem pomsty za prohru v milostném životě. Ten příběh nevypráví o jeho pochybné kariéře, ale o soukromí a tím směřuje do bulvárních novin. Doufám, že redakce Britských listů nemíní porušováním vlastních etických zásad klesnout do této žumpy.

                 
Obsah vydání       2. 11. 2001
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina
4. 11. 2001 Aktualizace, neděle 17.30: Vladimír Železný a Aleš Rozehnal zadrženi policií Tomáš  Pecina, Štěpán  Kotrba
2. 11. 2001 Flash: ODS se po vítězství v ČT zajímá i o TV 3 Štěpán  Kotrba
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?
2. 11. 2001 Rusové jsou připraveni akceptovat americké raketové zkoušky
2. 11. 2001 Žaloba: Volba generálního ředitele ČT byla protizákonná Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Někteří poslanci v britské Dolní sněmovně protestovali proti bombardování
2. 11. 2001 CNN bude ve zprávách připomínat Američanům útoky z 11. září
2. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Není to zbytečné? Luboš  Kreč
2. 11. 2001 Dostálová: "Havel káže vodu a pije víno" Kateřina  Dostálová
2. 11. 2001 Cena pro ČT a MfD: za "různorodost novinářské práce" v kategorii "Kdo ovlivňuje koho" Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
2. 11. 2001 Jak bude ČT vypadat za Jiřího Balvína? Programové schéma Filip  Rožánek
2. 11. 2001 Proč se hádají vysoké školy s ministrem školství o peníze? Ivo V. Fencl
2. 11. 2001 Kotrba a Březina: Ve jménu mravnosti do žumpy bulváru Zdeněk  Jemelík
1. 11. 2001 Jan Keller dokončil odpovědi čtenářům Britských listů